Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Duurzaam reizen is gezond – een camperreis door Kroatië

  • CamperHomie

Duurzaam reizen is gezond – een camperreis door Kroatië

Duurzaam reizen is gezond – een camperreis door Kroatië

Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact van hun reis op onze planeet. En dat is maar goed ook. Duurzaam toerisme of duurzaam reizen houdt in dat je tijdens je vakantie of reis zoveel mogelijk rekening houdt met natuur en milieu, maar ook de lokale bevolking en de cultuur van je reisbestemming.

 

Loes en Marc camper

 

Ons advies: Kies voor een camperreis in Europa en ontdek hoe gezond duurzaam reizen is. Zo zijn er in Europa veel unieke bestemmingen die makkelijk met de camper bereikbaar zijn en goed alternatief voor vliegen.

 

15 highlights in Kroatië die je niet wilt missen

In deze YouTube aflevering van ‘Onderweg naar Turkije’ van Front Seat Stories zie je de ultieme camper roadtrip door Kroatië inclusief 15 highlights die jij écht niet wilt missen.

 

 

Camperreis buiten het hoogseizoen

Wanneer je met de camper reist kun je makkelijker buiten het hoogseizoen reizen, zodat de druk van toerisme op de vakantiebestemming beperkt blijft. Want je hebt je eigen bed bij je dus slapen kan in principe overal. En als we heel eerlijk zijn; het is zoveel fijner reizen als het niet zo mega druk overal is. Je bent dan echt onder de lokale bevolking wat een hele andere sfeer met zich mee brengt.

 

Wij merken dat het ‘toerisme-standje’ uitstaat en er een menselijker contact is tussen ons en de lokale bevolking, wat het erg gezellig maakt. Zoals we al vaker hebben gezegd ‘De mensen maken de plek’. Daarom is het fijn als mensen de tijd voor je nemen en je een cultuur kan ervaren.

 

 

Camperreis

Voel je zo vrij als een vogeltje en ervaar de helende kracht van de natuur.

 

Vermijd snelwegen en ontdek onderweg de meest prachtige dingen van je vakantiebestemming die je anders gemist had. Ga wandelen en neem fietsen mee om je nog wendbaarder te maken en ervoor te zorgen dat je maximaal van de buitenlucht en de indrukwekkende natuur kan genieten. Deze activiteiten hebben een lage impact op de natuur en zijn ook nog eens gezond voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. En voor de langdurige reizigers – hikes zijn meestal gratis, dus goed voor je portemonnee 😉

 

Wist je dat Canadese artsen sinds kort een verblijf in de natuur kunnen voorschrijven bij fysieke en mentale klachten? Patiënten krijgen dan een jaarkaart voor de nationale parken van het land. Het bewijs dat onze gezondheid direct wordt beïnvloed door de natuur om ons heen groeit snel.

Bron

 

Rovinje

 

Afwisseling tijdens de camperreis

‘Maar stedentripjes zijn zo leuk!’ horen we je denken. En daar zijn wij het ook absoluut mee eens. Maar het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten.

Wij ervaren met de camper hoe het is om een gouden combinatie te hebben van natuur en stad. De ultieme balans tussen actief en ontspannen, de frisse buitenlucht inademen en cultuur snuiven.

Juist die afwisseling wordt mogelijk wanneer je een roadtrip maakt met een camper door Kroatië. Je zit niet vast in hetzelfde stadje, naast dezelfde berg. Je hoeft niet elke dag op hetzelfde strand, naast diezelfde buurman te liggen. Kan wel, als je het wilt, maar die keuze is aan jou. En juist die keuze hebben dát geeft zo’n ultiem gevoel van alles uit je reis, of zelfs je leven, kunnen halen.

 

 

Bewuste keuzes tijdens het reizen

Word jij ook zo enthousiast van reizen? En weet je hoe het voelt om ultiem te genieten van de omgeving om je heen. Als ‘duurzaam reiziger’ doe je dat ook. Het enige wat je extra doet is bewuste keuzes maken die er voor zorgen dat deze omgeving zo veel mogelijk in tact blijft of zelfs profiteert van jouw komst.

 

Opzoek naar de ultieme activiteit die zowel goed is voor de omgeving als voor jou gezondheid? Doe een beach clean-up!  Zo laat je de plekken beter achter dan je ze aantreft, inspireer je andere om hetzelfde te doen én heb je nog een work-out in de buitenlucht te pakken ook!

 

camper

Een camperreis door Kroatië

Wij laten je in onze aflevering camperreis door Kroatië zien wat je allemaal kunt doen en ervaren in het prachtige en diverse Kroatië met haar indrukwekkende natuur en een bak aan geschiedenis. Van steden tot aan natuur, maar dat had je volgens mij wel door.

 

camperreis loes en Marc

 

Oja, en als het iets te druk wordt aan de kust of in de steden, dan rijd je toch gewoon een stukje binnenland in? Er zijn een aantal prachtige natuurparken die je absoluut niet mag missen als je naar Kroatië gaat. Waaronder de Plitvice meren en het Krka national park. Daarnaast telt Kroatië meer dan 1.200 eilanden, een walhalla voor zeilers dus. Met de camper kun je makkelijk via een brug of met de ferry naar één van deze unieke bestemmingen.

 

Bewust consumeren tijdens je camperreis

Hier geniet je van en met de natuur in plaats van te consumeren. Wij leerde ook het verschil tussen ‘vakantie’ en ‘reizen’ kennen. Tijdens een vakantie genieten wij van drankjes en uit eten gaan, echt meer gefocust op het consumeren dus.

We merken dat je tijdens een lange camperreis bewuster consumeert. (Al zaten er ook een paar vakanties tussen ;)) Één van de dingen waar we nog in kunnen verbeteren is om onze boodschappen vaker bij de lokale winkeltjes te doen in plaats van bij de grotere supermarkt-ketens. We merken dat we het in ons hoofd al doen maar in de praktijk belanden we toch te vaak in zo’n grotere supermarkt. We hoeven overigens géén plastic tassen te verbruiken, want we gooien de boodschappen vanuit de winkelwagen zo onze camper in!

 

camper croatië

 

Wij reizen met de camper dwars door de Balkan richting Turkije. En leggen de mooiste natuurparken en steden om te bezoeken voor iedereen die dat wilt zien vast. In deze YouTube aflevering laten we je alle vette plekken van Kroatië zien. De coördinaten van de mooiste slaapplekken vind je trouwens in de beschrijving onder de video.

 

Wacht niet tot je door je arts een natuur-tripje voorgeschreven krijgt maar gooi zelf het roer om en overnacht met je camper op de meest toffe plekken midden in de natuur.

 

In ons volgende blog delen we de overige highlights die we aanraden in Kroatië. Er is zoveel te zien dat we de YouTube film in tweeën hebben geknipt! Veel plezier met het kijken van deel 1, laat ons weten wat je ervan vindt en stel vooral je vragen in de comments. Leuk als je abonneert en tot in de volgende!

 

X Loes, Marc & Pet | Front Seat Stories

Meer weten over bewust reizen? klik hier

Loes en Marc zijn ook op instagram te volgen via Front seat stories

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.