Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Compenseer zelf je CO2: strooi je met ons mee?

  • CamperHomie

Compenseer zelf je CO2: strooi je met ons mee?

Wat krijg ik bij een zelf strooipakket?

Tof! Je kiest ervoor om samen met ons CO2 te compenseren, d.m.v. het zelf strooipakket van CamperHomie. We hebben het gemakkelijk voor je gemaakt. Bij een strooipakket krijg je twee keer 1 kilo greenSand (olivijn zand) in een herbruikbare zak in de vorm van een weckpot, je strooit het zand uit waar jij wilt. Misschien in je eigen tuin of je strooit het uit bij aankomst op bestemming, zo compenseer jij direct (een deel) van jouw uitstoot!

Na het uitwassen van de zak is deze weer klaar voor hergebruik!

Greensand is gemaakt van olivijn. Misschien heb je deze stenen zelf al weleens gezien, als je door de bergen wandelt. Het is een groen-grijs (stollings) gesteente wat glinstert in de zon, ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Wanneer je dit gesteente vermaalt en er dus grind of zand van maakt wordt de functionaliteit van dit gesteente nog beter. Je voegt hierbij water toe en het schoonmaakproces begint!

Hoe werkt dat proces dan?

De mineralen in olivijn stenen en olivijn zand verweren zoals ijzer verweert in roest. Het mineraal olivijn reageert bij de verwering met CO2 (=zuur) en water (basisch), waarbij bicarbonaat oplossingen gemaakt worden. Wat er uitkomt is een watersoort waar opgelost CO2 in zit. Dat komt via de rivieren in de zee. Daar zinkt het tot de bodem en wordt het kalksteen en magnesium. In bijvoorbeeld de Dolomieten of aan de kliffen van Dover zie je hoe de natuur CO2 veilig en duurzaam opbergt. Je kunt het ook zien als natuurlijke kalkvervanger voor op bijvoorbeeld een grasveld.

Hoe helpt dit zand de natuur?

Één kilo olivijn kan één kilo CO2 aan zich binden. Het broeikasgas dat te veel in de lucht vliegt, telt op tot megatonnen. Wil je daar werkelijk wat tegen doen, dan moet je de hele wereld ermee vol strooien. Elk strand, elke camping. Alle bossen en groene velden. Je voegt water bij het zand en het proces begint.

Nou, laten we massaal beginnen met strooien! Als we allen een paar kilo ergens op de wereld uitstrooien ruimen we gezamenlijk een hoop aan tonnen CO2 op en verrijken we de grond met mineralen. Wat we uitblazen met onze rollende huizen hebben we dan gelijk (deels) gecompenseerd.

Wanneer we het in zee uitstrooien werkt het proces het beste. Als olivijn in contact met water komt, verweert het sneller. Bovendien rolt de korrel door de beweging van eb en vloed heen en weer. Daardoor gaat het verweringsproces nog sneller. Daarbij heb jij vitamine D te pakken. Klinkt als win- win toch? Niets doen kan altijd nog.

Wie is greenSand?

De heren die dit prachtige proces mede hebben ontdekt en hier finaal achter staan zijn, Eddy Wijnker en hoogleraar Olaf Schuiling. Deze twee optimistische en positieve groen denkers zijn onafhankelijk van elkaar met olivijn bezig. Gedurende hun zoektocht naar het functionele gedeelte van olivijn blijken zij een match, en zo verspreiden zij al jaren de schoonmaakboodschap van olivijn gesteente.

Eddy heeft altijd al een groene ambitie gehad en heeft veel in China gewerkt. In het jaar 2008 was daar er een ondiepe maar zware aardbeving. Zo nieuwsgierig als Eddy (nog) is ging hij de gebergte in en kwam daar deze interessante steensoort tegen. Hij leerde van de lokale chinezen wat de werking van dit gesteente is. Hij werd hier zo enthousiast van en vond hier zijn passie in. Het bedrijf Greensand is hier het gevolg van. Hij vertelt eerlijk dat het bloed, zweet en tranen heeft gekost maar hoopt nog steeds dat vele zijn passie willen delen.

Als we toch eerlijk tegen elkaar zijn; wij vonden in het begin olivijn geen sexy product. Zand wat CO2 opruimt? Nu we de verhalen horen en lezen, zijn we aangestoken met deze positieve vibes! Spread the sand.

Laten we samen hun levenswerk voortzetten. Wanneer jij je bijdrage levert kun jij dit project ondersteunen.

De heren Eddy en Olaf geloven écht in dit product en mogen nu ook al veel gemeenten en provincies ondersteunen met de hulp van olivijn bij groenvoorziening en dus het opslurpen van CO2.

Zie het niet als dé oplossing maar een geste naar Moeder natuur zelf. Zo helpen we moeder natuur met haar eigen lijf en leden, haar natuur terug te geven.

Nog een chemisch weetje;

De chemische reactie is Mg2SiO4 + 4CO2 + 2H2O => 2Mg2+ + SiO2 + 4HCO3-. De eindproducten zijn silicaat, bicarbonaat en magnesium.

Laat ons zien waar jij de wereld een stukje groener hebt gemaakt zodat we elkaar inspireren.  #resposiblehomie.

Doe mij zo een pakket!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.