Wowsers dat was nog eens een ervaring! Stap in en laat je verrassen door de wereld van elektrisch rijden met een elektrische camper. Elektrisch rijden is niet alleen beter voor het milieu, maar je gaat ook nog eens ontspannen op reis.
Benieuwd naar hoe jij met een elektrische camper de wereld kunt verkennen en tegelijkertijd een positieve impact kunt maken? Lees dan snel verder.
De NKC E-camper challenge; zo lang mogelijk rijden met een elektrische camper
Wij ondervonden zelf hoe het is om op reis te gaan met een elektrisch camper. De NKC (dé branchevereniging onder de camperaars) daagt de Homies uit voor een NKC E- camper challenge. Niets is ons te gek, dus instappen en wegwezen. Kom maar op!
De eerste opdracht was al een goede. Probeer met een actieradius van 250, 240 km te rijden naar het noorden van Nederland. Zonder te stekkeren. Stekkeren is een relatief nieuw begrip onder de elektrische rijders. Dit houdt in dat je het voortuig op gaat laden.
Nou, we hebben het geweten. Dat was billenknijpen. Of we het halen zie je in onderstaande video.
10 tips waarom je op reis zou gaan met een elektrische camper
Milieuvriendelijk: Met een elektrische camper stoot je nagenoeg geen schadelijke gassen uit, wat de luchtverontreiniging en het broeikaseffect vermindert.
Hoe verbruik je zo weinig mogelijk energie tijdens je roadtrip met de elektrische camper
Gedurende de reis kom je erachter dat er verschillende dingen zijn die je kunt doen om elektra onderweg te besparen. Deze tips delen we graag met je.
- Blijf een constante snelheid rijden, niet harder dan 100 kilometer per uur
- Neem niet teveel mee. Hoe zwaarder je bent, hoe sneller je batterij leeg is
- Houd de ramen dicht
- Laat de airco uit
- Zet geen radio aan
Of dit nou heel gezellig reizen is? Je kunt er vanuit gaan van niet. Wij ondervonden dat het niet echt comfortabel is om zo te moeten reizen maar je kunt dus één van deze punten kiezen om langer van je roadtrip te genieten zonder gelijk de afslag te moeten nemen om aan de snellader te gaan. Relaxt rijden is relaxt reizen!
Voor ons was het meest opvallende dat het reizen met een elektrische camper echt bijdraagt aan het ontspannen gevoel van reizen. Het is een andere manier van reizen omdat je anders moet plannen. Tijdens de momenten dat je de camper oplaadt, geniet jij van een lunch of koffie-break of een wandeling.
Wanneer je wat langer met de elektrische camper op pad bent, ga je vanzelf onthaasten. Je kunt nu eenmaal niet sneller weg dan dat ding is opgeladen. Go with the flow, werd het motto. In deze gehaaste wereld is dat iets waar je écht even aan moet wennen. Ontladen na opladen!
Is elektrisch rijden wel echt zo schoon?
Elektrisch rijden wordt over het algemeen beschouwd als milieuvriendelijker dan rijden op benzine- of dieselbrandstof. Zij hebben namelijk geen geen directe uitstoot tijdens het rijden. Echter, het produceren van elektriciteit voor elektrische voertuigen kan nog steeds negatieve milieueffecten hebben, afhankelijk van hoe die elektriciteit wordt opgewekt natuurlijk.
Als de elektriciteit die wordt gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen voornamelijk afkomstig is van fossiele brandstoffen, zoals steenkool of aardgas, kan elektrisch rijden nog steeds bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling.
Bovendien kunnen de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van elektrische voertuigen (zoals batterijen) schadelijk zijn voor het milieu en de lokale gemeenschappen waar ze worden gewonnen.
Het recyclen van elektrische voertuigen en batterijen zijn helaas niet geheel zonder milieuschade als dit niet op een verantwoorde manier gebeurt. Dit zijn enkele redenen waarom elektrisch rijden ondanks de voordelen voor het klimaat en de luchtkwaliteit niet per definitie goed is voor het milieu. Het is belangrijk om te streven naar een duurzame en milieuvriendelijke productie en gebruik van elektrische voertuigen om de impact ervan te minimaliseren.
Wij raden een roadtrip met de elektrische camper aan!
Voor de NKC E-camper challenge reden we in een camper van Leavv. Deze elektrische campers zijn van alle gemakken voorzien.
Leavv draagt graag een steentje bij om mensen bewust te maken van de positieve impact op het klimaat door te kiezen voor ‘groene’ voertuigen. Dit hoeft niet duur of minder leuk te zijn! Samen werken ze aan een toekomst waarin onze kinderen ook nog kunnen genieten van deze prachtige planeet”. Een camperbus is te huur vanaf € 90 tot € 145 per dag in het hoogseizoen. Kijk maar eens op de pagina van Leavv of er iets voor jou bij zit om een volgende reis te plannen en het elektrisch kamperen uit te proberen. Let’s leave!
We zijn uiteraard benieuwd naar jullie ervaring over het reizen met de elektrische camper. Laat gerust jouw ervaring achter in de reacties.
Na deze challenge hebben we er nog maar liefst vier andere challenges gekregen en uit moeten voeren. Dat was hilarisch. We gingen op zoek naar lokaal voedsel, maken kennis met slow travel en moesten een half Nederland door zonder technologische hulp (navigatie) op zoek naar de meest duurzame camping.
Hier zien jullie ons stuntelen in alle afleveringen.
Uiteraard kunnen we je nog van meerdere bewuste tips voorzien, dit platform staat er vol van. Laat je inspireren.
Het lezen van het artikel bezorgd me al plaatsvervangende stress. 250km met de bollen tegen elkaar geknepen.
Zonder bergen, geen 24 graden buiten.
We rijden net over de A6 in frankrijk. Staat er een melding boven de weg laadpalen over 8km buiten werking. Eerstvolgende optie was 25km daarna.
Onverkoopbaar een elektrische camper.
Ik heb een nieuwe transit custom die met mijn 2m hoge volgeladen surfaanhanger een verbruik heeft gehaald van 9.2l per 100km bij een gps snelheid van 105km/uur.
Ik wens de elektrische rijders een ontspannen rit.