Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Reizen met een volledig elektrische auto; Renske en Maarten doen het gewoon!

  • CamperHomie

Reizen met een volledig elektrische auto; Renske en Maarten doen het gewoon!

Bewust genieten van de natuurlijke elementen om je heen. Reizen met een volledig elektrische auto, wie wil dat niet?

Reizen met een elektrische auto kan een hele uitdaging zijn. Zijn er wel genoeg laadpunten onderweg? Werkt alles wel naar behoren? Conclusie; reizen met een volledig elektrische auto is super stoer! En nog eens een voorbeeld voor de toekomst.

CamperHomie geeft Homies die bewust met het leven omgaan graag een podium. Onze Homies Renske en Maarten zijn bezig met een wel heel bijzonder avontuur!

Het doel is om van Nederland naar Zuid-Afrika en terug te rijden met een gewone elektrische auto die ze opladen met draagbare zonnepanelen. Hoe gaaf is dat! Het lukt ze al aardig.

“We zullen volledig zelfvoorzienend zijn; slapen in een daktent, elektrisch koken en douchen met zelfgezuiverd water bij de auto.

Een nieuwe manier om duurzame lange afstanden af te leggen naar plekken waar geen laadpalen zijn.”

 

afbeelding CamperHomie Hoe zou jij jezelf in 1 zin omschrijven?

Maarten: Sociale techneut van 34 jaar jong, leergierig en altijd in voor een filosofisch gesprek of leuke fysieke uitdaging in de natuur.
Renske: Netwerker en verbinder die altijd op zoek is naar een nieuwe innovatie. Komende week 33 jaar jong.

afbeelding CamperHomie En nu als je wat meer zinnen had?

Maarten: Van oorsprong kom ik uit de randstad en voor werk en de liefde ben ik naar Brabant verhuist. Hier ben ik actief als technisch projectleider. Daarbij verdiep ik me graag in van alles en nog wat. Maar de laatste tijd vooral op duurzaamheidsvlak.

Daarin probeer ik thuis ook van alles uit; regenwater opvangen, warmtepomp ter vervanging voor cv. Ik vind het interessant me hierin te verdiepen en ervaring op te doen om dit vervolgens ook met anderen te delen.

Daarnaast is mijn sociale kring belangrijk voor mij, ik ben graag met vrienden en familie.

Renske: Mijn hele leven woon ik al in Brabant. Hier heb ik marketing gestudeerd maar voor we vertrokken voor deze expeditie was ik ZZP-er en hielp ik ondernemers in te spelen op innovaties en transities. Duurzaamheid was hier een belangrijke transitie in de laatste jaren.

Daarnaast ben ik graag buiten aan het tuinieren of sporten; mountainbiken, hardlopen, wandelen, bootcamp.

Duurzaamheid probeer ik te verwerken in alles wat ik doe. Koken, boodschappen, reizen, sporten en meer. Ik houd ervan om van alles te proberen hierin.

   Maarten en Renske, voor auto

 

afbeelding CamperHomie Voor degene die het nog niet weten. Wat is 4x4electric?

Een expeditie van Nederland naar Zuid Afrika en terug met een reguliere elektrische auto die we opladen met zonnepanelen die we meenemen. We slapen op de auto in een daktent, hebben een elektrisch kookstelletje, kunnen douchen bij de auto, eigenlijk is ons hele leven in en om de expeditie auto.

Hiervoor hebben we zonnepanelen op de auto om onze dagelijkse behoefte te voorzien.
Onderweg bezoeken we duurzame initiatieven in Afrika om van te leren en deze kennis te delen middels YouTube filmpjes.

Dit alles doen wij om te inspireren wat er zoals mogelijk is om het leven te verduurzamen, en te laten zien hoe leuk en haalbaar het is om hierin een verschil te maken.

 

afbeelding CamperHomie Hoe is dit geniale idee ontstaan?

Beide zijn we reislustig maar ook steeds meer met duurzaamheid bezig. We zochten een alternatief om duurzaam de wereld over te reizen, en konden niets passends vinden. Toen ontstond het idee om zelf een nieuwe manier te ontwikkelen samen met partners en bedrijven. En dit is gelukt!

Na iets meer dan een jaar hard werken waren we klaar voor vertrek. 4 november 2022 zijn we vertrokken en we verwachten ongeveer 1.5 jaar onderweg te zijn.
auto 4x4

 

afbeelding CamperHomie Hoe ervaren jullie dit avontuur tot nu toe?

We zijn enorm verbaasd hoe goed het laden op de zon gaat. Onze zonnelader is een prototype, een product dat nog nooit eerder is gemaakt en gebruikt.

Het is dan ook zo gaaf dat wij van Dakhla, Marokko naar de kust van Ghana gereisd zonder een stopcontact te gebruiken. Deze 5.550km reden wij in 2.5 maanden en met 32 laadsessies. Bizar om te ontdekken dat dit mogelijk is.

 

afbeelding CamperHomie Waar word jij SUPER enthousiast van?

Los van het feit dat het gewoon is gelukt om ons idee te realiseren, worden wij beide enorm enthousiast van het feit dat er dan waarschijnlijk nog veel meer mogelijk is dan we denken. We moeten het met z’n allen alleen bedenken en durven te proberen. En elkaar de ruimte geven voor mislukkingen, daar leren we immers het meeste van!

afbeelding CamperHomie Waar komt die gedrevenheid vandaan?

Wij houden beide enorm van onze planeet en natuur. We zien de bedreiging voor de toekomst als we doorgaan zoals we als mens nu bezig zijn, en we zien ook potentie dat het anders kan.

Het voelt zo goed om hieraan bij te dragen, dat dit een steeds groter onderdeel van ons leven is geworden. Eerst klein en enkel prive, maar dit groeit elke dag. Daarbij willen we graag andere inspireren omdat duurzaamheid ook een balans betekent in je levensvorm. Dit geeft een goed gevoel!

 

afbeelding CamperHomie Wat is jouw/jullie levensmotto?

Blijf jezelf verbazen.

4x4 onderweg

afbeelding CamperHomie Kun je uitleggen wat dit avontuur met jullie doet?

Deze expeditie is ook een mentale reis. We hebben veel tijd om over dingen na te denken en zien ook enorm veel verschillende levensstijlen. Dit heeft nu al impact, maar we zijn ook heel benieuwd wat de rest van de expeditie nog zal brengen.

Wij leven nu veel meer in het nu, een dag vooruit kijken is al bijna onmogelijk. En het is heerlijk om te beseffen dat alles wat je hebt in de expeditie auto zit. Dit is heel overzichtelijk. Al die spullen en volle agenda’s thuis, hebben we dat wel nodig? Dat zijn interessante gedachten.

Tot op heden zijn we daarnaast alleen maar meer gepassioneerd geraakt over het verduurzamen van levensstijlen. Daarbij hebben we door het realiseren van deze expeditie geleerd dat als je als mens ergens echt voor gaat, er veel meer mogelijk is dan wijzelf vaak denken.

 

afbeelding CamperHomie Wat zijn de plannen voor de komende maanden?

Momenteel zijn wij in Ghana. De komende maanden zullen wij door Nigeria en Kameroen reizen om hopelijk voor de enorme regenbuien in het regenseizoen uit te reizen. Onze expeditie auto kan veel aan, maar verregende wegen vallen daar niet onder.

Daarmee zitten wij nu in de meest spannende etappe van onze expeditie. We doen veel onderzoek om onszelf zo goed mogelijk voor te bereiden.

afbeelding CamperHomie Wat zijn voor jullie de mooiste momenten en waarom?

Een voorbeeld hiervan is ons bezoek aan Mount Nimba in Liberia. Dit is een mijn geweest maar deze is nu verlaten. Het mooie is dat je hier ziet hoe de natuur zichzelf kan herstellen. Dit is nu een prachtig natuurpark.

 

afbeelding CamperHomie Houden jullie het uit met elkaar in zo een kleine ruimte?

Deze vraag krijgen we vaak. Maar wij kunnen het goed met elkaar vinden. Het is intens om 24/7 en week na week continu samen te zijn. Maar daarmee brengt het ons zowaar ook nog dichter bij elkaar. We leren elkaar nog beter lezen en begrijpen. Evenals waarderen!

 

Renske en Maarten

 

afbeelding CamperHomie Wat is jullie favoriete elektra kampeerland tot nu toe en waarom?

Het leuke is dat omdat onze zonne-laadtechniek zo goed werkt, we deze vraag kunnen beantwoorden met: het land met de meest ongerepte en eindeloze natuur.

Wij houden ervan steden zo ver mogelijk achter ons te laten en op de mooiste plekken in de wildernis te wildkamperen. Dit doen we nu al, maar kan bijvoorbeeld nog beter in Angola en Namibië, daar kijken wij dan ook enorm naar uit.

 

afbeelding CamperHomie Wat vind je het meest spannende voor de komende tijd en waarom?

Nigeria vinden wij voor nu het spannendste land om doorheen te reizen. Op het moment van schrijven zijn er verkiezingen die bepalen hoe (on)rustig het land zal zijn wanneer wij er aankomen.

Daarbij is Lagos met 22 miljoen inwoners de grootste en drukste stad om doorheen te rijden van onze hele expeditie. Dit brengt veel chaos met zich mee… En tot slot is er maar een grensovergang open van Nigeria naar Kameroen, wat een uitdagende offroad route is. Als we hier doorheen zijn gaan we dit samen toch echt even vieren!

 

afbeelding CamperHomie Wie of wat is jouw grote inspiratiebron?

Eigenlijk is de natuur onze inspiratiebron. We hebben veel ongerepte natuur gezien, maar ook hoe kwetsbaar dit is.

 

afbeelding CamperHomie Wat is het grootste compliment wat men jullie kan geven?

We hopen enorm dat mensen onze reis als inspiratie zien om zelf (meer) hun eigen leven te gaan verduurzamen. Inspirerend is daarmee voor ons een groots compliment.

 

afbeelding CamperHomie Hoe ziet jullie dagritme eruit?

Vaak staan we om 7 uur op. Dan eten we een Yoghurtje als ontbijt en pakken we in en gaan we rijden. Vaak zijn wij al voor half 9 onderweg.

We rijden maximaal 50km/u omdat we dan zuinig rijden met onze energie en ook veel kunnen genieten van de omgeving. Rond 12 uur lunchen we naast de weg op een leuk plekje. En rond 3 a 4 uur gaan we een plekje zoeken om wild te kamperen. Rond 6 uur eten we een eenpansgerecht gekookt op onze inductie plaat. ‘S avonds lezen we vaak of werken we aan onze social media om zoveel mogelijk mensen mee te laten genieten van onze avonturen.

Op dagen dat we niet rijden, laden wij met onze zonnepanelen. Het uitleggen duurt 15 minuten evenals het opruimen. Vaak laden we dan van 9 tot 17 uur.

 

4x4 electric auto header

 

afbeelding CamperHomie Heb je nog iets mee te geven voor andere enthousiaste ‘vanlifers’?

Een hele praktische tip: bouw een inductie kookplaat in in je kamper! Met een paneel extra op je dak kun je hier al mee koken, je hebt geen last van wind die de vlam uitblaast en heb je geen gas meer nodig. Ideaal!

We begrijpen dat een elektrische wereldreis niet direct voor iedereen is weggelegd. Maar verduurzamen zit hem in allemaal kleine stapjes die binnen ons eigen vermogen van invloed liggen.

Zoals boodschappen doen en daarbij een tas meenemen in plaats van een plastic tas kopen. Meer producten kopen van het seizoen en uit de regio. Minder plastic kopen. Geen afval op straat gooien of dit juist opruimen.

Kritisch nadenken of je een aankoop wel echt nodig hebt, denk aan kleding of elektra. Je huis verduurzamen. En open staan voor nieuwe mogelijkheden of zelf creatief nadenken over andere ideeën.

 

Voor meer inspiratie ga naar de website van Renske en Maarten Elektrisch reizen zonder laadpunten!? | 4x4elektriciteit (4x4electric.com)

afbeelding CamperHomie Voor meer inspiratie en toffe verhalen van onze Homies zoals deze, vind je hier.
afbeelding CamperHomie geïnspireerd door Renske en Maarten, lees hier meer bewuste vanlife verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.