Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Living the vanlife! Wellicht ook iets voor jou?

  • CamperHomie

Living the vanlife! Wellicht ook iets voor jou?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een “vanlife” kiezen. Sommige doen dit part time, anderen voor een tijdelijke roadtrip. Sommigen verkopen zelfs hun hele hebben en houden en gaan voluit voor full time “vanlife”. Het maakt niet uit welke route je kiest, het leven in je voertuig geeft een grote voldoening. Het is opwindend en het kan heel plezierig zijn, als je dat tenminste zelf toelaat. Homie Pascal van Reeth laat ons de verschillende kanten van zijn leven als “vanlifer”zien!

“Uiteindelijk is het je eigen ingesteldheid die zal bepalen hoe je dit ervaart. Maar als je jezelf openzet voor plotse veranderingen en nieuwe avonturen. Als je meegaat met de beweging, leert met minder tevreden te zijn, een simpeler bestaan zeg maar. Dan is Vanlife één van de mooiste geschenken die je jezelf kan geven.”

Een paar redenen om vanlifer te worden:

1 : Vanlife omarmd de spanning van het onbekende

Een nomadische levensstijl betekent dat je steeds een stap in het onbekende zet. Dit kan beangstigend zijn voor sommige maar ook best opwindend. Elke dag op de weg is een avontuur. Elke dag is een kans voor iets anders en/of de mogelijkheid dat iets onverwacht gebeurd.

Nooit weet je wie er op een bepaald moment je pad zal kruisen, wat er kan gebeuren of waar je die nacht zal doorbrengen. Dat gevoel van onzekerheid heeft een rare bijwerking dat je jezelf meer levendig voelt. Meer in harmonie met het moment, meer open staat voor veranderingen.

2 : Het zijn de uitdagingen die leiden naar persoonlijke groei

Hoewel het er op instagram allemaal leuk uit kan zien, vanlife is niet altijd even makkelijk. Het kan soms voor grote uitdagingen zorgen. Je zal momenten van onzekerheid en onbehaaglijkheid meemaken. Je zal soms veel tijd enkel met jezelf doorbrengen. Geld verdienen on the road kan voor sommige ook een obstakel vormen. Soms zal je moeten leren toekomen met minder. Het simpele leven omarmen met dankbaarheid.

“Vanlife” kan je veranderen op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden. De beloning en voldoening iets zelf tot een goed einde te brengen, zal je veranderen in een beter persoon. Je zal in oncomfortabele scenario’s terecht komen, die je tot confrontatie met jezelf op het diepste niveau zullen brengen. Je zou kunnen ontdekken dat je geduld het soms laat afweten. Misschien heb je toch liever stabiliteit, of de drang om met de massa mee te lopen. Je zal het belang van flexibiliteit en een open geest ontdekken. En als je eerlijk bent met jezelf zal het je een pad doen bewandelen naar persoonlijke groei.

3 : Vrijheid, flexibiliteit en avontuur

Velen kiezen voor deze levensstijl vanwege de vrijheid of het avontuur dat op hen wacht. Het is best bevrijdend niet vast te zitten aan een huis of appartement, om alles bij je te hebben eender waar je bent. Je kan meestal je dagen flexibeler indelen en je hebt een meer algemeen gevoel dat jij bepaald hoe je de tijd indeelt.

Misschien verblijf je wel graag in de buurt van een natuurgebied. “Vanlife” is een schitterende en betaalbare manier om dit te kunnen doen. Misschien wonen je vrienden en familie wel ver van elkaar en is dit een goede manier om meer tijd met hen door te kunnen brengen.

Je kan plaatsen bezoeken waar je nog niet bent geweest. Rondreizen met je van is de perfecte manier om op ontdekking te gaan. Dit alles terwijl je je huis en spullen steeds bij je hebt.

“Vanlife” geeft je dan ook de flexibiliteit om je plannen instant te wijzigen. Misschien wil je langer blijven op die ene leuke plek. Misschien wil je die plaats wel eens bezoeken waar je altijd al naartoe wou. Op ontdekking naar een nieuwe stad of dorp. Misschien ga je liever de wildernis in, weg van alles. Misschien vind je het weer beter ergens anders dan waar je nu bent. Wanneer je in je voertuig verblijft heb je eindeloze mogelijkheden hiertoe.

4 : Meer tijd voor je hobby’s

Afhankelijk van hoe je leeft, kan “vanlife” je de vrijheid geven om meer tijd aan je hobby’s te besteden. Misschien wil jij wakker worden aan het strand en de hele dag surfen. Misschien ga je liever wandelen, fietsen, klimmen of skiën ? Of misschien maak je graag muziek, schrijf je graag , of schilderen , … Het maakt niet uit wat je hobby is, als het je je geest maar prikkelt. Leven in je voertuig kan zorgen dat je hier meer tijd aan kan besteden.

Ondanks dat de “vanlife” de flexibiliteit kan geven om meer tijd te besteden aan wat jij belangrijk vindt, is het nog steeds belangrijk te onthouden dat tijd niet onbeperkt is. Sommige dingen duren nu ook eenmaal langer wanneer je in je voertuig woont. Je zal af en toe moeten rondrijden voor een slaapplek, water bijvullen, wassalon, douches, … Soms kan dit meer tijd in beslag nemen dan aanvankelijk voorzien.

Op andere zaken kan je dan weer tijd winnen. Je hoeft niet die lange rit naar je werk te maken, je zou makkelijk in de buurt van je werk kunnen overnachten. Je noden zullen ook kleiner zijn, je hoeft dus niet zoveel te werken om al die onnodige spullen te kunnen aankopen. Je zou seizoensarbeid kunnen doen, geld sparen en vervolgens langere periode vrijaf kunnen nemen.

Feit is dat de vrijheid en de simpliciteit van “vanlife” je grotere vrijheid geeft over hoe je de tijd indeelt.

https://www.instagram.com/p/B3Yv5liIdTM/

5 : Geld besparen (of andere finaciële doelstellingen behalen)

Sommige kiezen om in een voertuig te wonen om geld te besparen. Er is geen twijfel meer over, de huis en huurprijzen zijn helemaal door het dak geschoten. Het leven in je voertuig elimineert een hele hoop vaste kosten zoals huur/lening/faciliteiten (water gas elektriciteit). Met het geld dat je bespaard kan je misschien eindelijk die droom die je altijd had verwezenlijken, je schulden afbetalen, jezelf herscholen en die job die je altijd al wou najagen.

Dit gezegd hebbende is het ook belangrijk te beseffen dat het geen magische manier is om gratis te leven. Je kan best een aardig bedrag besparen, maar je gaat nog steeds kosten hebben aan je voertuig, overnachtingen, water, gas, … Zoals je weinig geld kan opmaken als je in een huis/appartement woont, kan je evengoed veel geld opmaken als je in je voertuig woont. Het komt erop neer waar jij belang aan hecht en hoe jij beslist te leven.

6 : Minimalisme en een simpeler leven

Als je in je voertuig woont heb je geen onbeperkte opslagruimte voor nutteloze zaken. Dit dwingt je te evalueren welke dingen je nu echt nodig hebt. Dit kan je een enorme psychologische boost geven.

Minder spullen neemt een hele druk weg van je schouders waar je jezelf misschien niet van bewust was. Het geeft je minder zorgen wanneer je enkel bezit wat je nodig hebt en alles binnen handbereik ligt.

Ook door je beperkte ruimte in je voertuig is het moeilijk ondoordacht impulsieve aankopen te doen. Het dwingt je gedeeltelijk tevreden te zijn met wat je hebt. Spullen zijn als pleisters voor ongelukkigheid is een uitspraak die ik dan ook geregeld doe. Omarm het simpelere leven in plaats van steeds te hunkeren naar het laatste nieuwe gadget en/of in te springen op de laatste trends.

7 : ontmoet nieuwe mensen en wordt deel van een hechte community

Het kan misschien raar klinken om te zeggen dat de “vanlife” een goede manier is om nieuwe mensen te ontmoeten, maar het is waar. Er zijn tig van interessante mensen die voor deze levensstijl kiezen. De kans is groot dat als je een mede “vanlifer” ontmoet deze meer gelijk gestemd zijn op manieren dat anderen dat niet zijn. Hierdoor kan je een directere connectie maken met deze mensen.

Door het internet en social media zijn er eindeloze manieren om met andere “vanlifers” in contact te komen. Zelf heb ik ook al meerdere mensen via deze weg leren kennen en het merendeel hiervan zijn ondertussen vrienden geworden. Ook al zijn we soms een heel eind van elkaar verwijderd, toch kunnen we via de digitale weg contact houden.

En niks is leuker dan de meetings waar velen van ons samenkomen en na lange tijd elkaar terugzien alsof het gisteren was. Dit zijn fantastische  evenementen waar we elkaar in levende lijve terugzien, elkaars voertuigen bekijken en verhalen over onze avonturen vertellen.

Wil je meer weten over het leven van Pascal? Kijk dan op mobielwonen.com voor meer inspiratie. (hij kan namelijk ook nog eens goed koken)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.