Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Koffie voor in je camper

  • CamperHomie

Koffie voor in je camper

Koffie is wereldwijd een van de meest geliefde dranken. De intense smaak en aroma in combinatie met de opwekkende effecten hebben ervoor gezorgd dat dit een onderdeel is geworden van de dagelijkse routine van veel mensen.

In dit blog kun je lezen over de verschillende soorten koffie, waarom mensen het zo lekker vinden en waarom het zo populair is in onze samenleving. Daarnaast zijn we in geschiedenis van koffie gedoken, en lees je hoe koffie vaak wordt gebruikt tijdens het reizen met de camper en onderweg.

Doe je ogen eens dicht en beeld je eens in dat je de stoeltjes hebt uitgeklapt in een heerlijk natuurgebied of aan een kustlijn, je hebt je bakje koffie gezet naar eigen wens. Met je hoofd in een stralende zon, neem je een slok en het gevoel wat je dán hebt, is toch het gevoel wat je de gehele dag vast wilt houden?

Welke soorten zijn er eigenlijk?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat er verschillende soorten koffie zijn. De meest voorkomende zijn Arabica en Robusta. Arabica is vaak milder van smaak, met een complexere smaakprofiel, terwijl Robusta een sterkere, bittere smaak heeft. Binnen verschillende soorten koffiebonen zijn er echter nog meer varianten, dit is afhankelijk van factoren zoals de regio waarin de koffie wordt verbouwd en de specifieke kenmerken van de koffieboon.

Voor CamperHomie koffie hebben we gekozen voor een Arabica boon met een vleugje Robusta. Deze koffie, met zijn verschillende melanges, brengt het ultieme gevoel van avontuur naar je toe. Gebrand bij de lokale koffiebranderij; Koffiebranderij van den Biggelaar. De bonen van CamperHomie koffie zijn van de hoogste kwaliteit en met veel vakmanschap behandeld. Een super bewuste keuze en dat proef je!

 

Wat maakt koffie zo lekker voor veel mensen?

Ten eerste is er het genot van de geur. Bij het zetten van koffie verspreidt zich een heerlijke geur in de ruimte, die velen aantrekkelijk vinden. Daarnaast speelt de smaak een grote rol.

Niet iedereen vindt de bitterheid van koffie zo lekker, vele van ons gebruiken daarom ook melk of suiker in de koffie. Anderen vinden die bitterheid juist bij koffie horen. Koffie bevat ook cafeïne, een stimulerend middel dat de alertheid en energie verhoogt, wat ook bijdraagt aan het plezier van het drinken van koffie.

 

Koffie in de camper of onderweg

Er zijn veel verschillende manieren van koffiezetten die in campers of tijdens reizen worden gebruikt. Het hangt ook sterk af wat voor type reiziger je bent. Niet iedereen heeft zin om moeite te doen voor een bak koffie. Anderen vinden het juist een sport om de lekkerste kop koffie uit een handmatige koffiemolen te krijgen.

 

warm ontvangst koffie

 

Enkele populaire opties om koffie te zetten zijn:

Percolator: Een percolator is een klassieke manier om koffie te zetten. Het bestaat uit een bovenste kom met een filtermandje voor koffie en een onderste kom waar het water wordt verwarmd. Het water borrelt op en loopt door het filtermandje, waardoor koffie wordt gezet. Percolators zijn er in verschillende maten en stijlen, inclusief modellen die op een gasfornuis kunnen worden gebruikt.

 

Cafetière/French press: Een cafetière, ook wel bekend als een French press, is een eenvoudige en draagbare manier om koffie te zetten. Het heeft een glazen of metalen cilinder met een plunjer en een filter. Gemalen koffie wordt in de cilinder gedaan, heet water wordt toegevoegd en na enkele minuten wordt de plunjer langzaam naar beneden gedrukt om de koffie te scheiden van het water.

 

Espressomachine: Er zijn draagbare espressomachines beschikbaar die werken op batterijen, autostroom of met de hand. Deze machines gebruiken druk om heet water door een koffiepoeder te persen, waardoor een espresso wordt geproduceerd. Ze kunnen een hoger niveau van koffiekwaliteit bieden, maar vereisen vaak meer technische vaardigheden en onderhoud.

 

Pod/capsule koffiemachines: Er zijn ook compacte koffiemachines beschikbaar die werken met pods of capsules. Deze machines vereisen geen maling of dosering van koffie en zijn eenvoudig in gebruik. Het enige nadeel is dat je specifieke pods of capsules moet hebben die compatibel zijn met de machine.

 

Instant koffie: Een eenvoudige en snelle optie is instant koffie. Dit is gemalen koffie die snel oplost in heet water. Hoewel het misschien niet de meest smaakvolle optie is, is het handig en neemt het weinig ruimte in beslag.

 

Houd er rekening mee dat verschillende campers en reizen verschillende benodigdheden en ruimtes hebben, dus het is belangrijk om een methode te kiezen die bij jouw specifieke situatie past.

CamperHomie is een voorstander van Slow Travel, neem je tijd tijdens het reizen. Neem de rust en neem de omgeving in je op. Tijdens een langzame reis is het tijd voor slow koffie! Je kunt een vers bakkie namelijk zelf gemakkelijk malen met een handkoffiedraaier. Of kies een koffie die langzaam gebrand is in een koffiebranderij.

 

koffie voor de elektrische camper

 

Handmatige koffiemolens voor in de camper

Er zijn verschillende soorten handmatige koffiemolens beschikbaar op de markt. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen:

Traditionele handmatige koffiemolen: Het bestaat uit een lade aan de onderkant om het gemalen koffiepoeder op te vangen en een hendel of een slinger aan de bovenkant om de maalschijven te draaien.

 

Keramische handmatige koffiemolen: Deze molens hebben keramische maalschijven in plaats van metalen. Ze zijn duurzamer en produceren minder warmte tijdens het malen, waardoor het aroma van koffie behouden blijft.

 

Skerton- of Hario-handmatige koffiemolen: Deze molens hebben een glazen container om het gemalen koffiepoeder in op te vangen en een verstelbare maalgraad om de grootte van de koffiedeeltjes aan te passen.

 

Handmatige burr-molen: Deze molens hebben schijven of kegels die het koffiebonenmalen precies controleren, wat zorgt voor een consistentere maalgraad.

 

Om jouw overheerlijk bakkie te krijgen met een handmatige koffiemolen, volg je deze stappen:

  1. Verwijder het deksel van de koffiemolen en vul de trechter met koffiebonen. Sluit het deksel weer.
  2. Draai de hendel of de slinger met een gelijkmatig tempo. Voel de weerstand terwijl je de bonen maalt.
  3. Blijf draaien totdat je de gewenste maalgraad hebt bereikt. Meestal staat er een markering op de molen om je te helpen de juiste instelling te kiezen (fijner voor espresso, grover voor Franse pers, etc.).
  4. Open de lade of de container en verzamel het gemalen koffiepoeder.
  5. Je handmatige koffiemolen is nu klaar voor gebruik! Gebruik het gemalen koffiepoeder om een heerlijke kop koffie te zetten volgens jouw favoriete zetmethode.

Koffie is al zo lang populair, weet jij waarom?

Het is interessant om te onderzoeken waarom koffie zo populair is geworden. Daarvoor blikken we terug in de geschiedenis van koffie. De oorsprong van koffie brengt ons terug naar het oude Ethiopië. Daar werd koffie voor het eerst gebruikt als voedsel en drank.

Het duurde echter niet lang voordat koffie ook in andere delen van de wereld werd ontdekt en verspreid. In de 17e eeuw bereikte koffie Europa en werd het al snel een populaire drank in koffiehuizen, waar mensen samenkomen om te socializen en te genieten van een kopje koffie. Dit heeft bijgedragen aan de sociale ervaring rondom koffie, wat nog steeds een belangrijk aspect is van koffiedrinken vandaag de dag.

De praktische waarde van koffie

Daarnaast heeft koffie ook een praktische waarde. Het cafeïnegehalte helpt mensen om wakker en alert te blijven, wat vooral handig is tijdens lange werkdagen of studeren. Het heeft ook een positief effect op de prestaties en concentratie. Koffie wordt vaak door ons gedronken als een snelle oplossing om vermoeidheid tegen te gaan en de productiviteit tijdens de dag te stimuleren, zodat we net luie momenten kunnen verbloemen.

Veel mensen gebruiken het als brandstof om de dag door te komen. Voor een keer kan dit de oplossing zijn maar voor langer termijn kan men hier wel gevolgen van ervaren.

 

Mel en Jel koffie

Koffie geeft een moment van rust

Koffie speelt ook een belangrijke rol bij reizen en onderweg zijn. Ga eens bij jezelf na, is het zo dat koffie een gevoel van rust en ontspanning met zich meebrengt tijdens je reis of überhaupt je ontspanningsmoment van de dag?

Veel reizigers zoeken naar lokale koffiehuizen om de lokale smaken te ervaren en zich onder te dompelen in de cultuur van een bepaalde plek. Bovendien bieden veel hotels en luchthavens tegenwoordig koffievoorzieningen om jou tegemoet te komen in de benodigde mate van cafeïne.

Koffie-to-go is ook een populair concept geworden, waarbij mensen gemakkelijk hun favoriete koffie kunnen meenemen tijdens hun drukke schema. Daarbij is er nu de trend om je eigen beker mee te nemen zodat jij persoonlijk meehelpt aan het verminderen van afval. Heb jij nog geen beker? Kijk hier eens of er een leuke voor je tussen zit.

Biggelaar Koffiebranderij in Roosendaal, koffiepartner van CamperHomie

Als we specifiek kijken naar de Biggelaar Koffie in Roosendaal, zien we een bedrijf dat al meer dan 125 jaar ervaring heeft in het branden en verkopen van koffie. Al die jaren hebben ze zich gericht op het aanbieden van premiumkoffie van hoge kwaliteit aan hun klanten.
Biggelaar Koffie biedt een breed scala aan koffiesoorten, variërend van pure Arabica-koffie tot melanges met een intensere smaak. Ze streven ernaar om de beste kwaliteit koffie te leveren door zorgvuldig geselecteerde bonen te gebruiken en deze zelf ambachtelijk te branden.

Zij branden in kleine volumes tegelijk zodat iedere productie de juiste aandacht krijgt. Doordat zij branden volgens de slow-roast techniek nemen ze de tijd om iedere batch op smaak en kleur te branden. Hoe langzamer de bonen worden geroosterd deste beter ontwikkelen namelijk de aroma’s in de boon.

Slow travel = Slow coffee

Daarbij is Biggelaar koffiebranderij voor CamperHomie de juiste partner omdat zij dus lokaal branden maar ook met eerlijke producten werken. Dit begint bij het productieproces, het verbouwen en roosteren van koffie. Bij de selectie van leveranciers beoordelen zij op een aantal criteria. Zo is efficiënt omgaan met water, duurzaam verbouwen belangrijk. Voor de premium blends werken zij met een duurzaamheidskeurmerk, in dit geval Rainforest Alliance.

Duurzaamheidskeurmerk voor koffie

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Een belangrijk criterium is bescherming van het regenwoud en het welzijn van arbeiders. Rainforest Alliance komt naast koffie ook voor op bananen, tropische vruchten, chocolade, en thee.

Het hele verhaal van de Biggelaar koffiebranderij lees je hier verder.

 

Mensen genieten van de geur, smaak en het genot van het drinken van koffie. De geschiedenis van koffie, mede met de verspreiding ervan over de wereld, heeft bijgedragen aan de populariteit ervan. Koffie heeft ook praktische waarde, zoals het verhogen van alertheid en energie. De associatie van koffie is dus de associatie met rust en ontspanning, een goede combi om mee te nemen op jouw reis toch?

Koffiebeker CamperHomie

Wist je trouwens al dat er koffie zonder koffie is? Hier lees je er alles over.

Laat jij weten wat jouw favoriete koffie is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.