Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Hoe lang mag een camper voor de deur staan?

  • CamperHomie

Hoe lang mag een camper voor de deur staan?

Aan het begin of aan het einde van het kampeerseizoen worden veel campers weer in de stalling gezet of uit de stalling gehaald. In de stalling staat de camper veilig maar je wilt de camper graag schoonmaken of inpakken. Verder wil je ook goed bepakt en bezakt op pad gaan: het inladen van de spullen en boodschappen en het opdekken van de bedden hoort daar ook bij…

Na een dag komt de buurvrouw echter al verhaal halen: ‘Hoe lang blijft de camper op de stoep staan?

Klinkt bekend?

In dit blog leggen wij je uit hoelang de camper exact op de stoep mag blijven staan.

Hoe lang mag een camper voor de deur staan?

Goed nieuws je mag een camper gewoon voor de deur zetten, maar dit mag niet langer dan drie dagen. Volgens de zogenoemde ‘Algemene Plaatselijke Verordening’ (APV) van de meeste gemeenten in Nederland is het toegestaan om caravans, campers en vouwwagens binnen de bebouwde kom maximaal drie aaneengesloten dagen te laten staan.

Let wel: het aantal dagen kan verschillen per gemeente. Dit ligt vaak vast in artikel 5:6. Bij een aantal gemeenten is het nog korter, maar soms ook langer (tot maximaal een week). Check dus vooraf voor de zekerheid de regels die gelden bij jou in de gemeente!

https://www.instagram.com/p/ByZoD7hIh65/

Na drie dagen is het klaar met het feest

Jammer genoeg is het na drie dagen toch echt klaar met het feest. Dan moet je jouw camper weghalen. Het is niet toegestaan om hem even een paar meter te verzetten. Je moet de camper echt in een stalling zetten of hem op een privéterrein plaatsen. Het allerbeste is natuurlijk om op vakantie te gaan ;-).

Lengte van de camper

Een aantal gemeenten hebben nog een toevoeging op de APV wetgeving. Zo kan het zijn dat campers langer dan zes meter en breder dan 2.40 meter überhaupt niet binnen de bebouwde kom mogen staan. Zij mogen bijvoorbeeld wel op aangewezen plekken parkeren die bijvoorbeeld ingericht zijn voor vrachtwagens.

Overschrijden van de drie-dagen-regel

Houd je je niet aan de regels en parkeer je de camper langer dan drie dagen voor de deur? Mocht de gemeente er lucht van krijgen (waarschijnlijk door de buurman of -vrouw) dan volgt meestal eerst een waarschuwing. Helpt de waarschuwing niet, dan volgt er een boete. En als laatste dwangmiddel zal de gemeente de camper laten wegslepen.

Wat is jouw ervaring met deze situatie? Heb je jouw camper weleens van de stoep moeten halen? Wij zijn benieuwd!
Voor meer camper inspiratie bij je welkom bij ons op de website, wil je zelf anderen vooruit helpen? Plaats dan zelf tips in de community.

4 reacties op “Hoe lang mag een camper voor de deur staan?

  • Ik heb een T4 camper. En zet hem altijd op de zelfde plek neer. Betaal netjes wegenbelasting. Dus zal geen probleem zijn mag ik hopen

  • Ik denk dat jullie informatie niet volledig is en verwijs hiernaar. Het is niet zo zwart wit als beschreven. Hier uitgebreidere informatie met dank aan Campertools….zwiebelfam.nl/apv-en-het-parkeerverbod/

  • Deze informatie klopt niet helemaal. Het zal ook per gemeente verschillen. We hebben al jammer genoeg al jaren gedoe met de handhaving, dit omdat de regels niet duidelijk zijn en mensen (buurtgenoten) er allemaal een eigen draai aan geven . Ook is er in al die jaren nog nooit iemand uit de straat bij ons aan de deur geweest hierover te praten. Maar wordt er wel anoniem geklaagd bij de gemeente. Je mag 3 dagen achter elkaar geparkeerd staan. Ga je echter weg en kom je later terug gaan die drie dagen op nieuw in. Een dagje of een paar uren dan geld dit al. (Dit is de uitleg van de handhaving zelf) Nu is er in onze gemeente een verandering geweest in de apv regels en zijn er veel punten komen te vervallen ook 5.6 . Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat je geen rekening met elkaar moet houden. Leven en laten leven is volgens ons idee het beste. En natuurlijk lekker veel reizen 🚐🚐🌍

  • Mijn camper staat al sinds 2001 in de straat. Het hangt van je buren af of je een bezoekje met bon van handhaving krijgt. De politie is het een worst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.