Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Bouw je eigen campervan; maak kennis met ‘El Maestro’

  • CamperHomie

Bouw je eigen campervan; maak kennis met ‘El Maestro’

El Maestro’ – de lockdown vanbuild van twee vrienden

Ruben en Sebastián, beiden nog studerend aan de Hogeschool Rotterdam, hebben besloten om een bestelbus om te toveren tot campervan. Waar kwam het idee vandaan om een campervan te bouwen en hoe haalden zij het in hun hoofd om het ook daadwerkelijk te gaan doen? Hoe staat het er nu voor met de bouw van de campervan en wat zijn de plannen als El Maestro straks helemaal af is?

Twee vrienden delen dezelfde passie

Twee vrienden, twee hele andere manieren van opgroeien, met één gezamenlijke passie: het avontuur. Ruben ging in de zomervakantie altijd met zijn ouders en zus naar Zuid-Frankrijk. Een heerlijke typische Hollandse zomervakantie. Drie weken op een camping aan het strand in een stacaravan, de gemiddelde Nederlander kent het wel.

Tijdens deze vakanties ontwikkelde Ruben een diepe liefde voor surfen en avontuur. Het idee dat je zoveel plezier kon hebben van golven die ergens ver op de oceaan ontstonden door een zuchtje wind, fascineerde Ruben heel erg (nog steeds wel eigenlijk). Daarnaast gaven de frisse geur van dennennaalden en de zonsondergangen aan de Franse kust een gevoel van vrijheid.

Sebastián is geboren en opgegroeid in Mexico. Daar maakte hij op jonge leeftijd al vaak  lange wandeltochten en kampeerde met vrienden in de bergen. Ook bracht hij veel tijd door in het volledig zelfvoorzienende vakantiehuis van zijn familie.

Hier kon hij dagenlang ravotten in het bos en leerde hij de ins- en outs van een zelfvoorzienende woning. Hij leerde de basis van zonne-energie en watervoorziening. Hij heeft toen al veel geleerd over het gebruik van een composttoilet. Het is dus wel duidelijk, bij Ruben en Sebastián is op avontuur gaan er met de paplepel ingegoten. Voor beiden is het dan ook heel lang een droom geweest om een busje om te bouwen tot campervan.

zelfbouw camperbus
Ruben en Sebastián

 

Van idee tot een tiny house op wielen

Toen de eerste lockdown begon en Ruben en Sebastián tijd over hadden onder het mom “we kijken de online colleges later wel terug”, kwam het idee om een camper te bouwen weer naar boven borrelen. “We hebben tijd, we hebben geld, alle klusjes in het appartement zijn wel klaar. Vliegreizen zullen nog wel eventjes op zich laten wachten, waarom niet?” prima redenen dus om op zoek te gaan naar een geschikte bestelbus.

Ondertussen is de camperbouw al redelijk ver. De meeste grote dingen zijn wel afgerond en het komt nu voornamelijk aan op de details. Hier kom je natuurlijk niet zomaar.

Na het vinden van El Maestro, een Renault Master uit 2004, kon de bouw beginnen. Omdat El Maestro al een verleden had als camper, was er al een bed en keukentje geïnstalleerd.  De huidige inrichting wan niet geheel de smaak van Ruben en Sebastián. Daarnaast wilden zij ook alles zelf doen. Alles ging er dus uit, geen schroefje, houten plaat of stukje stof bleef zitten.

 

bus ombouw

 

5 weken lang bloed, zweet en tranen

Met een kale bestelbus kon de pret pas echt beginnen. In de zomer van 2020 werd er 5 weken lang, dag in dag uit, aan de bus gewerkt om er diezelfde zomer nog mee te kunnen reizen.

De isolering werd geplaatst, een vinylen vloer werd gelegd, de bedden en het keukentje werden gemaakt. Het zonnepaneel die de huisbatterij voorziet van elektriciteit (go solar power!) werd geïnstalleerd en de bus werd voorzien van een grote watertank.

Na 5 weken stond er een halve campervan klaar om getest te worden in, je raadt het, Zuid-Frankrijk. De surfplanken werden ingeladen, de watertank en het koelkastje werden gevuld en de reis kon beginnen. Na een weekje reizen naar en in Zuid-Frankrijk werd al snel duidelijk dat er nog aardig wat verbeterd kon worden aan El Maestro.

Zo was het bijvoorbeeld wel handig om een tafel en hangkantjes in de keuken te hebben. Daarnaast waren de koelkast en het toilet niet heel handig geplaatst, waardoor er onnodig veel ruimte in werd genomen.

 

Selbuild campervan

 

‘El Meastro’ de campervan blijkt multifunctioneel

Tijdens de winter heeft El Maestro zich ingezet als bestelbus voor mensen die meubels moesten verhuizen. Hierdoor stond hij niet heel de winter stil en kon het vanbuild spaarpotje weer een beetje aangespekt worden.

Sinds maart draait de bouw weer op volle toeren. Er is hard gewerkt aan de verbeteringen en met keukenkastjes, een tafel en een multifunctionele kast voor de koelkast en het toilet, begint El Maestro echt op een tiny home op wielen te lijken. De laatste loodjes draaien vooral om het maken van een buitendouche, het repareren van een lekkage (wat nog een hele klus wordt), het afwerken van zaagranden en het stofferen van de metalen onderdelen binnen de bus.

 

zelfbouwbus af

 

Wat als de camperbus helemaal af is?

Als El Maestro helemaal af is, zal er flink mee gereisd worden. Richting het zuiden, op naar de Franse en Portugese golven, maar ook naar de bergen om eindeloos te hiken. Als Ruben en Sebastián zelf de bus niet gebruiken, zal hij verhuurd worden via Goboony, om zo de ervaring van het reizen met El Maestro met anderen te delen.

Daarnaast denkt Ruben eraan om zijn online pre-master vanuit de bus te doen, rondtoerend door Europa, want “Ik kan thuis achter mijn bureau zitten of ik kan ergens bovenaan een klif in El Maestro een online college volgen en daarna lekker gaan surfen, vrij makkelijke keuze.”.

Wil jij zien hoe Ruben en Sebastián de laatste loodjes afronden en ben je benieuwd naar het eindresultaat van El Maestro? Volg dan @elmaestro_thevan op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.