Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Amai! Oppassen geblazen.

  • CamperHomie

Amai! Oppassen geblazen.

Er zijn al een paar jonge initiatieven welke het elektrisch recreëren in een camper mogelijk maakt. Deze zijn helaas niet gelijk voor iedere kampeerder voor handen. We reizen nu eenmaal graag met onze oude rollende trots! De zuiderburen vinden dit prima maar moeten aan het milieu denken, er is immers een euronorm afgesproken. Een Europese milieustandaard voor voertuigen. Hoe hoger de euronorm van de camper, hoe milieuvriendelijker je camper is.

Positief nieuws!

Dat onder andere deze gestelde normen werken, is al bewezen volgens het Internationale energieagentschap. (IEA). Nieuwe data tonen aan dat de wereldwijde CO2-uitstoot is verminderd en deze mede door de productie van energie in 2019 is afgevlakt, terwijl een verdere stijging werd verwacht. Positief dus! De verlaging komt volgens het IEA door het gebruiken van alternatieve energiebronnen zoals wind- en zonneregie. Daarbij wordt de overstap van steenkool naar aardgas genoemd.

Boetes bij de zuiderburen.

De Belgen hebben al een tijdje een lage-emissiezone (LEZ) in het leven geroepen, dit is een afgebakend gebied waarin bepaalde voertuigen niet binnen mogen, of slechts onder bepaalde voorwaarden  (bijv. toegang tegen betaling), omdat ze te veel schadelijke stoffen uitstoten. Wanneer we met onze rollende luchtvervuiler een LEZ-zone binnenrijden, zonder vooraf te registreren, krijg je een boete.

In welke steden geldt dit?

In de steden Antwerpen en Brussel is dit al het geval. De stad Gent wordt hier nu ook bij genoemd. Meestal geldt dit niet voor het gehele gebied maar voor het bruisend gedeelte van de steden, in en rondom het centrum. Nu kun je als bezoeker gelukkig vooraf checken of jouw bus of camper geschikt is, zodat we de euro’s uit kunnen geven aan een welverdiende Belgische versnapering.

Er zijn al veel camperaars en vanlifers welke alternatieve energie gebruiken onderweg. We ontspullen en consuminderen, ga zo door en de toekomst ziet er een stuk frisser uit…

Voor meer informatie:https://www.vlaanderen.be/lage-emissiezones-lez#wat-en-waarom

Foto header Frank Luca on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.