Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

10 onmisbare tips voor goed onderhoud van de camper

  • CamperHomie

10 onmisbare tips voor goed onderhoud van de camper

10 onmisbare tips voor goed onderhoud van de camper.
Nu de dagen weer wat lichter worden, beginnen we allemaal weer te dromen over lange roadtrips met de camper en machtige landschappen. Ga je dit jaar met de camper over de Alpen naar de Middellandse Zee of ben je zoekende naar het noorderlicht? Met de camper ligt Europa aan je vrije voeten.

Maar om deze droom waar te maken kun je maar beter je camper goed onderhouden. Een camper die tijdens de winter stil heeft gestaan, heeft altijd een beetje extra verzorging nodig voordat deze weer voor plezier op de openbare weg kan zorgen. En daar heb je lang niet altijd de garage voor nodig. Je kunt veel ook zelf kunt doen!

Hierbij 10 onmisbare onderdelen voor onderhoud voor de camper op een rijtje om van de reis van je leven een succes te maken (en kosten te besparen).

1. Ruitenwissers

Natuurlijk wil je naar de zon, maar de kans dat je onderweg in de Ardennen of in de Noord-Franse vlaktes een regenbui over je heen krijgt is niet gering. Als je wisserbladen van de ruitenwissers versleten zijn, rijd je bij nat weer bijna blind over de Route Nationale. Daarom kun je het beste je ruitenwissers en wisserbladen nakijken voor je vertrekt.

Maar problemen worden niet alleen door de wisserbladen veroorzaakt. Ook de ruitenwisserarmen of de ruitenwissermotor kunnen ervoor zorgen dat je zicht ontnomen wordt. Een optimaal zicht wordt namelijk alleen gegeven als alle onderdelen van de ruitenreiniging in de auto volledig functioneel zijn.

2. Filters

Je camper is tegelijkertijd je huis en je auto, je woonkamer, keuken en slaapkamer. Het is dus normaal dat er na een tijdje … een luchtje aan zit. Om zuivere lucht naar binnen te pompen installeer je het beste voor je vertrekt een nieuwe interieurfilter. Je kunt nu eenmaal niet altijd met het raampje open rijden. Check wel even welke maat je nodig hebt voor jouw camper.

De interieurfilter zuivert onder andere stof, pollen en vet uit de naar binnen gepompte lucht. Voor je camper kies je het beste een koolstoffilter die ook roet en uitlaatgassen zuivert.
Het goede nieuws is dat je dit ook zelf het interieurfilter kunt vervangen en dus kunt besparen op de kosten van de garage.

Daarnaast zorg je er het beste voor dat ook je oliefilter, luchtfilter en brandstoffilter vervangt voor je vertrekt. Filters zijn meestal goedkoop, maar ze kunnen flink wat kosten in onderhoud besparen.

Om te voorkomen dat roet en metaaldeeltjes de motor beschadigen wordt de olie ook gefilterd. Dit is de taak van het oliefilter. Net als een zeef verzamelt zich dat smerige goedje in het filter wat ervoor zorgt dat het filter uiteindelijk verstopt raakt. Dit zou de werking van de motor kunnen verstoren en zelfs schade kunnen veroorzaken.
Daarom is het belangrijk dat je het filter van tijd tot tijd vervangt. Temeer omdat je met een goedkope oliefilter grote kosten kunt vermijden

3. Motorolie

Voordat je je schoonmoeder verblijden kan met verse Italiaanse olijfolie, kun je maar beter ook een fles motorolie bestellen en de oude olie verversen voor je op roadtrip gaat. Motorolie zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen van een motor van elkaar gescheiden blijven. Met een goede smering kan je motor maximaal presteren met een minimum verbruik aan brandstof. Omdat motorolie de motor ook reinigt, wordt de levensduur van je motor verlengd.

Om je road trip gesmeerd te laten verlopen, kijk je voor je vertrekt het oliepeil met de oliepeilstok na. We raden aan elke 15000 km je olie te verversen. Dit kun je makkelijk zelf en goedkoop doen. Zo bespaar je ook op langere termijn geld en kun je met een gerust hart naar la mamma rijden voor die andere olie.

4. Uitlaat en katalysator

Bij je rondreis door Europa krijgt de uitlaat van je camper heel wat te verduren. Je uitlaat wordt intensief gebruikt in soms uitdagende weersomstandigheden.
Daarom kijk je voor je vertrekt het beste na of je uitlaatsysteem en vooral je katalysator nog goed functioneert. Omdat de meeste campers op diesel rijden is een goede uitlaat extra belangrijk. Maar wat doet een uitlaat eigenlijk?

Bij de verbranding van het brandstof-luchtmengsel in de cilinders van de motor wordt chemische energie omgezet in warmte en kinetische energie, dat als draaimoment de auto aandrijft. Maar als afvalproduct van dit proces ontstaan ook uitlaatgassen, die deels zeer giftige schadelijke stoffen bevatten. De taak van het uitlaatsysteem is om deze gassen verder te leiden, schadelijke stoffen te neutraliseren en de schokgolven die door de verbranding ontstaan te dempen.

Als je uitlaat overmatige rook of geluiden produceert of als er sprake is van roest, dan is je uitlaat aan vervanging toe. Temeer omdat je met een verroeste uitlaat niet door de APK komt. Je kunt online een goedkope en kwalitatieve demper, lambdasonde of katalysator voor jouw camper vinden.

5. Dynamo

Vrijwel elk systeem in je camper heeft voldoende elektriciteit nodig: van het entertainmentsysteem met navigatiesysteem, klimaatregeling en bestuurdersassistentie tot je koelkast. De dynamo, ook wel alternator genoemd, genereert deze elektriciteit en laadt tegelijkertijd de batterij op. Dat maakt de dynamo het kloppende hart van je camper.

De eerste tekenen van een probleem van de dynamo zijn meestal het oplichten van het accu-lampje of startproblemen als de batterij niet voldoende vermogen kan leveren voor de starter. Met een multimeter controleer je of de laadmeter niet defect is. Als de dynamo zelf defect is, bijvoorbeeld door gecorrodeerde geleiders, gebroken contacten of beschadigde diodes, is het voor de leek onmogelijk om de dynamo te herstellen. Maar zelfs als professional kan je beter vertrouwen op een nieuwe dynamo.

Zorg dat je niet met lege batterijen vertrekt. Vervang indien nodig je dynamo.

6. Acculader

In je camper gebruik je aardig wat energie. Als je verbinding kunt maken met de netstroom is dat natuurlijk geen probleem. Maar als je in Portugal op een verlaten strand staat, heb je een speciale accu nodig. Je wilt ten slotte nog andere mooie plekken bezoeken.
Maar zelfs grote batterijen kunnen sneller leeglopen dan je verwacht. Daarom kan het handig zijn om een acculader of een starthulp mee te nemen. Zo kan je zelfs als je een lege batterij hebt, naar het volgende strandje rijden.

7. Draaimomentsleutel

Misschien niet het het onderdeel waar je als eerste aan denkt, maar een draaimomentsleutel is heel handig voor veel kleine en grote reparaties. Wil je de wielen opnieuw bevestigen of de bouten en moeren van je ophanging terugplaatsen dan is een draaimomentsleutel essentieel. Je moet enkel voor elke moer nakijken wat het juiste koppel is.

8. Achteruitrijcamera en parkeerhulp

Rijden met een camper is iets moeilijker dan rijden met een normale auto. Je bent langer, breder en zwaarder. Dit maakt het soms lastig om te manoeuvreren, vooral in smalle Italiaanse dorpsstraatjes. Helemaal lastig wordt het bij het achteruitrijden en inparkeren.

Daarom raden we aan een achteruitrijcamera te installeren. Deze kun je simpelweg monteren bij het kenteken. Afhankelijk van het model zijn deze uitgerust met nightview of sensoren of afstand te meten en voorkom je schade aan je achterbumper. Of je kunt het verkeer achter je in de gaten houden voor een inhaalmanoeuvre. Ook het in- en uitrijden van je kampeerplaats is vaak precisiewerk. Dat maakt een achteruitrijcamera onmisbaar voor een camper.

9. De airco

Natuurlijk dromen we allemaal van warmere oorden. Maar als je eenmaal in de Sirocco woestijn zit kan je maar beter een goed functionerende airco in je camper hebben. Als je merkt dat de airco het niet goed doet, controleer dan of er een probleem is met de compressor of de condensator.

10. Een krachtige krik

In al ons reis-enthousiasme vergeten we soms dat ene vervelende dingetje: een lekke band. Soms worden wegen slecht onderhouden en zitten er putten in de weg. In sommige landen ligt er veel vuil op de weg. Dit alles eist zijn tol op de banden. Ook de zomerse hitte zet de banden extra onder druk. Daarom kun je op je roadtrip het beste rekening houden met een klapband.

Controleer daarom voor je vertrekt of je wel een krik hebt of koop een nieuwe. Zorg dat je een krik koopt die voldoende draagkracht heeft voor je volle camper.

Kijk ook even na of je reservewiel in orde is en rijd de wijde wereld in!

11. Verborgen Gouden tip: Een grote jerrycan

In Nederland is het makkelijk. De afstanden zijn klein, er zijn geen bergen en in alle uithoeken struikel je over de tankstations. Maar als je de grens over gaat moet je vooruit plannen. Om te vermijden dat je stil komt te staan op een Oostenrijkse bergpas of aan een Noorse fjord, vul je het beste een grote jerrycan met brandstof. Veel mensen onderschatten immers de afstanden in grotere landen of ze vergeten dat het oprijden van een berg met je camper ook een berg aan energie kost.

Dankzij een eenvoudige jerrycan rijd je zonder angst dat je ooit liftend op zoek moet naar een tankstation.

Photo by @lesamisdutourdefrnace

Gastblog geschreven door Carpardoo.nl

2 reacties op “10 onmisbare tips voor goed onderhoud van de camper

  • Voordat je een airfryer koopt moet je al een beetje in de toekomst kijken. Want wil je gebruik gaan maken van airfryer accessoires, dan moet je er wel van verzekerd zijn dat deze accessoires voor jouw airfryer beschikbaar zijn. Vooral Philips heeft een ruim aanbod aan airfryer accessoires. Maar is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.