Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Greensand: hoe werkt olivijn zand?

  • CamperHomie

Greensand: hoe werkt olivijn zand?

Hoe helpt Olivijn zand de natuur?

Één kilo Olivijn zand, greenSand, kan één kilo CO2 aan zich binden. Het broeikasgas dat teveel in de lucht vliegt, telt op tot megatonnen. Wil je daar werkelijk wat tegen doen? Dan moet je eigenlijk de hele wereld ermee vol strooien. Elk strand, elke camping. Alle bossen en groene velden. Je voegt water bij het zand en het proces begint.

Nou, laten we massaal beginnen met strooien! Als we allen een zak ergens op de wereld uitstrooien ruimen we gezamenlijk een hoop aan tonnen CO2 op en verrijken we de grond met mineralen. Wat we uitblazen met onze rollende huizen hebben we dan gelijk (deels) gecompenseerd.

Het bindingsproces van olivijn zand

Wanneer we het zand in de zee uitstrooien werkt het proces het beste. Als Olivijn in contact met water komt, verweert het sneller. Bovendien rolt de korrel door de beweging van eb en vloed heen en weer. Daardoor gaat het verweringsproces nog sneller. Daarbij heb jij vitamineD te pakken. Klinkt als win-win toch? Niets doen kan altijd nog.

De mineralen in Olivijn stenen en Olivijn zand verweren zoals ijzer verweert in roest. Het mineraal Olivijn reageert bij de verwering met CO2 (=zuur) en water (basisch), waarbij bicarbonaat oplossingen gemaakt worden. Wat er uitkomt is een watersoort waar opgelost CO2 in zit. Dat komt via de rivieren in de zee. Daar zinkt het tot de bodem en wordt het kalksteen en magnesium. In bijvoorbeeld de Dolomieten of aan de kliffen van Dover zie je hoe de natuur CO2 veilig en duurzaam opbergt. Je kunt het ook zien als natuurlijke kalkvervanger voor op bijvoorbeeld een grasveld.

Wie is greenSand?

De heren die dit prachtige proces mede hebben ontdekt en hier finaal achter staan zijn, Eddy Wijnker en hoogleraar Olaf Schuiling. Deze twee optimistische en positieve groen denkers zijn onafhankelijk van elkaar met Olivijn bezig. Gedurende hun zoektocht naar het functionele gedeelte van olivijn blijken zij een match, en zo verspreiden zij al jaren de schoonmaakboodschap van olivijn gesteente.

Eddy heeft altijd al een groene ambitie gehad en heeft veel in China gewerkt. In het jaar 2008 was daar er een ondiepe maar zware aardbeving. Zo nieuwsgierig als Eddy (nog) is ging hij de gebergte in en kwam daar deze interessante steensoort tegen. Hij leerde van de lokale chinezen wat de werking van dit gesteente is. Hij werd hier zo enthousiast van en vond hier zijn passie in. Het bedrijf Greensand is hier het gevolg van. Hij vertelt eerlijk dat het bloed, zweet en tranen heeft gekost maar hoopt nog steeds dat vele zijn passie willen delen.

Levenswerk

Als we toch eerlijk tegen elkaar zijn: wij vonden in het begin olivijn geen sexy product. Zand, dat CO2 opruimt? Nu we de verhalen horen en lezen, zijn we aangestoken met deze positieve vibes! Spread the sand.

Laten we samen hun levenswerk voortzetten. Wanneer je jouw bijdrage doneert bij CamperHomie, kun jij dit project ondersteunen.

De heren Eddy en Olaf geloven écht in dit product en mogen nu ook al veel gemeenten en provincies ondersteunen met de hulp van Olivijn bij groenvoorziening en dus het opslurpen van CO2.

Zie het niet als dé oplossing maar een geste naar Moeder natuur zelf. Zo helpen we moeder natuur met haar eigen lijf en leden, haar natuur terug te geven.

Nog een chemisch weetje;

De chemische reactie is Mg2SiO4 + 4CO2 + 2H2O => 2Mg2+ + SiO2 + 4HCO3-. De eindproducten zijn silicaat, bicarbonaat en magnesium.

 

GreenSand kan sinds september 2023 met trots aankondigen dat de greenSand Halfverharding en het Brekerzand officieel zijn erkend als de eerste producten met een negatieve MKI score in Nederland! Dit is een enorme stap in onze missie om een duurzamere toekomst te realiseren.

Wat betekent MKI precies?

De Milieukostenindicator (MKI) is een maatstaf ontwikkeld om de milieueffecten van een product of dienst in monetaire termen uit te drukken.

Deze waarde wordt bepaald aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA), waarbij elke fase in de levenscyclus van een product – van grondstoffenwinning tot afvalverwerking – wordt geëvalueerd op milieubelasting.

Door de milieueffecten te vertalen naar een monetaire waarde (€), wordt een overzichtelijke, eenduidige score verkregen die helpt bij het nemen van duurzamere beslissingen.

greenSand Halfverharding heeft een MKI score van €-5,10 per m³.  zie NMD

greenSand Brekerzand heeft een indrukwekkende MKI score van €-17,82 per m³. Zie NMD

 

Van productie tot aan jouw project

De uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA), is uitgevoerd door NIBE en gevalideerd door LBP Sights.
De volledige keten, van productie tot transport en verwerking, is nauwkeurig geanalyseerd. Tot slot is de CO2-opname van het materiaal berekend over een periode van 100 jaar – maar de impact houdt daarna natuurlijk nog lang niet op!

Wil je alles weten over de MKI, lees hier dan verder, UItleg MKI.

Check hier alle info over Greensand.

2 reacties op “Greensand: hoe werkt olivijn zand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.