Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

5 eenvoudige tips om duurzaam te reizen

  • CamperHomie

5 eenvoudige tips om duurzaam te reizen

Duurzaamheid is een hot topic vandaag de dag. Logisch want hoe duurzamer we met onze planeet omgaan hoe minder we de aarde uitputten. Daarbij zie je steeds meer duurzame initiatieven ontpoppen. Alleen maar goed vinden wij. Op een vrij eenvoudige manier kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met duurzaamheid. Denk daarbij aan het scheiden van afval, wat minder lang douchen, minder vlees consumeren of een extra trui aantrekken in plaats van de verwarming aan te zetten. Maar ook op het gebied van reizen kun je een duurzame aanpak hanteren. In dit blog delen we vijf eenvoudige tips om duurzaam te reizen.

1. Dicht bij huis: reizen in eigen land is óók fijn

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om te genieten van een prachtige reis. Ook bestemmingen in Europa zijn beslist de moeite waard om te bezoeken. Wat dacht je van wildkamperen in Scandinavië, of een roadtrip door Europa met de camper of een bezoek in eigen land aan de hunebedden?

Door een vakantie wat dichter bij huis te plannen, spaar je niet alleen wat kilometers uit ook zorg je voor minder CO2 uitstoot. Win – win dus!

2. Kies voor duurzaam vervoer

Een verre reis zorgt voor meer CO2-uitstoot. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks zo’n 8.100 kilo CO2 uitstoot. Wanneer je daarbij bijvoorbeeld kiest voor een reis met het vliegtuig kun je jouw CO2-uitstoot in een heel jaar opeens flink verhogen. Zo zal een vliegreis naar Nice bijvoorbeeld zorgen voor een uitstoot van ongeveer 240 kilo CO2 per persoon. Een reis naar Nice met de trein leidt tot maar 25 kilo CO2 uitstoot en met een benzineauto bedraagt de uitstoot zo’n 600 kilo CO2 (als je met vier personen reist dan is dit ook weer milieuvriendelijker).

Met andere woorden: stel je gaat met het hele gezin met de camper op reis in Europa in plaats van met het vliegtuig naar een zonnige en verre bestemming als Bali dan alleen al draag je jouw duurzame steentje een beetje bij.

Nieuwsgierig hoeveel CO2 jij tijdens je volgende reis uitstoot? Raadpleeg dan Carbonfootprint en bereken het zelf.

View this post on Instagram

Going away for your hols?! Have you stopped to consider just how bad it is to fly? Not wanting to put a dampener on holiday plans but just take a look at the facts 🙄 Did you know, to achieve the goal of keeping global warming under 2°C by 2050, we need to stick to a global CO₂ budget. To achieve this goal, each person on earth has a CO₂ budget per year, which is 2300kg of CO₂. ✈️✈️✈️ As you can see, one short distance flight emits more than 1/5 of the personal annual budget and as for long distance fights…😱 Did you realise it was this bad? #EarthOverShootDay is the date when we have used more from nature than our planet can renew in the whole year. It was on July 29th this year, it's occurring earlier every year due to the growing amount of Carbon Dioxide emissions. How to #movethedate? What about alternatives to flying: travelling by train or ferry, staying local for holidays or making video conferences instead of flying to one meeting. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ If you do fly, are you aware you can offset your carbon footprint? There are a baffling number of schemes out there to help with carbon offsetting. Not all are regulated though so I'd advise taking recommendations from environmental organisations who've certified them. Or you can offset directly with the airline, pay a little extra which is donated to a carbon offset scheme. Again, research the scheme thoroughly and make sure it's worthwhile (you'll need a holiday after all this work!) Love to hear your thoughts on this and if you've offsetted your carbon footprint. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Thank you @homovirido for this really clear graphic and research. @earthovershootday ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

A post shared by &Keep (@andkeepshopping) on

3. Duurzaam verblijf

Niet alleen de reis zelf kun je dus duurzaam inkleden. Ook het verblijf op de vakantiebestemming kun je zorgen voor een duurzame aanpak. Kamperen of camperen is daarbij de meest duurzame optie. Door vervolgens op de plaats van bestemming te kiezen voor duurzame opties zoals een zonnedouche of natuur-kampeerterreinen ben je natuurlijk helemaal goed bezig! Daarnaast zijn er tegenwoordig vele duurzame en groene accommodaties beschikbaar waaruit je kunt kiezen.

4. Doe een duurzame excursie of ga op eco reis

Een trend die in de reisbranche verder steeds verder opkomt zijn de duurzame excursies of eco reizen. Met eco toerisme ga je op reis waarbij je tijdens de reis je focust op het milieu, de plaatselijke natuur en cultuur en de welvaart van de lokale bevolking. Je ontdekt de wereld of een mooie plek op een manier zonder daarbij een flinke ecologische voetdruk achter te laten. Je probeert de desbetreffende plek zo min mogelijk te belasten.

Als het gaat om de duurzame excursies kun je bijvoorbeeld ook meewerken aan duurzaam initiatieven zoals het opruimen van afval op stranden of bossen. Zo kun je dus ook je steentje bijdragen!

5. Dierenwelzijn

Een laatste tip gaat om het welzijn van dieren. Op diverse bestemmingen worden vaak dieren gebruikt als vermaak. Denk daarbij aan de ritten op een olifant in Azië, circusberen, het op de foto gaan met tijgers of het zwemmen met dolfijnen. Het beste is om niet aan dit soort dierenleed mee te werken en de activiteit over te slaan. Door hier wel aan mee te doen, werk je er aan mee om het leed in stand te houden. Bekijk de dieren gewoon in het wild op gepaste afstand en laat ze vooral met rust.

Er zijn natuurlijk nog veel meer duurzame reistips op te noemen! Wij zijn daarom benieuwd naar jouw tips. Wat zijn jouw tips op het gebied van duurzaamheid tijdens het reizen? Laat het ons weten in de reacties hieronder en help ons vooruit!

Fotocredits header: @froggythevan.

 

Hee, heb jij ons initiatief al gezien? Word ook een #responsiblehomie. Als jij een donatie achterlaat voor onze partners dan sturen wij je een toffe sticker toe die symbool staat voor groen doen. Wij compenseren de uitstoot van jouw roadtrip! Je bent ook welkom om andere Homies vooruit te helpen. Laat een gratis tip of trick achter op het forum.

2 reacties op “5 eenvoudige tips om duurzaam te reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.