Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Offline leven, het kan! Alle tips op een rij.

  • CamperHomie

Offline leven, het kan! Alle tips op een rij.

Tips voor een offline leven in de camper. Het reizen geeft je een gevoel van vrijheid. Als je dan ook alle apparaten uitzet; ben je offline.  Je zult merken dat dit stress verlagend werkt en je echt uitgerust van vakantie terug komt, we geven je tips.

Dat de social media je mega voordelen oplevert hoeven we niet te vertellen, toch? We hoeven ons er niet voor te schamen, het is een onderdeel van het leven tegenwoordig. Er zijn niet veel mensen meer offline.

Er zijn zelfs steeds meer personen, welke afhankelijk zijn van een online leven. De digital nomads zijn in opmars! Offline zijn is daardoor bijna ouderwets. De socials zijn dan juist geweldig om in contact te blijven met vrienden of verre vrienden. Je wereld is zo groot als jij zelf wilt.

Het is geweldig dat er toegang is tot de bron van gratis informatie! Het geeft je de mogelijkheid om bijna alles te leren wat je wilt. Van het bakken van een taart, tot het bouwen van je eigen website. Een make- cursus of een tutorial hoe je het gras (daadwerkelijk) groener krijgt dan de buren, of hoe je bus het mooist en snelst is omgebouwd, is zo gevonden.

Het is geweldig dat je welke belachelijke vraag, je over een specifiek en vreemd facet van het leven je zonder schaamte aan Google kunt stellen. En vervolgens zijn er dan nog honderden anderen zich precies hetzelfde hebben afgevraagd. Naaaaaah top toch?

Het is geweldig dat geschiedenis, cultuur, roddels, DIY filmpjes, kunst en verhalen over de menselijke ervaring zo gemakkelijk kunnen worden gedeeld.

 

Toch zijn er een paar geweldige nadelen aan het online bestaan. Om er een paar te noemen;

1.  Minder creatief

Websites zoals bijvoorbeeld Pinterest, bieden zo’n schat aan inspiratie voor de meest creatieve ideeën over wat dan ook.  En toch geloven we dat het online leven ons zelf minder creatief maakt. Heb je weleens naar je Pinterest-bord gekeken en opgemerkt hoeveel van deze ideeën je daadwerkelijk tot leven heb gebracht? En doordat we deze ideeën op een bord plakken hoeven we er zelf niet meer over na te denken.

2.  Minder doorslaggevend

Zelfs de meest eenvoudige beslissingen van het dagelijks leven kunnen worden gegoogled. Denk maar eens aan die keren dat je een camper bestemming uit wilde zoeken. Hop, zo gevonden op Google en we zoeken vaak door tot we de plek hebben gevonden, met de meeste en beste reviews. Keuzes te over op het internet! We willen de ‘perfecte’ beslissing nemen.

Hoe zit het met spontaniteit? Hoe zit het met het nemen van beslissingen op basis van wat jij zelf wilt, en niet op basis van beoordelingen? Waarom niet gewoon gaan rijden en kijken waar je uit komt? Waarom zijn we zo bang om een ​​slechte beslissing te nemen of een enigszins onaangename ervaring te hebben? De kunst is om er iets van de maken, op de plek die je net zelf uitgekozen hebt.

3.  Minder bewust

Waarom zou je de verjaardagen van vrienden of familie zelf onthouden als de social media ze voor jou onthoudt?Hoewel er niet veel verschil is tussen, de verjaardag in de agenda of op de kalender te schrijven en vervolgens in de agenda te kijken en herinnerd te worden aan een belangrijke datum.

Het verschil maakt het doordat je bewust de tijd nam om deze dag op te schrijven en wellicht zo de verjaardag toch wel onthoudt. Hoewel het resultaat hetzelfde kan zijn, het proces maakt het verschil. Wil je nog een verschil maken stuur dat een fysiek kaartje i.p.v. een bericht op Facebook bijvoorbeeld. Lees meer over bewust op reis.

4.  Minder productief

Als je nu vanuit je confi -zone even na gaat wat je laatste activiteit op internet was? (buiten het lezen van dit artikel) Was dat langer dan 10 minuten geleden? Sommige mensen komen niet eens verder dan 5 minuten, zonder hun telefoon te controleren. Dan komen we toch wel aan het oordeel; verslaving!

De meldingen op de telefoon zijn tevens catastrofaal voor onze productiviteit. We vergeten hoe we ons op slechts één taak tegelijk moeten concentreren, en worden zo gemakkelijk afgeleid. Stel je voor wat we zouden kunnen bereiken als dit geen bepalende factor in ons leven was?

5.  Anonimiteit

Het internet is een broedplaats van extremen. Zowel in plaatjes als in teksten en reacties. Hoe makkelijk is het om iets lelijks te zeggen onder een post van iemand, je kunt dit gewoon doen met een nep account. Denk aan cyberpesten, catfish, oplichting en andere nare praktijken.

Over privacy hoeven we al helemaal niet te beginnen. Dat is er bijna niet meer. Evenals de snelheid van het reageren nadat je een bericht hebt gestuurd. Je wilt graag zo snel mogelijk antwoord als je een vraag hebt gesteld. De bewuste blauwe vinkjes zijn gelukkig zo uit te zetten. We maken zelf wel uit wanneer we de tijd nemen om te reageren toch?

6.  De filters

Er is een briljante uitvinding wat het leven nog mooier maakt. De filter. Waarom? Het leven mag toch echt zijn? Gebruik juist geen filter dat onderscheid je tegenwoordig van de rest.

We willen toch niet dat de nieuwe generatie opgroeit met het idee dat we er allemaal voorbeeldig uit moeten zien? Hmmm de modellen van vroeger gaven dat beeld ook al aan natuurlijk.

Pop-up camping
Offline leven – pop-up camping van de Camphanen

 

We gaan je juist helpen om minder online te zijn en bewuster in het leven te staan. Live in the moment, met deze tips;

 

1   Schakel je meldingen uit

De makkelijkste maar erg moeilijke; Je kan het! Zet alle toeters, bellen en signaalfuncties op je telefoon uit. Jij bepaalt wanneer kijkt of wanneer je reageert!

2.   Bepaal zelf jouw online moment

Stel voor jezelf een paar momenten per dag in, wanneer je online gaat. Wanneer je op vakantie bent, kun je        bijvoorbeeld met je reisgenoten dezelfde momenten afspreken dat je mobiel niet mee gaat of aan staat.

3.   Tijdschrift of boek

Pak een tijdschrift of een boek. Dat kan natuurlijk ook op je telefoon, horen we je denken. Probeer dat maar eens op je telefoon, zonder dat je na 1 minuut alweer drie andere apps te pakken hebt gehad 😊)

4.   Eigen intuïtie

Vertrouw op je eigen intuïtie. Durf avonturen te beleven en herinneringen te maken.
Ga er op uit en ontdek! (en als je echt verdwaald bent, is Google er voor je) Durf mensen aan te spreken. Je kunt de lokale mensen vragen stellen en daardoor ontmoet je misschien weer nieuwe mensen.

5.   Leef!

Leef in het moment. Geniet van je omgeving. Wanneer je ergens bent, ga dan eens gewoon ergens zitten en neem de omgeving in je op. Kijk eens om je heen wat er zich afspeelt. Misschien zie je wel dingen, dieren of zaken die je nog nooit zijn opgevallen?

 

Let wel; het gevolg van een offline leven kan verveling tot stand brengen. Het gevoel van verveling: stel je voor dat je niets te doen hebt, niets gepland hebt om te doen, en geen enkele vorm van technologie om jezelf af te leiden. Klinkt dat als een hel? Dan weet je dat je aan het detoxen bent! Ga door, houd vol, je kan het!

 

Verveling kan toeslaan – Photo by hilary bird on Unsplash

 

Nog een tip; vraag jezelf af wat je leuk vindt. Doe mee aan lessen, groepen, seminars, workshops, start een meet-upgroep en breng gelijkgestemde mensen bij elkaar!

Offline leven is de nieuwe luxe. Back to basic en geniet. Nog wel even belangrijk te noemen is dat het nieuwe offline leven wel wat oefening vergt. We zijn het een beetje verleerd om ons op 1 ding tegelijk te concentreren.

‘De dopaminekick’ die je krijgt bij het zoeken naar nieuws of andere zaken, werkt verslavend. Zoals het bij elke verslaving gaat, moet je leren om dit stap voor stap los te laten.

En hee, het internet hoort nu eenmaal bij ons huidige leven dus doe het op jouw manier. Dat is de enige juiste!

Heb jij ervaringen of tips die je met ons wilt delen, laat het ons weten onder dit blog.

Photo header: by Rota Alternativa on Unsplash

 

3 reacties op “Offline leven, het kan! Alle tips op een rij.

  • Mijn generatie vind het gek dat dit soort berichten geschreven worden. Maar het dringt nu wel door dat er een generatie is die niet weten hoe ze zonder de social media kunnen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.