×

Zelf een camper ombouwen; 6 fouten die je niet moet maken

  • CamperHomie

Zelf een camper ombouwen; 6 fouten die je niet moet maken

Wil jij zelf een bus ombouwen tot camper? Dan wil je natuurlijk dat dit proces zo soepel mogelijk verloopt. Waar moet je beginnen als je een bus om wilt bouwen naar een camper? Hoe leuk is het dat je een camper zelf naar je gehele smaak in kunt richten?

Zelf een bus ombouwen is een leuke trend die CamperHomie aanmoedigt omdat er dan vaak spullen hergebruikt worden. Gelukkig kun je tegenwoordig leren van de zelfbouwers die jou voorgingen. Vandaar dat wij Bas en Bianca van ‘Vrolijk op Reis’ gevraagd hebben naar de meest voorkomende camperbouw fouten.

 

1. Slechts één dakraam inbouwen (zonder ventilator)

 

Laten we dan gelijk maar beginnen met een camperbouw fout die wij zelf gemaakt hebben. Bij onze allereerste camper hadden wij slechts 1 dakraam ingebouwd en deze had geen ingebouwde ventilator.

Elke ochtend werden wij wakker met beslagen ramen, ondanks dat het dakraam en het voorraam ’s nachts op een kier hadden gestaan. Goede ventilatie voorkomt deze condensvorming en daarmee ook schimmel en eventuele roestvorming. Hierdoor kun je langer en beter van je camper genieten.

De beste manier om jouw camper te ventileren is: het creëren van een luchtstroom. Daarom bouwen wij tegenwoordig in al onze campers 2 (dak)ramen, waarvan er minimaal 1 een elektrische ventilator heeft. De buitenlucht wordt via het ene raam naar binnen getrokken en gaat via het andere raam naar buiten. Door de ventilator kun je zelf de sterkte van deze luchtstroom bepalen, zelfs wanneer het buiten windstil is.

Doordat je de afgekoelde buitenlucht naar binnen blaast blijft je camper ook nog eens heerlijk koel. Perfect wanneer je geen dure (en veel stroom verbruikende) airco wilt.

 

Camperinterieur.

 

 

2. Een watertank zonder ontluchting plaatsen

 

Wanneer een (grijs)watertank geen ontluchting heeft kan het vuilwater niet (of moeilijk) door de gootsteen wegspoelen.

De watertank is namelijk luchtdicht en om er water bij te kunnen voegen moet er eerst volume uit de tank, in dit geval lucht. Anders gaat de tank namelijk bol staan en tegendruk geven.

Maak daarom aan de bovenkant van je watertank een gat en plaats hier een ontluchter op.

Ontluchting van je grijswatertank kan wel voor vieze geurtjes zorgen. Vandaar dat wij deze tank onder de camper plaatsen en niet in een keukenkastje.

 

 

Bas bouwt zelf camper om

 

3. Bij de aankoop van een bus niet het maximale toelaatbare gewicht (GVW) controleren

 

Op het kentekenbewijs en via een kentekencheck op de RDW website kun je altijd het maximale toelaatbare gewicht achterhalen. Dit geeft aan wat jouw camper maximaal mag wegen, inclusief passagiers, bagage en volle watertank.

Met een B-rijbewijs mag je een camper besturen van maximaal 3500kg. In het ideale geval is het toegestane maximale massa hier dus gelijk aan.

Toch komt het regelmatig voor dat het technische maximale massa (en dus ook de toegestane maximale massa) van een bus maximaal 2800kg of slechts 2700kg is. Als je hier als beginnend camperbouwer niet goed op let, dan kom je hier aan het einde van je bouw mee in de knoei

Wanneer je camper te zwaar is kun je problemen met de verzekering krijgen, beboet worden en/of technische mankementen oplopen.

Om je een idee te geven: onze 3e camper (Fiat Ducato) woog uiteindelijk 3300kg en onze 2e camper (oldtimer Mercedes 508) zat zelfs tegen de 3500kg aan.

 

 

Bus fiat ducato

4. Een te kleine huishoudaccu in je camperbus

Elektra in de camper is voor veel zelfbouwers een spannend onderdeel en dat is te begrijpen. Fouten in dit onderdeel van de bouw kunnen namelijk vervelende gevolgen hebben.

Een veel gemaakte fout die wij tegenkomen is dat het energieverbruik groter is dan dat de huishoudaccu aankan. Ook is hierbij vaak de grootte van de zonnepanelen niet juist berekend. Met als gevolgd dat de accu voortijdig kapot gaat of dat je veel vaker dan gewenst aan de lader moet staan.

Een ander veelgemaakte fout is te dunne kabels of te grote zekeringen gebruiken, waardoor brand kan ontstaan.

Er komt veel kijken bij het installeren van elektra. Vandaar dat we een heel uitgebreid stappenplan elektra aanleggen hebben op onze website. Deze doorloopt alle stappen, van het maken van een energiebalans, het selecteren van alle onderdelen tot aan een werkend systeem. Het kost even wat tijd om deze helemaal uit te lezen, maar dan kun je wel goed voorbereid aan de slag. Wil je het toch liever uitbesteden? Dan kun je sinds dit jaar ook terecht in onze werkplaats.

 

5. Slechte verdeling gewicht camperinbouw

We zien soms zelfbouw campers rijden die naar een kant hellen. Dit komt meestal doordat alle zware onderdelen van de inbouw aan 1 kant geplaatst zijn.

Dit komt het rijcomfort niet ten goede en ook zal je merken dat de banden aan die kant sneller slijten.

Wanneer je de huishoudaccu’s en watertanks elk aan een andere kant van de camper plaatst dan ben je al een heel eind met de verdeling van het gewicht. Gelukkig is het sowieso een goed idee om deze twee systemen gescheiden te houden.

 

 

6. Een te strakke planning hebben

Onze ervaring is dat er altijd meer tijd gaat zitten in het bouwen van een camper dan dat je van te voren denkt.

Het vinden van een bus, het bestellen van de materialen, het doorlopen van de RDW keuring. Daar gaan een hoop werkuren in zitten. Neem dan ook vooral de tijd en geniet van het proces! Want hoe fantastisch is het om met je eigen handen een huis op wielen te bouwen?!

Begint het bij jou te kriebelen? Vanspace heeft een mooie tool om thuis alvast je dromen uit te werken.

↪️  Start hier met het bouwen van jouw ideale camperbus  ↩️

Nu hoef je alleen nog maar opzoek naar een passend exemplaar en rijden maar!

Na het bouwen van drie campers, het beroepsmatig uitvoeren van camper klussen en het schrijven van 50+ camperbouw artikelen op  hun camperbouwwebsite Vrolijkopreis.nl, hebben zij namelijk alle fouten al weleens voorbij zien komen.

Veel succes met de bouw! Voor meer inspiratie lees je hier verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.