Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Kunstmatige Intelligentie (AI, Artificial Intelligence) gebruiken voor een duurzamere roadtrip

  • CamperHomie

Kunstmatige Intelligentie (AI, Artificial Intelligence) gebruiken voor een duurzamere roadtrip

Kunstmatige Intelligentie (AI, Artificial Intelligence) gebruiken tijdens je duurzame roadtrip.

Wat een geweldig idee om kunstmatige intelligentie te gebruiken tijdens je camperreis. Kunstmatige intelligentie of wat tegenwoordig ook AI (Artificial Intelligence) genoemd wordt is niet meer weg te denken in deze tijd.

Het lijkt een nieuwe trend maar is gewoon al enige tijd aanwezig. Misschien weet je het niet direct zo te benoemen maar grote kans dat je al lang gebruikt maakt van deze moderne technologie.

We zullen kort uitleggen wat AI eigenlijk is;

Artificial intelligence bestaat uit 2 bestanddelen: een algoritme en data. Een algoritme is een reeks van instructies die leidt tot een bepaald resultaat. Dit klinkt heel abstract, maar de aanbevelingen om verder te kijken van een streaming videodienst als Netflix zijn gebaseerd op een algoritme. Aan de hand van ons kijkgedrag leert Netflix wat we interessant vinden en doet op basis daarvan een aantal aanbevelingen.
Om die aanbevelingen te kunnen doen, is jouw data nodig en die van anderen. In dit geval ons eigen kijkgedrag én dat van anderen. Data is de grondstof die algoritme laat werken. Door meer data te analyseren kan het algoritme betere aanbevelingen doen. Daarom komen er ‘ineens’ zoveel campingstoelen voorbij op het internet, wanneer je net een paar campingstoelen wilde kopen.

 

 

warm ontvangst

 

Wie gebruikt er bijvoorbeeld tegenwoordig nog een papieren routekaart om naar je bestemming te komen? Dat gebeurt nu toch steeds vaker met een route app of navigatiesysteem? Bam, dat is er dus al een. Dit wordt al sinds het jaar 1981 gebuikt.

Nou horen we je denken. Hoe kunnen we dit duurzaam inzetten? Duurzaam is een breed begrip. In dit blog helpen we je graag efficiënt en duurzamer op reis te gaan met je camper middels het gebruik van Artificial Intelligence.

 

Artificial intelligence als routeplanner voor een duurzamere roadtrip

Gebruik een AI-gestuurde navigatie-app die rekening houdt met factoren zoals verkeer, wegwerkzaamheden en wegomstandigheden om de meest optimale route voor je roadtrip te bepalen. Dit kan je helpen om brandstof te besparen en je reistijd te verkorten.

Je kunt daar ook de ‘milieuvriendelijkere route’ uitkiezen door niet te ver te gaan reizen. Stay local maak je het snelst imapct mee. Het zit in onze roots om dingen en plekken te gaan ontdekken dus het is niet gek als je in je camper wilt stappen en er verder op uit wilt.

 

Kunstmatige intelligentie voor tijdens je duurzamere camperreis

Je kunt gebruik maken van slimme energiebeheersystemen in je camper om het energieverbruik te optimaliseren.

AI kan je helpen om het inzicht te krijgen in het energieverbruik en je adviseren over de meest efficiënte manieren om energie te besparen. Bijvoorbeeld door het optimaliseren van je rijstijl of het plannen van laadstops die bestemd zijn voor elektrische campers.

Wanneer je bij zo een laadstop bent en gaat je tijd gebruiken om een wandeling te maken. Neem dan gelijk wat afval mee wat je onderweg tegenkomt.

 

Leavv elektrische camperbus

 

 

Artificial intelligence voor de meest optimale oplaadstrategie

Als je een elektrische camper gebruikt, kan AI helpen bij het optimaliseren van de oplaadstrategie om de laadtijden en de energiekosten te minimaliseren. Het algoritme kan rekening houden met factoren zoals de afstand tot de volgende laadpunt, de beschikbaarheid van snelladers en de tijd van de dag waarop de energiekosten het laagst zijn.

Daarbij hebben we zelf mogen ondervinden dat jezelf energie kunt besparen, door zo min mogelijk ramen open te doen zodat er geen weerstand vormt tijdens het rijden. De airco zo min mogelijk te gebruiken, je camper niet te zwaar beladen is en je de radio uit laat. Nu is de vraag of het dan nog wel prettig reizen is….

 

Verzamel relevante gegevens voor je met de camper op pad gaat

Verzamel gegevens over de weg-, weers- en verkeersomstandigheden, evenals informatie over beschikbare oplaadpunten voor elektrische voertuigen en brandstofstations. AI kan helpen bij het verzamelen en analyseren van deze gegevens uit verschillende bronnen, zoals verkeersinformatie-apps, weerstations en online kaarten.

 

 

Milieubewuster reizen met de camper

Ook hierbij kan AI je helpen om bijvoorbeeld milieuvriendelijke accommodaties, restaurants en attracties te vinden tijdens je roadtrip. Er zijn apps die je kunnen helpen bij het vinden van duurzaamheidslabels en certificeringen, zodat je bewuste keuzes kunt maken tijdens je roadtrip.

Er zijn verschillende duurzame certificeringen die worden toegekend aan campings en camperplaatsen die zich inzetten voor het milieu en de natuur.

Een bekende certificering is Green Key. Dit keurmerk wordt uitgereikt aan bedrijven die aan strenge normen op het gebied van afval, duurzaam inkopen, communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water, etc. voldoen. Op de website van Green Key vind je een overzicht met locaties en (mini)campings die een certificaat hebben behaald1.

Daarnaast zijn er ook andere certificeringen zoals Eco-Camping en Green Camps. Deze certificeringen zijn gericht op het minimaliseren van de impact van kamperen voor milieu en de natuur.

Denk ook aan natuurkampeerterreinen.

 

 

Natuurbehoud en ecotoerisme

Er zijn AI-gestuurde apps en tools om meer te leren over de natuurlijke omgevingen die je onderweg tegenkomt. Deze apps kunnen je de informatie geven over de omgeving waar jij je op dat moment in bevindt of waar je naar toe wilt of zelfs onderweg tegenkomt.

Ze kunnen je wat vertellen over de lokale flora en fauna en ecologische hotspots en natuurbeschermingsinitiatieven. Tevens kunnen ze helpen bij het vinden van eco-vriendelijke activiteiten en uitstapjes te vinden om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de plaatsen die je gaat bezoeken.

 

Klimaatbewuste keuzes tijdens je camperreis

Kunstmatige intelligentie kan je helpen om bewuste keuzes te maken tijdens je roadtrip door je bewust te maken van je ecologische voetafdruk. Bijvoorbeeld door je inzicht te geven in je CO2-uitstoot en je te adviseren over de manieren om je impact te verminderen. Wij weten nog wel een mooi doel waar je deels je uitstoot kunt compenseren. Dat leggen we hier uit. We love nature, dus waarom geven we niet wat terug?

 

Camper huren via deelplatform

Er zijn al zoveel campers in het land en in Europa dat het beter zou zijn om alle campers te delen en geen nieuwe te kopen. Er zijn voldoende goede deelplatforms waar je je eigen camper te huur kunt aanbieden. Je gunt een ander dit avontuur toch ook?

Het kan in het begin wat spannend zijn om je eigen trots weg te zien rollen met mensen die je niet goed kent. Probeer het maar eens, de verzekeringen zijn zo ingesteld dat veel gedekt is wanneer er iets mis mocht gaan. Daarbij kun je nog een centje verdienen voor je eigen nieuwe avontuur. Hier vind je meer informatie.

Zelf een camper bouwen met artificial intelligence

Er is een vet handige manier op de markt waar je de inhoud van je camper(bus) samen kunt stellen of alvast je interieur kunt bouwen maar dan virtueel.

Je leert om binnen enkele minuten professioneel ogende 3D-camperlay-outs te maken met vanspace 3D. Sleep componenten, wijzig het formaat, verplaats ze en pas de details aan totdat alles precies goed past.

Vergelijk je ideeën die in je hoofd zitten snel met nauwkeurige bestelwagensjablonen en vooraf gebouwde ontwerpcomponenten. Moet de gootsteen naast het bed of de kachel? Heb je een grotere bus nodig? Slechts één manier om erachter te komen! Voor een klein bedrag heb jij jouw ontwerp zo te pakken. let’s start! 

 

Optimaliseer het rijgedrag

Bij deze tip sta je niet gelijk stil en vinden we wat ver gaan maar er zijn AI-technologieën, zoals machine learning, om het rijgedrag te optimaliseren voor een beter brandstofverbruik en energie-efficiëntie.

Dit kan onder andere worden bereikt door het aanpassen van de snelheid, het optimaliseren van het schakelgedrag en het vermijden van verkeersopstoppingen.

 

Analyseer en leer van eerdere reizen met je camper

Gebruik AI om gegevens van eerdere roadtrips te analyseren en te leren van de ervaringen. Het kan suggesties doen voor verbeteringen en wijzigingen in de planning en het rijgedrag voor toekomstige reizen.

Mocht je van dit alles niets willen weten en geloof je het allemaal wel dan is dat ook goed he. Naast de kunstmatige intelligentie hebben we  gelukkig altijd nog onze menselijk hersenpan en het gezond verstand wat ons ver kan brengen. Het is ook heerlijk om een keer offline op reis te kunnen. Hoe dat lees je hier.

Wanneer jullie nog tips hebben naast de tips die we hier genoemd hebben, voel je dan vrij om ze te noemen onder dit blog! Samen komen we verder.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.