Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Wegenbelasting voor de camper: híer moet je op letten

 • CamperHomie

Wegenbelasting voor de camper: híer moet je op letten

Als je een camper hebt gekocht ontkom je er niet aan: je moet wegenbelasting voor de camper betalen. In tegenstelling tot een normale auto betaal je gelukkig minder wegenbelasting. Puur omdat campers doorgaans maar een aantal maanden per jaar worden gebruikt. Voor een camper betaal je 3 maanden wegenbelasting. Een kwart van de belasting die je normaal gesproken zou moeten betalen voor een personenauto. Meer weten over de wegenbelasting voor campers? Lees dan even verder!

Wegenbelasting camper
De belasting voor jouw camper kun je eenvoudig online berekenen.

Camper wegenbelasting

De hoogte van de wegenbelasting die je voor een camper moet betalen, is onder andere afhankelijk van het gewicht van de camper, je woonplaats en het soort brandstof. Per situatie kan dit dus verschillen.

Verder zijn er drie verschillende tarieven:

 • Voor campers die ouder zijn dan 40 jaar hoef je geen belasting te betalen.
 • Voor campers tot 40 jaar betaal je het zogenoemde kwarttarief.
 • Campers die bedrijfsmatig worden verhuurd betaal je het halftarief.

Inrichtingseisen camper

Wist je dat de aantekening ‘kampeerauto’ op het kentekenbewijs of kentekencard niet voldoende is om in aanmerking te komen voor het kampeerautotarief? De camper moet oóók voldoen aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst. Zo moeten er onder andere minimaal 2 vaste zitplaatsen, twee slaapplaatsen en een vaste tafel zijn. Bekijk vooraf dus alle eisen voor jouw camper.

Wegenbelasting camper betalen

Wegenbelasting camper berekenen

Ben je benieuwd hoeveel belasting je precies moet betalen? De Belastingdienst heeft hiervoor een handige tool op hun website. Wil jij jouw wegenbelasting voor je camper berekenen? Raadpleeg dan even de camper wegenbelasting tool.

Wist je dat als je elektrisch of op waterstof rijdt en de camper alleen een elektromotor of alleen een waterstofverbrandingsmotor heeft, je geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen? Voor hybride campers betaal je wél gewoon motorrijtuigenbelasting.

Camper schorsen

Wat veel camper fanaten doen is het tussentijds schorsen van de camper. Dit komt goed van pas als je van tevoren weet dat je de camper voor een langere periode niet gaat gebruiken (bijvoorbeeld in de wintermaanden). Let op: mocht je ook de verzekering stoppen dan kun je, mocht er iets gebeuren met de camper in bijvoorbeeld de stalling, met kosten komen te zitten. Denk hier dus goed bij na!

Let wel: als je de camper wilt schorsen dan zijn hier kosten aan verbonden. Tijdens deze periode mag je de weg op om bijvoorbeeld de camper te keuren voor APK! Het schorsen van de camper gaat verder vrij eenvoudig: via PostNL-postkantoren of RDW balies. Of gewoon online via DigiD.

Camper schorsen

Heb jij nog tips als het gaat om het betalen van wegenbelasting voor de camper? Laat het hieronder in de reacties weten! Of deel eenvoudig dit artikel met jouw vrienden door middel van de social share knoppen die je hieronder kunt vinden.

Credits afbeeldingen: Unsplash.

3 reacties op “Wegenbelasting voor de camper: híer moet je op letten

 • Wij zijn beginnende camperaars. Vorig jaar april een zoveelste-hands? ford transit camper aangeschaft.
  We hebben hem voor de winterstalling voor de wegenbelastig geschorst! Heel eenvoudig via internet. In tegenstelling tot wat in dit artikel staat laten we hem deze maand wel APK keuren en betalen de premie van de WA verzekering door. Dat is een van de voorwaarden van de stalling.
  Ondanks de schorsing mogen we er wel mee naar de APK garage mee rijden ( aantoonbaar ).
  Mogelijk is dit een tip voor andere beginners.

 • Als aanvulling op de reactie van Grace Frerejean het volgende; Als de datum van de APK overschreden is bij het aanmelden na een periode van schorsing is het zelfs verplicht eerst de keuring uit te laten voeren anders krijg je een administratieve bekeuring van rijden zonder geldige APK.
  Dit was in 2020 een boete van € 140
  Als er tijdens de rit naar het keuringsstation een verkeerscontrole plaats zou vinden (Of Flitsen) wordt deze tenietgedaan bij overleg van het keuringsbewijs

 • Gewoon online schorsen en melden bij je verzekering. Die zetten dan op inboedelverzekering ook al is de stalling elders.
  Kost enkele euro’s per maand, maar goedkoper dan wegenbelasting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.