Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Camper verzekeren, hoe zit dat?

  • CamperHomie

Camper verzekeren, hoe zit dat?

Camper verzekeren, Hoe zit dat eigenlijk?
Jeeeeej, je bent zover dat je een bus kunt gaan verbouwen tot camper óf je hebt er één instap klaar gekocht. Trots ben je sowieso want je hebt er even voor moeten sparen, en nu kun je niet wachten tot je jouw aankoop uit kunt gaan proberen. De vrijheid proeven, de wind in de haren en je dag dromen worden werkelijkheid, jihaaa! Maar waar begin ik? en mijn camper verzekeren, waar moet ik dan opletten?

Wel wil je van te voren wat zaken geregeld hebben zodat je zorgeloos, verzekert van plezier, de weg op kunt. De zorgen laten we thuis op het nachtkastje liggen zodra je in je nieuwe aankoop gestapt bent. Een van de zaken die je vooraf kunt regelen is de reis en schadeverzekering.

CamperHomie zet wat punten omtrent het verzekeren van je aankoop op een rij.

Je wilt je camper verzekeren maar waar moet je beginnen. De camperverzekering is meestal goedkoper dan een autoverzekering. Dit komt omdat je meestal minder rijdt met een camper of bus dan met een auto. Hierdoor loopt de verzekeringsmaatschappij minder risico en kan de premie van de verzekering omlaag.

Hoe kan ik een camperverzekering afsluiten?

Je kunt het jezelf wat gemakkelijker maken door vooraf de volgende vragen te stellen en de informatie hiervan alvast op te zoeken.

  1. Wat zijn de eigenschappen van jouw voertuig, bus of camper.
  2. Hoe wil je jouw voertuig, bus of camper verzekeren.
  3. Verzamel wat extra informatie zoals; ben je in het bezit van een taxatierapport, kilometers per jaar en de schadevrije jaren.
  4. Ga daarna naar een vergelijkingssite, zoals bijvoorbeeld Diks verzekeringen of naar de site van NKC verzekeringen.

Welke soorten verzekeringen zijn er dan?

Je kunt verschillende mogelijkheden bekijken. Kijk goed naar jouw persoonlijke situatie en naar de situatie van de aankoop. Is de camper of bus wat ouder, het aantal schadevrije jaren etc. De meest gebruikelijke verzekeringen zijn:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): voor schade aan anderen
  • WA + Beperkt Casco: ook schade aan jouw voertuig, bus of camper door brand, diefstal, storm en ruitbreuk
  • WA + Uitgebreid Casco (All risk): ook aanrijdingsschade aan jouw voertuig, bus of camper

Tevens heb je bij de verschillende aanbieders ook nog aanvullende dekkingen, zoals een schadeverzekering voor inzittenden of een aanvullende dekking voor de inboedel.

Op de eerder genoemde sites (Diks verzekeringen en NKC verzekeringen ) vergelijk je de premie snel online en sluit je direct de verzekering af. Of je belt even met een maatschappij wanneer je nog met extra vragen zit.

Let goed op of de verzekering inclusief de groene kaart is. Deze werd voornamelijk gebruikt bij grenscontroles om aan te tonen dat jouw voertuig, bus of camper verzekerd is. Meestal heb je de groene kaart niet eens meer nodig, omdat instanties binnen de EU-landen sinds 2003 hiervoor het kentekenbewijs gebruiken. Mocht je deze onverhoopt onderweg verloren zijn, geen paniek meestal kun je deze weer kosteloos bij de maatschappij aanvragen.

Kijk ook goed wanneer een verzekeringsmaatschappij wel of niet uitkeert. Beter voorkomen dan met een grote teleurstelling thuis komen.

https://www.instagram.com/p/BzWLUS8IPWo/?utm_source=ig_web_copy_link

Wegenbelasting

Wanneer je met jouw rijdend paleis op pad gaat moet je wegenbelasting gaan betalen. Is jouw voertuig, bus of camper 40 jaar of ouder? Dan betaal je geen wegenbelasting. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van het gewicht van jouw voertuig, bus of camper, de woonplaats en het soort brandstof. Vaak worden campers maar enkele weken per jaar gebruikt en geldt er een gunstiger tarief dan voor personenauto’s.

Zelfbouwcampers en een camperverzekering

Heb jij een zelfbouwcamper? Ook dan is het uiteraard mogelijk deze te verzekeren. In de meeste gevallen zonder aanvullend inspectierapport. Is jouw zelfbouwcamper ingericht als een vette kampeerunit en ook als zodanig gekeurd bij de RDW? Dan is het geen enkel probleem om deze te laten verzekeren via Diks verzekeringen en NKC verzekeringen. 

Ben ik verplicht om gordels te hebben in een camper?

Op het kentekenbewijs van een nieuwere camper of bus staat hoeveel zitplaatsen deze heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. In dat geval is de regel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet.

Schorsen?

Als jouw voertuig, bus of camper, de stalling in mag of tijdelijk niet meer de weg op gaat, kan schorsen interessant zijn. Het kenteken is dan tijdelijk niet geldig en jouw voertuig, bus of camper mag dan niet op de openbare weg komen. Dan moet je wel de verzekeringsmaatschappij contacten over wat de mogelijkheden zijn voor je verzekering. Moet je deze doorbetalen of kan je het tijdelijk stop zetten. Daarbij hoef je vaak ook geen wegenbelasting meer te betalen. Schorsen brengt wel kosten met zich mee, dit is weer afhankelijk van je voertuig. De website van de RDW heeft hieromtrent alle informatie op een rij.

Zelf je camper verhuren?

Er zijn drie grote platformen te noemen in Nederland waar je je eigen camper op kunt verhuren. Dit bijvoorbeeld, Goboony en Paul Camper. Zij zorgen dat je verzekerd bent of stemmen dit soort zaken vooraf met je af. Een goed alternatief ten opzichte van schorsen én je voertuig staat niet stil.

Nog een laatste tip;

Zorg ervoor dat je altijd een Europees schadeformulier bij je hebt! Wanneer je een schade geval hebt ben je verplicht om een formulier ingevuld te hebben, willen de verzekeringsmaatschappijen over gaan tot uitbetalen. Wanneer je een schadegeval hebt, ben je meestal wat bibberig dan zijn de volgende tips wellicht handig;

  • Probeer het formulier direct na de gemaakte schade in te vullen, samen met degene waar de schade door of bij veroorzaakt is.
  • Vul het van boven naar beneden, stapsgewijs in en neem je rust.
  • Vergeet de kleine vakjes- en zeker de achterkant van het formulier niet.
  • Als je alles hebt ingevuld teken je beide het formulier. (je hoeft maar 1 formulier samen in te vullen)
  • Maak foto’s en tevens van het kenteken van degene die schade bij jou heeft veroorzaakt. Je zult raar opkijken als ze naar een paar weken ineens van niets weten.

Hebben jullie nog bruikbare tips? Dan zien we ze heel graag terug op de website of onder dit artikel.

Photo header by Rota Alternativa on Unsplash

2 reacties op “Camper verzekeren, hoe zit dat?

  • Dat komt bekent voor. Had mij eerst bij de ANWB verzekerd, na afsluiten kwam er een aap uit de mouw, ik moest een alarminstallatie in de camper hebben. Meteen weer opgezegd en bij Aveco verzekering afgesloten. Zit standaard pechservice Europa bij, terwijl de ANWB pechservice voor de camper niet in Nederland geldt, daar moet je een apart wegenwacht abonnement voor hebben/afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.