Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Duurzaam op reis met de camper, hoe bewust reis jij?

  • CamperHomie

Duurzaam op reis met de camper, hoe bewust reis jij?

Duurzaam op reis met de camper. Kun je duurzaam op reis met een camper? Ten opzichte van vliegen is reizen met de camper al duurzaam.

Plof even neer in een luie stoel en laat je gedachte eens gaan hoe bewust jij eigenlijk met het milieu bezig bent. Als je alles nagelopen hebt, ben je dan al heel ver of denk je; ik kan nog meer doen maar weet niet goed wat? Het mooie is, niets is fout want elk klein ding wat jij bewust doet, helpt. CamperHomie helpt je graag bij deze bewustwording, in dit blog geven we je wat handvatten.

1. Ontspullen

Wanneer we op pad zijn met ons rollend huis zijn we onbewust al bezig met een moderne trend “het ontspullen”. Zo veel nemen we niet mee onderweg. We hebben tevens met een bepaald gewicht te maken wat we mee mogen nemen. De tiny footprint waar men het altijd over heeft is dan dus al snel gemaakt. We nemen genoegen met genoeg en creëren al onbewust een leven met wat werkelijk belangrijk voor ons is. Nou dat is al één, dat gaat lekker.

2. Consuminderen

Consuminderen, het begrip bestaat al eeuwen lang maar het werkwoord is recent in een nieuw jasje gehesen. Heb je er al eens over gehoord? Het is bewust omgaan met je koopgedrag. Maar dan op een heel breed vlak.

Als eerste denk je vaak aan het kopen van nieuwe kleding of schoenen. Hoeveel kleding koop je? Hoeveel gaat er mee op reis? Hoeveel trekken we daar van aan? Juist, meestal niet meer dan de helft van de meegenomen garderobe. Er is een regel die je hier toe kunt passen. De vijf stuks regel. Dan mag je bijvoorbeeld maximaal vijf truien meenemen, vijf t-shirts, vijf paar sokken etc. Dit is in aantal bij te stellen natuurlijk naar eigen behoefte.

Consuminderen gaat verder dan alleen kleding. Maak bewuste keuzes. Neem ik wegwerp plastic mee of gebruik ik een servies welke ik meerdere kan gebruiken? Neem ik plastic tassen mee voor onderweg of schaf ik een goede katoenen tas aan? Stop ik mijn kruiden in plastic wegwerp bakjes of stop ik het in glazen – gerecyclede glazen potten?

 

Ontspullen duurzaam op reis
De vijf stuks regel onderweg

3. Clean-ups

Vroeger was het heel normaal dat je wat afval opraapte wat er op straat lag. Nu we in een iets wat egoïstischer tijd leven, worden er clean- up challenges georganiseerd. Dat betekent dat je zoveel mogelijk afval opruimt op en rondom de plek of zelfs de omgeving, waar jij op dat moment kampeert.

Omdat er een ‘challenge’ aan gekoppeld wordt, willen we allemaal mee doen. Dat is toch mooi! Dit delen we dan massaal via social media zodat het anderen motiveert om ook meedoen. En het zou toch prachtig zijn dat het weer een standaard onderdeel van de wandeling wordt. Het stukje afval kun je oprapen en deze doe je vervolgens in een zak of een prullenbak. Wij zijn voor!

 

 

4. Minder vlees eten

Een goed idee is om eens te proberen om 1 dag in de week geen vlees te eten. De vleesproductie heeft namelijk een behoorlijke uitstoot én de beesten leven op landbouwgrond, dus er is veel grond nodig. De dieren hebben honger en moeten gevoerd worden. Deze kippen, varkens en koeien eten veel eiwitrijk veevoer, zoals soja.

Nederland importeert veel soja en ander voer voor het vee. Hierdoor is ons landgebruik in het buitenland enorm. Zelfs ruim twee maal onze eigen oppervlakte.

Wist je wat 1 dag minder vlees eten per week al bespaart per jaar? Hoeveel je bespaart is natuurlijk erg afhankelijk van wát voor vlees en hoeveel je eet, tevens waarmee je het vervangt.

Volgens de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je grofweg:

  • 1 maand douchewater
  • gemiddeld 1740 gram CO2-uitstoot
  • 1 maand werk voor een boom

Weten we dat ook weer. Één dag minder vlees op de BBQ in de week moet lukken toch? We dagen je uit!

 

5. Recycle of upcycle

Recycle betekent het opnieuw gebruiken van materialen. Upcycle betekent onbruikbaar product wordt verwerkt tot een nieuw product. Denk aan oud gereedschap, een ringsteeksleutel buig je om en hang op als kapstok. De oude spijkerbroek wordt een opbergzak. Je oude tennisracket wordt een spiegel, je oude jampot gaat mee in de camper voor de kruiden. Bij upcycle wordt dus het hele product opnieuw gebruikt.

Een leuke trend van nu is dat er massaal oude busjes en caravans ‘gepimpt’ worden met oude en nieuwe materialen. Het is toch ook prachtig om het gevoel te hebben dat je zelf, met allerlei materialen een eigen ‘huisje’bouwt? Die materialen kunnen bij je pa en ma op zolder hebben gelegen en jij maakt er zo een nieuwe vloer of plafond van.

Er zijn op Facebook verschillende Facebook groepen waar je terecht kunt omtrent adviezen voor een zelfbouwbus.

 

 

Zelfbouw bus duurzaam op reis
credits Tramp another mile instagram

6. Deeleconomie

De deeleconomie is een briljant idee, dit is consuminderen, bewust van je uitstoot en ontspullen in één.

Je hoeft geen camper te kopen als je een camper kunt huren. Je hoeft geen scooter te kopen als je er één kunt huren. Je hoeft geen fiets te kopen als je er één kunt huren.

Bekende deelplatformen in de camperwereld zijn, Goboony en Paul Camper. Bij deze platformen kun jij jouw camper te huur aanbieden. Een andere enthousiaste reiziger mag dan met jouw camper op reis en jij verdient hier geld aan. Wat jij weer kunt besteden tijdens je eigen reis of aan het onderhoud van je bus of camper. Wanneer je een camper wilt kopen kun je dus ook eerst een camper of camperbus huren zodat je weet of het iets voor je is. Win-win toch?

De deeleconomie heeft tevens een sociale rol. Je komt weer eens ‘live’ in contact met mensen. Maatschappelijk draagt elk deelplatform een steentje bij doordat er ontmoetingen ontstaan tussen mensen. Het delen wat hier vervolgens uit voort komt, draagt bij aan het vertrouwen tussen mensen én het welzijn en de gezondheid van mensen.

 

Balkan campers, duurzaam op reis
credits foto Balkan campers unsplash

7. Shop lokaal

In de Nederlandse cultuur is het vaak ingeburgerd dat men alvast een camper vol laad met boodschappen en dan vertrekt voor een paar weken. Heerlijk die eigen pot pindakaas op je Frans stokbrood.

Die pot pindakaas kan gewoon mee maar probeer de rest van de boodschappen lokaal te halen. Lokale bedrijven verbruiken niet alleen minder energie en brandstof, maar kopen ook lokale producten en grondstoffen in. Dit heeft vervolgens weer een positief effect hebben op andere lokale winkels. Over het algemeen maken lokale bedrijven gebruik van minimale transport- en verzendketens.

Hoe leuk is het om lokale producten uit te proberen. Je moet dan wel even over die drempel heen om in het buitenland een kleine slager binnen te stappen. Hoe stoer is het dat jij het biefstukje in jouw beste taal weet te bemachtigen. Dan ga je toch met een trots gevoel naar buiten, je hebt het gewoon gedaan! En mensen begrepen je ook nog.

8. Rondreis met een elektrische camper

Reizen met een elektrische camper is bijna geruisloos, je kunt dus nog meer genieten van de natuur om je heen… Milieubewust op avontuur met een elektrische camper. Op het lijstje van de meeste laadpalen van Europa, staat Nederland op de derde plek. Dat doen we goed als klein kikkerlandje. In Nederland zijn al verschillende bedrijven wat elektrisch rijden mogelijk maakt.

Het is wel een manier van slow travel, je zult nog geduld moeten hebben wanneer de accu leeg is gereden. Het opladen van zo een accu heeft nog wel wat uurtjes in beslag. Maar hé we zijn niet voor niets met vakantie dus die tijd is er!

Camperfixx, Evanture en Let’s Leave zijn voorbeelden van bedrijven waar je een elektrische camper(bus) al kunt huren of kopen.

9. Slow travel

Tegenwoordig is ‘slow travel’ zeker een manier om bewust met je omgeving of het milieu bezig te zijn. Men is vaak geneigd om zoveel mogelijk activiteiten of bezienswaardigheden in een korte tijd te proppen.

Leef in het moment, op het gemak, en met de lokale bevolking is het motto. Dus ga niet naar die grote attracties in het buitenland maar zoek bijvoorbeeld de lokale beeldhouwer, de lokale wijnmaker of boer. Zij kunnen je ook verhalen vertellen en beheersen vaak de Engelse taal. Kom je er niet uit dan is Google translate er altijd voor je. Laat je nieuwsgierigheid zijn gang gaan. Zo leer je de cultuur van  het land echt kennen en ontdek je vast prachtige pareltjes.

10. Bewust van je CO2 uitstoot

Samen de wereld een beetje bij beetje groener krijgen is voor CamperHomie de missie. Als we gaan rijden met onze trots op wielen dan zijn we niet de schoonste wat duurzaam vervoer betreft. We stoten nogal wat CO2 uit met zijn allen. Op onze website kun je berekenen wat je per trip uitstoot aan CO2.

Daarom is CamperHomie voor jullie op zoek gegaan om dit samen te kunnen compenseren. En nee, we gaan het probleem niet oplossen maar tóch kan je op jouw manier een bijdrage leveren. CamperHomie wil je hier heel graag bij helpen.

Dit kan heel simpel; met jouw bijdrage compenseren wij de CO2 voor jou! Wij steunen met jullie donatie een van de twee groene doelen namelijk. (volledige €10,-);

1. Greensand;

Zelf kan je direct strooien tegen CO2, met je eigen strooipakket. Wanneer je onderweg bent kun je direct je gereden kilometers (deels) compenseren! We zouden het leuk vinden wanneer je een foto of filmpje op de site willen zetten met jullie verhaal erbij. En #responsiblehomie zodat we de groene community kunnen laten groeien!

2. The Seaweed Company;

De doelstelling is om CO2, fijnstof, NOx, nutriënten, chloride en andere opgeloste stoffen uit het water te filteren, de circulaire economie te stimuleren en duurzame bewustwording bij eenieder te vergroten. Dit doen zij door het opschalen en uitbreiden van de zeezwierboerderijen. Het aanbieden van workshops en lezingen, en door het opstarten van onderzoeken naar bijvoorbeeld bioplastic uit zeewier. Een duurzaam proces dus.

Deze jonge en zeer gedreven ondernemers hebben duurzaam hoog in het vaandel staan en de zeeboerderij naar een next level gebracht! Het idee om de wereld nog een stuk groener te krijgen smaakt naar meer. Ze zijn tegenwoordig door heel Europa te vinden. Wij kunnen ze hierbij helpen en daarom ondersteunt CamperHomie deze stoere en innovatieve ondernemers.

Het bedrag van €10,- komt voort uit het gemiddelde van wat men ongeveer uitstoot op een camperreis per jaar.

Het is belangrijk voor ons te weten waar je wilt dat jouw donatie heen gaat. De donatie gaat snel en gemakkelijk via de shop.

Help jij ons mee?

Iedere motivatie is anders

Als camperaar of kampeerders zijn we veel in de natuur te vinden. De motivatie om de wereld een stukje groener te krijgen is uiteraard voor iedereen verschillend. De ene vindt het belangrijk dat de bijenpopulatie weer gaat groeien, de ander wordt vegetariër zodat de dieren kunnen blijven leven.

Thuis scheiden we zelf al afval, gooien we bijvoorbeeld het afwaswater bij de planten en het water van de droger vangen we op om de toilet door te trekken. Het zijn kleine dingen om wat aan het milieu te doen. Wij zijn van mening dat we geen wereldverbeteraars willen zijn, maar hebben wél sterk het gevoel dat we wat bij willen dragen aan de maatschappij als het om groen gaat.

3 reacties op “Duurzaam op reis met de camper, hoe bewust reis jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.