Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Vegan lifestyle, Diede geeft je tips!

  • CamperHomie

Vegan lifestyle, Diede geeft je tips!

Vegan vanlife

Een cappuccino met sojaschuim graag!

Avocado’s in ieder gerecht, repen van quinoa, chiazaad in smoothies, cappuccino met sojaschuim… zelfs als je er niets van moet hebben kom je ze overal tegen de flexitariërs, vegetariërs en de veganisten. Als je een jaar geleden aan ons had gevraagd of we ooit vegetariërs zouden worden of zelfs veganisten dan hadden we je waarschijnlijk heel hard uitgelachen: ‘Nee, Nooit! Dat willen we niet!’ en waarschijnlijk had Joa een grapje gemaakt over geitenwollensokken in sandalen. Maar waarom zijn we nu dan toch helemaal vegetarisch en zelfs bijna helemaal vegan gaan eten?

 

Diede schenkt koffie

Footprint verkleinen

We deden er al van alles aan om onze footprint te verkleinen: afval scheiden, tweedehands kleding, overstappen naar een bank die nadenkt over het welzijn van onze planeet, geen plastic tasjes gebruiken… En toen, kochten we een hele zware dieselbus, die we ombouwden tot camper. Ja, het is beter dan vliegen, maar nog steeds niet heel milieuvriendelijk natuurlijk.

We hebben zoveel mogelijk materialen gerecycled, zonnepanelen geïnstalleerd en duurzaam hout gebruikt tijdens de verbouwing, maar toch wilden we graag de CO2 uitstoot van onze dieselbus zoveel mogelijk compenseren.

 

Joachim aan het werk

De eerst volgende logische stap: minder vlees eten. Al snel merkten we dat er veel gerechten zijn waarbij je het vlees helemaal niet mist. Het klassieke aardappel-vlees-groente-principe, daar waren we snel van af. De stap naar vegetarisch eten werd steeds kleiner. En nu… na bijna ander half jaar eten we het liefst vegan. En we zijn geen heiligen, want een gebakken eitje, een tosti en geraspte kaas over de pasta gaat er zo nu en dan echt wel in!

Voordelen van een vegan lifestyle

Vegetarisch en vegan eten heeft veel voordelen, behalve dat het goed is voor onze planeet en het dierenwelzijn komen we er ook steeds meer achter dat het goed is voor je gezondheid. De producten waar je als veganist de nadruk op legt zoals: groenten, fruit, peulvruchten en noten zijn juist de producten waar veel vitamines en mineralen in zitten. Super gezond dus.

Je krijgt daardoor automatisch minder slechte vetten en suikers binnen. Ook horen we steeds meer verhalen van mensen die ineens minder medicijnen nodig hebben sinds ze vegan eten. We dachten dat, dat een fabeltje was… niet dus.

Voor ons vanlifers is er nog een voordeel, waar we in eerste instantie nog niet aan gedacht hadden. Maar kikkererwten, peulvruchten en noten kan je veel langer bewaren dan vlees en vis en hoef je niet gekoeld te bewaren. Veel makkelijker meenemen dus, als je voor langere tijd off-grid wil vertoeven.

Het blijkt dat veel vanlifers vegan zijn. Regelmatig ontmoeten wij vanlifers en dan blijken ze vegan te zijn. Het nadenken over je eigen footprint die je achterlaat, klein en zuinig leven gaat bijna als vanzelf gepaard met vegan eten.

Vanlife

Wat is vegan eigenlijk?

Veganist zijn gaat net een stap verder dan vegetariër zijn. Een vegetariër eet geen vlees en vis en een veganist eet echt alleen plantaardige producten. Dus geen melk, eieren, yoghurt en kaas bijvoorbeeld. Het bewust kiezen van wat er op je bord ligt is niet het enige.

Vegan zijn betekent ook geen kleding, make-up of andere verzorgingsproducten die getest zijn op dieren of waar dierlijke stoffen voor nodig zijn. Als je er over leest vinden wij dat de nadruk vooral ligt op wat je allemaal niet kan eten en doen, maar hoe meer wij ons er in verdiepen hoe meer recepten en heerlijke eettentjes we ontdekken!

Als we lezen over vegan eten, dan zien we regelmatig de waarschuwing dat veganisten te weinig voedingsstoffen zoals B12 en eiwitten binnen krijgen. Dit zit namelijk in vlees. Veel veganisten slikken daarom extra vitaminepillen met B12, ijzer en bijvoorbeeld calcium. Wil je echt helemaal veganistisch eten lees je dan goed in.

Wat mag wel?

In supermarkten zijn steeds meer vleesvervangende producten zoals: vegan hamburgers, vegan kipstukjes en zelfs vegan filet americain. Super fijn als je voor het eerst gaat proberen om vegetarisch te eten. Dan kan je zelfs nog aardappels, ‘vlees’ en groente eten. Je hoeft niet meer specifiek naar gezondheidswinkels. We denken dat we onder andere hierdoor makkelijker vlees van ons menu konden schrappen.

En hoe meer je, je er in verdiept hoe meer je er achter komt wat eigenlijk allemaal kan! In plaats van kaas over de pasta gebruiken we nu edelgistvlokken. En honing vervangen we voor agave siroop. En chiazaad en bananen gebruiken we als we bakken zonder eieren. Bananen zorgen ook voor binding. Bananenbrood uit de Omnia oven is dan ook een van onze favoriete recepten wanneer we met de bus op pad zijn. Lekker als lunch, ontbijt of tussendoortje.

 

Bananenbrood in Omnia oven
bananenbrood uit de Omnia oven

 

Dit gastblog is geschreven door Diede, zij is te vinden op haar instagram account: @joa.and.diede. op dit account mag je ze allerlei vragen stellen over het busleven en vegan recepten!

Diede is fan geworden van de vegan lifestyle. Wil je meer tips? En vegan recepten van bijvoorbeeld het bananenbrood? Of heb je voor hen een leuke tip voor een heerlijk recept? Stuur ze gerust een bericht! 

Heb jij nog een te gek vegan recept waar je anderen direct mee wilt inspireren, let us know onder dit blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.