Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Tips voor; Leven in een camper als digital nomad

  • CamperHomie

Tips voor; Leven in een camper als digital nomad

Op social media komen de meest jaloersmakende foto’s voorbij, van digital nomads die werken vanuit hun hangmat of in het zonnetje voor de camper. Leven in een camper als digital nomad geeft vaak het clichébeeld, maar is niet altijd de realiteit. Een locatie-onafhankelijk bestaan levert wel ontzettend veel vrijheid op en kan dus zeker heel gaaf zijn!

Maar of we dat iedereen zouden aanraden? Dat niet.

Veel mensen zijn vooral verliefd op het idee van een bestaan als digital nomad of wonen in een camper, mede dankzij de clichés op social media. Met dat beeld is het ook logisch dat veel mensen de stap niet durven te zetten. Dit omdat ze denken dat dit bestaan niet voor hen is weggelegd. Of juist omdat mensen teleurgesteld naar huis keren omdat het bestaan anders uitpakte dan ze hadden verwacht. Een middel, geen doel.

https://www.instagram.com/p/B5vJnHLhRhK/?utm_source=ig_web_copy_link

Zonde dat het voor zoveel mensen niet werkt

Een leven als digital nomad of een eigen huis op wielen kan echt heel gaaf zijn. Maar wij geloven wel dat het vooral een kans van slagen heeft, als je het met de juiste redenen doet en er hard voor werkt om daar invulling aan te geven. Er moet immers ook gewoon geld verdiend worden.

Vergeet ook niet om belangrijke zaken te regelen zoals verzekeringen, belastingen, pensioen of zaken waar je rekening mee moet houden zoals mogelijke uitschrijving bij de gemeente of het niet meer kunnen verzekeren van de camper en dat is nog niet alles.

Veel mensen vergissen zich

Veel mensen vergissen zich in wat er allemaal bij komt kijken, maar wie plezier heeft in zijn werk en dat serieus neemt kan er zeker een mooi bestaan van maken!

Ons leven als digital nomads vanuit een camper was overigens ook niet gelijk een succes. Ons werk was al deels locatie-onafhankelijk uit te voeren. Gaandeweg hebben we pas ervaren hoeveel vrijheid het ons oplevert als we dat met ons eigen huis op wielen zouden doen. Niet om het reizen of de camper zelf, maar om ons werk nog leuker te maken dan het al is. Zo kon Shamira ineens veel meer haar eigen schrijf- en fotografieprojecten uitwerken, terwijl Niels als netwerk engineer uitdagende projecten kreeg toegewezen in Australië en Zweden.

Zoek de juiste balans

De camper of een leven als digital nomad is voor ons dan ook geen doel op zich, maar een middel om te kunnen doen wat we het liefste doen. Maar ook dan kan het nog een heel gepuzzel zijn. Zo is de juiste balans vinden tussen reizen en werken elke keer weer een strijd.

Uitdaging

Maar ook bereikbaar zijn voor klanten en over goed internet beschikken is iedere keer weer een uitdaging. Zo hebben we vaker dan eens in de koffiehoek van een tankstation moeten werken omdat we nergens fatsoenlijk internet konden vinden. Hadden we een geïrriteerde klant aan de telefoon omdat het gesprek steeds wegviel door slecht bereik en hebben we een maand door het fantastisch mooie Noorwegen gereisd om vervolgens zonder genoeg werkmateriaal terug te keren. We hadden te veel vakantie gevierd in plaats van gewerkt.

https://www.instagram.com/p/B2d_vN6oKbE/?utm_source=ig_web_copy_link

Camper digital nomad tips;

Iedereen kan een succesvol bestaan als digital nomad in een camper creëren en veel geld verdienen is daar echt niet voor nodig. Wij denken dat de kracht van zo’n bestaan vooral zit in de wil en ontwikkeling van jezelf als ondernemer.

Focus op waar je naartoe wil als ondernemer en gebruik een camper als middel om je daarbij te helpen, niet als doel. Bouw het reizende en vrije bestaan in een camper dus om je bestaan als ondernemer en niet andersom.

1. Beroep

Als je nog geen ondernemer bent kies dan een vak waar je goed in bent, waar je kennis van hebt en/of ervaring in hebt. Maar kies ook iets wat je leuk vindt om te doen en waar je voldoening uithaalt. Die combinatie heeft op de lange termijn de meeste kans van slagen.

2. Ondernemerschap

Verdiep je in het ondernemerschap en wat er komt kijken bij een leven als digital nomad. Van belastingen en het doen van de administratie tot het opbouwen van pensioen en het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar denk ook aan het vinden van klanten en de gevolgen van uitgeschreven worden bij de gemeente omdat je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft hebt.

Ondernemen en zonder plan de wijde wereld intrekken lijkt heel avontuurlijk, maar je voorkomt een hoop gedoe en teleurstellingen door zaken op orde te hebben en alles goed te regelen voor jezelf. Lees jezelf goed in, verdiep je in de regels en vraag om advies wanneer nodig.

3. Ondernemingsplan

Maak voor jezelf een plan voor de komende vijf jaar. Wat wil je bereikt hebben als ondernemer en wat is daarvoor nodig? Stel korte en lange termijn doelen zodat je ook tussentijds kan bepalen of je op schema ligt.

Werk alles uit zodat er een concreet doel ontstaat om naartoe te werken en stel een schema voor jezelf op om daar elke week gericht mee aan de slag te gaan. Zo’n schema geeft houvast en zorgt ervoor dat je de balans tussen reizen en werken minder snel kwijtraakt.

4. Slow travel

Het uitstippelen van een route, rijden naar de volgende bestemming, het vinden van een kampeerplek en andere randzaken zoals water bijvullen, boodschappen doen en jezelf even installeren kost altijd meer tijd dan gedacht.

In onze ervaring zijn het dagen waar je vaak nauwelijks aan werken toekomt. Gebruik daarom bijvoorbeeld je werkschema om te bepalen wanneer je weer verder reist en pas het tempo aan op het werk wat je moet doen. Hoe groot de afleiding of gebrek aan motivatie ook kan zijn, als je hier voor de lange termijn aan begint is het vaak wel ‘work first, play later’.

5. Kantoor op wielen

Een camper is leuk als huis op wielen, maar als digital nomad heb je net iets meer nodig dan dat. Er moet immers ook in gewerkt worden. Daarmee is een upgrade naar een kantoor op wielen wel zijn investering waard.

Denk aan een goede werkplek, extra elektrisch vermogen (accu en zonnepaneel) voor het opladen van laptops, camera’s en/of telefoons, een mifi-router voor internet van een lokale simkaart, en misschien zelfs wel een geheim vak in de camper om je spullen veilig in op te bergen als je er niet bent.

 

Gastblog door: Wij zijn Niels en Shamira, twee ondernemers uit Utrecht met ook een (parttime) bestaan als digital nomads. De afgelopen jaren doen we dat vooral vanuit ons eigen huis en kantoor op wielen. 

Één reactie op "Tips voor; Leven in een camper als digital nomad"

  • Maar bedenk voor dat je begint, kun je het aan om de hele dag alleen met je partner te zijn, er zijn verschillende stellen, waar de vrouw niet meer mee wil en liever thuis blijft.
    Eerder was hij altijd de hele dag op zijn werk, maar nu de hele dag thuis en dan in een camper samen de hele dag, niet iedereen kan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.