Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Rondreizen met mijn hond in de camper

 • CamperHomie

Rondreizen met mijn hond in de camper

Mijn naam is Bernadet Heimans; ik ben een schrijver, reiziger en tegenwoordig een fulltime nomade. Na jaren gedroomd te hebben van een reizend bestaan heb ik namelijk afgelopen jaar de keus gemaakt om die droom te verwezenlijken. Te weten; rondreizen met mijn hond in de camper als een nomade.

Helden, de twijfel en weg uit het ‘vaste patroon’

Ik droom al zo lang ik me kan herinneren over het rondreizen van de wereld met mijn hond; jarenlang fantaseerde ik over hoe ik door Noorwegen zou backpacken, de GR20 in Corsica zou lopen of mijn tentje op zou zetten aan de voet van de Mont Blanc.

Ik heb altijd een drang gehad naar avontuur, afwisseling en op te gaan in de natuur. Het idee m’n leven te moeten spenderen in dezelfde structuur tussen vier muren, de dagen af te tellen tot het weekend en enkel te kunnen reizen in mijn beperkte vakantiedagen maakte me diep ongelukkig.

 

 

Bernadet in de bergen

 

Tot mijn 30e bleef het echter bij een ‘misschien – ooit’ droom; het ontbrak me aan de financiën, ik had lopende verplichtingen in mijn baan en mijn omgeving verklaarde me überhaupt voor gek.

Ondanks dat financiën natuurlijk een essentieel element zijn voor een duurzaam nomadenbestaan, ontbrak het me vooral aan het zelfvertrouwen en het lef om daadwerkelijk van het gebaande pad af te bewegen.

Niet denken maar doen, Go for it!

Gedurende lange tijd bleef het dus bij een droom en scrolde ik door de jaloersmakende foto’s op social media. Deze mensen deden wat ik eigenlijk ook zou willen doen. Maar waar haalden ze de financiën vandaan en waren ze nooit bang zo in hun eentje?

Mensen hebben vaak een bepaald beeld van solo – reizigers in gedachten. Solo – reizigers zijn onverschrokken figuren die in hun eentje door Bangkok struinen of een maand de bergen in trekken met een pak crackers en een onovertroffen zelfvertrouwen.

Ze zijn nooit bang, verdwaald of eenzaam en twijfelen al helemaal nooit wat ze in hemelsnaam aan het doen zijn met hun leven.  Dit was onbewust ook hoe ik opkeek naar alle reizigers en vanlifers; als helden zonder angst waar ik nog absoluut niet tussen paste met mijn twijfels en onzekerheden.

 

Keuken en uitzicht

 

Want ondanks dat ik mezelf als redelijk onverschrokken beschouwde gaf het idee in mijn eentje de wereld in te trekken me ook hartkloppingen. Hoe vertel ik het mijn baas en familie, wat doe ik met mijn huis en wat als ik nooit meer een baan vind daarna?

Vanlife, dreams do come true

Ik verloor mijn baan gedurende de eerste golf van Corona. Ik was werkzaam in Spanje destijds en de organisatie moest noodgedwongen bezuinigen waardoor mijn functie als sportpsycholoog kwam te vervallen. Van de een op de andere dag ging de wereld op slot en zat ik thuis.

Nadat ik weken het gevoel had alsof ik was bestolen door Corona realiseerde ik me dat dit mijn kans was; ik was mijn inkomen kwijt, mijn huis als expat, mijn auto en al m’n sociale verzekeringen.

Ik had letterlijk niets meer te verliezen en enkel de wereld te winnen.  Dit was het moment waarop ik eindelijk mijn droom zou gaan verwezenlijken, hartkloppingen of niet.

Inmiddels ben ik in het bezit van een Fiat Ducato camper uit 2013 en weet ik dat mijn beeld van de solo – reiziger als held niet klopte. Alle reizigers die ik op mijn pad ben tegenkomen hebben angsten uitgestaan, zijn bij vlagen eenzaam en liggen soms nachten wakker in de angst dat ze anders gegarandeerd overvallen worden. Ik ook.

Het nomadenbestaan heeft me juist een nieuw level van zelfvertrouwen gegeven dat ik niet eerder voor mogelijk had gehouden.

 

Bernadet in de camper

 

Er is niets krachtiger dan te ervaren dat je het leven in je eentje aankunt! Wacht dus niet met het najagen van je dromen tot je angst verdwijnt. Omarm de angst en ik beloof je; gaandeweg zul je tot die onverschrokken reiziger met een stalen zelfvertrouwen groeien.

Wolftrail Travels

Nova, mijn oud – duitse herder, is mijn onvoorwaardelijke reispartner en de ultieme inspiratie geweest voor mijn eerste eigen bedrijf; Wolftrail Travels. Samen doorkruisen we inmiddels al jaren nationale parken, beklimmen bergen en struinen over verlaten stranden.

Op mijn reizen merkte ik dat er heel weinig informatie beschikbaar is voor reizigers met honden. Kan ik de Mont – Blanc trail met haar doen en behoort de GR20 tot de opties voor ons tweeën? Ik heb me daarom als missie gesteld om de meest epische thru-hikes in Europa te gaan lopen met Nova en het verloop zorgvuldig te documenteren.

Ik wil mensen inspireren om de wereld in te trekken met hun viervoeter en ze empoweren door ze van de benodigde informatie te voorzien. Want de wereld is prachtig en heeft ons zoveel meer te bieden dan de gebaande paden.

 

hond in camper

Duurzaamheid

De natuur is ons grootste goed op aarde en ik beschouw mezelf als een bevoorrechte bezoeker van de adembenemende plekken die ik tegenkom. Het breekt dan ook mijn hart om de schade die wij mensen aanrichten aan bijzondere plekken te aanschouwen; nationale parken vol met plastic, stranden vol bierblikjes en camperplaatsen verzadigd met wc – papier.

Ik reis volgens het overstijgende principe van ‘leave no trace’ door de plekken die ik bezoek beter achter te laten dan ik ze aantref. Ik ruim afval op als ik het tegenkom, ook als het niet van mij is. Er worden steeds meer camperplaatsen gesloten door overlast en afval dus als ik er op deze manier aan bij kan dragen dat deze prachtige plekken open blijven dan doe ik dat graag!

 

 

Het nomadenleven heeft me in vele opzichten een bewuster mens gemaakt; bewuster van mijn waarden, gevoel en wat ik na wil laten aan het leven. Ik probeer mijn footprint zo klein mogelijk te houden; mijn van camperbus is voorzien van groene stroom en ik heb de minimalistische levensstijl omarmd. Alle spullen waarvan ik ooit dacht ze nodig te hebben heb ik geen seconde gemist. Sterker nog; het heeft me heel veel vrijheid en innerlijke gegeven.

 

campervan

Dit gastblog is geschreven door Bernadet Heimans. Ben je geïnspireerd geraakt door deze stoere chick en wil je meer zien van alle reizen die nog gaan volgen? Volg haar dan op Instagram: @wolftrail.travels  

 

 

 

 

Voor meer inspiratie klik op deze link. Heb jij een leuk verhaal wat je wilt delen, let us know!

 

4 reacties op “Rondreizen met mijn hond in de camper

 • Mooi verhaal. Ik heb je instagram bekeken en wat een betoverende foto’s staan erop. Vervolgens ben ik op je website gaan kijken, wat een prachtige vethalen schrijf je ook. Ik hhop dat je heel veel nieuwe fans krijgt… Denise

 • Leuke blog Bernadet!

  Een vraag voor jou: welk item vond je het moeilijkste om te ‘minimaliseren’, maar mis je uiteindelijk niet nu je het niet meer hebt?

  Groetjes,

  Lonneke

  • Hoi Lonneke! Wat een goede vraag, ik moest er even over nadenken. Voordat ik in m’n bus ging leven was ik eigenlijk ook al veel bezig met minimalisme en het verkleinen van m’n voetprint. Ik heb nooit veel waarde gehecht aan spullen, ben nagenoeg veganistisch en leef zuinig in dat opzicht. De overgang naar de bus was daarom dan ook niet zo’n extreem grote ‘compromis’ denk ik. Wat ik het moeilijkst vond om achter te laten in NL waren gek genoeg m’n boeken denk ik. Ik lees veel en het liefst ook nog daadwerkelijk van papier. Dat heeft me geloof ik nog het meeste tijd gekost; welke boeken mogen mee en welke niet haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.