Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Met een elektrische camper de wereld rond

  • CamperHomie

Met een elektrische camper de wereld rond

Sara en Jurrien zijn de trotse eigenaren van de eerste grote elektrische camper in Nederland, een Fiat E-Ducato bestelbus die ze zelf hebben omgebouwd tot hun droomhuis op wielen. Sara werkt als reisjournalist en redacteur voor Polarsteps en Jurrien is reisfotograaf en de klusser van ons tweeën. Samen maken ze reisartikelen voor publicaties zoals Lonely Planet. Met de elektrische camper willen ze minimaal een jaar fulltime door Europa gaan reizen om inspirerende verhalen te maken over duurzame bestemmingen en initiatieven die ze tegenkomen.

 

sara en jurrien voor de elektrische camper

 

Voor degenen die het nog niet weten. Wat is Green Travel Journal?

Na jarenlang schrijven en fotograferen voor andere titels, zijn we voor ons avontuur met de elektrische camper nu eindelijk onze eigen blog begonnen: GreenTravelJournal.com.

We zijn nog niet zo lang bezig, maar willen op deze website de mooie en de uitdagende kanten van EVanlife laten zien, de leukste Europese roadtrips voor elektrische voertuigen uitlichten en inspirerende, duurzame bestemmingen een platform geven. Verder posten we ook dagelijks stories over de ups en downs van ons leven in een elektrische camper op Instagram via: @TheElectricCampervan.

 

Hoe is dit geniale idee ontstaan?

We hebben voor ons werk altijd veel gereisd en gevlogen. Tijdens de pandemie zaten we lang thuis en hadden we veel tijd om te praten over de manier waarop we reisden.

We besloten dat we het anders wilden gaan doen: langzamer en met meer aandacht voor duurzaamheid. We kozen ervoor een elektrische bus om te bouwen tot camper om te laten zien dat een andere, groenere manier van reizen nu al mogelijk is. We willen ons richten op hoe verantwoord reizen een positieve impact kan hebben.

 

sara laadt de elektrische camper op

Waarom is jullie site in het Engels?

Sara schrijft voor haar werk zowel Nederlands- als Engelstalig en we hebben veel vrienden en familie in het buitenland. We hebben voor Engels gekozen zodat iedereen onze website kan lezen (aangezien de meeste Nederlanders prima Engels kunnen) en om ook door liefhebbers van elektrische voertuigen en duurzaam reizen uit andere landen gevonden te kunnen worden.

We zijn blij met onze keuze, want we zien nu al dat veel lezers uit de VS en het VK komen en we hebben tevens leuk contact met camperaars die ook elektrisch willen gaan rijden in Noorwegen en Nieuw-Zeeland.

 

Wat is dé les die jullie hebben geleerd in het groene leven?

Je hoeft niet altijd alles 100% goed te doen om een positieve impact te hebben. Niemand is perfect en door jezelf te veel restricties op te leggen, houd je goede gewoontes soms niet vol.

Beter is het om te kijken hoe je op een duurzame manier kunt bijdragen aan de wereld, zonder dat je hierdoor uitgebrand raakt. Kleine beetjes helpen ook! Sara eet veel plantaardig maar af en toe nog kaas of vis en Jurrien eet nog vlees.

We bewonderen zeker mensen die voor een volledig vegan dieet gaan, maar denken ook dat er al een hele hoop ten goede zou veranderen als meer mensen wat vaker voor plantaardig zouden kiezen. Als heel veel mensen deze keuze maken omdat het voor hen op die manier haalbaar is, zou dat al een groot verschil kunnen maken.

 

Hebben jullie een slechte gewoonte?

In het verleden hebben we veel voor ons werk gevlogen, als we bijvoorbeeld op een persreis gingen voor Lonely Planet magazine. Inmiddels is het (ook mede door de pandemie), bijna drie jaar geleden dat we in een vliegtuig zijn gestapt, maar we gaat het dit jaar toch weer doen.

We houden ontzettend veel van reizen en ook van verre bestemmingen ontdekken. Dit willen we niet opgeven en het is ook ons werk, maar we willen wel bewuster reizen en minder vaak vliegen dan we eerder deden.

Ook vinden we het belangrijk dat we naast de focus op de individuele keuzes die we kunnen maken om een duurzamer leven na te streven, niet uit het oog verliezen dat de échte impact ook bij overheden en bedrijven ligt. Dus hier letten we op door bewust te stemmen, bedrijven aan te spreken op hun gedrag en voor organisaties te kiezen die zich inzetten voor een betere wereld.

 

Elektrische camper op het strand

 

Houden jullie van het camperleven?

Voordat we ons appartement besloten op te zeggen voor een fulltime leven on the road, hebben we twee keer eerder een campertrip gedaan. Dus we dachten al wel dat het bij ons zou passen, maar wat vinden we het een geweldige manier van leven!

We zijn net weer even terug in Nederland na zeven weken rondreizen door Scandinavië en het was fantastisch. Bijna elke dag wakker worden op een nieuwe plek, wildkamperen en de meest spectaculaire ‘achtertuinen’ hebben, van een fjord waar we bruinvissen hebben zien zwemmen tot een verlaten strand.

Reizen met een camper geeft zo’n gigantisch gevoel van vrijheid — we zijn echt helemaal hooked. Zelfs dagenlange regen, een volle plasbak van ons composttoilet of weer aangekoekte afwas van de dag ervoor kan ons enthousiasme niet temperen. Dat gezegd hebbende, is het camperleven nog wel vrij nieuw voor ons, dus misschien zouden jullie het over een jaar nog een keer moeten vragen!

Wat maakt jullie bus uniek?

Hij feit dat-ie volledig elektrisch is. Onze Fiat E-Ducato is een grote, zware buscamper maar desondanks hebben we toch nog zo’n 250km bereik als we op de snelweg rijden. Dat vinden we best netjes!

Verder hebben we er voor gekozen om het dak vol te leggen met zonnepanelen en een grote huishoudaccu te nemen, die Jurrien zelf heeft gebouwd. Hierdoor kunnen we koken op inductie en de bus zelfs elektrisch verwarmen. Dat zonne-energie volledig voorziet in al onze behoeften, zoals het laden van laptops en het koud houden van de koelkast, is echt een heerlijk gevoel.

 

de installatie van de camper

 

Waar gaan jullie het liefste heen met de bus?

Scandinavië vinden we geweldig en voor onze eerste lange trip met de elektrische camper was het een topbestemming. We hebben in Denemarken, Zweden en Noorwegen heel makkelijk laadpalen kunnen vinden om de bus onderweg op te laden. Dus we willen zeker weer eens terugkeren, om meer van Noorwegen te zien, of misschien wel de veerboot naar IJsland en de Faeröer eilanden vanuit Denemarken te pakken.

Onze volgende trip gaat naar het zuiden van Europa. We zijn heel benieuwd om te zien hoe uitdagend de laadinfrastructuur daar is!

 

Wat vinden jullie het meest spannende voor de komende tijd en waarom?

We hebben best wel wat pech en vertragingen gehad met onze bus, waaronder een accuprobleem dat maandenlang heeft geduurd. Rijden in een elektrische camper is nog betrekkelijk nieuw en omdat het echt ons huis is, voelt het soms nog best spannend.

We hopen dat het lukt om zonder al te grote laadproblemen Europa te doorkruizen. Maar we zien het vooral ook als één groot avontuur en we zijn zo dankbaar dat we de keuze hebben gemaakt om ervoor te gaan!

 

 

Fotocredits MARCEL JURIAN DE JONG

Nog meer inspiratie op doen? lees hier nog meer inspirerende van life verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.