Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Met onze VW T4 bus, Helga, door Zweden.

  • CamperHomie

Met onze VW T4 bus, Helga, door Zweden.

Anderhalf jaar geleden kochten we Helga, onze VW t4 bus. We maakten de grootste plannen, renoveerden de bus waar we konden en maakten heel wat testreisjes. Afgelopen september en oktober reisden we door Zweden.

Er stond eigenlijk een veel langere reis gepland maar ook bij ons gooide Corona roet in het eten. Van de 4 geplande maanden reizen gingen we uiteindelijk 8 weken. Onze reis werd gehalveerd. 

Maar we mogen niet klagen, we zijn een heerlijke tijd weg geweest en hebben een prachtige reis gemaakt. 

Zweden stond eigenlijk helemaal niet op de planning. De planning die we ooit hadden gemaakt gooiden we trouwens al snel overboord omdat het ene na het andere land “oranje” werd. We besloten niks te plannen en op de dag van vertrek te bepalen waar we naar toe zouden gaan, al wilden we wel het liefst naar Scandinavië.

 

Camper in Zweden

Zweden bleef geel dus daar gingen we naar toe! We reden snel door Duitsland, maakten een korte stop in Denemarken en waren opgelucht toen we Zweden eenmaal binnenreden. We waren er! En nog belangrijker, onze oude bus had het al zo lang volgehouden! Sterker nog, ze leek in topconditie! We besloten de grote steden over te slaan en via het binnenland naar het noorden te reizen. We waren een beetje huiverig voor de weersomstandigheden daar en dan vooral in combinatie met ons campertje (zonder verwarming). 

Er ontstaat een ritme

Gedurende de eerste weken ontwikkelden we een ritme van 3 nachten wildkamperen gevolgd door 1 nacht camping. Drie nachten, zolang konden we met ons kleine toiletje en onze schoonwater tank. Qua douchen was het ook wel echt de max trouwens. Die ene nacht op de camping maakten we schoon, vulden we het water weer bij, leegden we het toilet en douchten we meerdere keren. Eens in de zoveel tijd boekten we een extra nacht op de camping zodat we konden wassen.

De nachten wildkamperen met onze VW t4 bus, waren in het begin wat spannend maar het wende gelukkig snel. In Zweden geldt het allemansrecht, dat betekend dat je (bijna) overal mag kamperen. En laat de natuur van Zweden nou echt prachtig zijn! We sliepen op de mooiste plekken!

Camper in Zweden

We kwamen steeds noordelijker, de camper hield het goed vol en het weer was te doen. De nachten waren soms wat koud maar met een heleboel dekens, truien en mutsen konden we onszelf warm houden. De bestemmingen ontstonden tijdens het reizen door verhalen van de mensen die we tegen kwamen. 

Het prachtige verschijnsel; het noorderlicht

Een van de grootste verrassingen van deze reis was toch wel dat we het noorderlicht hebben gezien. Dit was iets dat hoog op onze bucketlist stond maar we wisten dat we totaal niet in het goede seizoen gingen en hadden geaccepteerd dat we hiervoor nog maar een keer terug moesten komen. We hebben het geluk gehad dat we zelfs vier (!!) keer van dit prachtige natuurverschijnsel konden genieten. 

Abisko is het meest noordelijke punt waar we geweest zijn en vanaf daar zijn we via de oostkust richting Stockholm gegaan. Ook hier sliepen we in de camper. We stonden op een camping midden in de stad en pakten onze fietsen om eropuit te gaan. Na een aantal dagen in de stad stonden we te springen om weer de natuur in te gaan. We reisden door naar de westkust en vanaf daar vervolgende we onze reis weer na het zuiden. 

 

Camper in Zweden

Op de valreep, het moment dat we echt aan de terugreis naar Nederland moesten gaan beginnen, kregen we autopech. We baalden enorm! Uiteraard gebeurde dit vlak voor het weekend en stonden we drie nachten op een industrieterrein te wachten tot de garage open zou gaan. Gelukkig viel de schade mee en kon onze VW t4 busHelga, gemaakt worden. Zo konden we, drie dagen later dan gepland, toch beginnen aan onze terug reis. 

Een week nadat we thuis waren hoorden we dat Zweden oranje werd en we beseffen heel goed hoeveel geluk we hebben gehad dat we deze reis hebben kunnen maken. Helga staat ondertussen weer op stalling en wij zitten weer in het werkritme. Al zoeken we iets vaker de natuur op en dromen we nog vaak weg bij alle foto’s en herinneringen.

 

Dit gastblog is geschreven door Coen en Marjolein. Wil je meer zien van hun reis door Zweden en alle reizen die nog gaan volgen? Volg hen dan op Instagram: @ourlittleredvan En vind je het leuk om te zien wat zij naast het reizen nog allemaal doen volg Coen dan op @coen_vd_g en Marjolein op @mvdestudio!

Camper in Zweden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.