Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

The Seaweed Farmers: (zeewier?) wie zijn dat?

  • CamperHomie

The Seaweed Farmers: (zeewier?) wie zijn dat?

Wie zijn The Seaweed Farmers?

The Seaweed Farmers is een stichting opgericht in 2016 door Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven. Ooit bekend als Zeeboerderij IJmond, hebben The Seaweed Farmers hun branding en missie aangescherpt. Zij concentreren zich volledig op het kweken van zeewier teneinde zeewater te filteren en CO2 te compenseren. In de haven van IJmuiden ligt de eerste boerderij. Deze jonge en zeer gedreven ondernemers plannen dit jaar om hun eerste boerderij uit te breiden naar tien. Nog een mooi weetje van het zeewier: Nikki en Sjoerd gaan er plastic 3D-filamenten van produceren. Daarnaast ook biologische meststof voor de bollen producenten in Noord-Holland. Wij kunnen ze hierbij helpen en daarom ondersteunt CamperHomie deze stoere en innovatieve ondernemers.

De doelstelling van The Seaweed Farmers

De doelstelling is om CO2, fijnstof, NOx, nutriënten, chloride en andere opgeloste stoffen uit het water te filteren, de circulaire economie te stimuleren en duurzame bewustwording bij eenieder te vergroten. Dit doen zij door het opschalen en uitbreiden van de zeewier boerderijen. Het aanbieden van workshops en lezingen en door het opstarten van onderzoeken naar bijvoorbeeld bioplastic uit zeewier.

Het Nederlandse water staat flink onder druk door klimaatverandering en vervuiling door de aanwezigheid van zware industrie. Deze gevolgen zijn goed te zien in de IJmond waar de stroom binnenlands water naar zee in slechte staat verkeerd.

Hoe werkt dat dan?

Door het groeien van zeewier in vervuild water wordt het water niet alleen verrijkt met zuurstof maar onttrekt het ook overtollige nutriënten. Zoals Nitraat en Fosfaat en verschillende opgeloste metalen en mineralen. Tijdens de groei van het wier dient het niet alleen als filter van het water maar heeft het een grote rol in het behoud van het lokale ecosysteem en stimulering van biodiversiteit.

Foto copyright: Moceanblue; Marco Vet

Een fantastisch circulair proces

Met behulp van partner fabriek Danvos in Sint Maartensbrug wordt het wier na de oogst geraffineerd voor verschillende doeleinden.  De mineralen uit de alg worden gebruikt als basis voor biologische meststof voor de bollen producenten in Noord-Holland. 

De veelgeprezen ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros gebruiken de gefilterde eiwitten en suikers. Doordat het wier tot de laatste cel gebruikt wordt in het proces is dit een fantastisch voorbeeld voor circulair ondernemen en het gebruik van zeewier voor hoogwaardige biologische grondstoffen.

Ja, ik ben geïnspireerd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.