Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Een stukje geschiedenis: de dag van de Volkswagen Microbus

  • CamperHomie

Een stukje geschiedenis: de dag van de Volkswagen Microbus

Wist je dat…

23 april 1947 een hele bijzondere dag is in de camperwereld? We vertellen je graag waarom ;-)!

Op deze dag schetste de Amersfoortse handelsondernemer Ben Pon tijdens een bezoek aan de Volkswagenfabriek een VW Microbus. Dat is nu dus al 75 jaar geleden!

Plattewagen

De heer Pon is tevens oprichter van de Nederlandse Volkswagen-importeur. Tijdens het bezoek die dag in de Wolfsburg fabriek laat deze pionier zijn oog vallen op de’Plattewagen’, een simpel transportwagentje.

credits: Wikipedia

De heer Pon voorzag destijds een praktische bestelbus (op basis van de Kever-techniek), met een sterk afgeronde carrosserie, de motor achterin en de cabine boven de vooras.

De basis voor de Volkswagen Transporter

Hij legde hiermee de basis voor de Volkswagen Transporter, waarvan er – inmiddels zes generaties verder, al ruim twaalf miljoen wereldwijd van werden verkocht.

Als zakenman wist de heer Pon dat er een enorme behoefte was aan wagens als zijnde transporters in Europa. De ‘Plattewagen’ werd echter niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Dit omdat de bestuurder vlak boven de motor en helemaal achter op de auto zat.

En daar was de oplossing

Deze ondernemer bedacht tijdens zijn tweede bezoek aan de Wolfsbrug fabriek de oplossing! De oplossing is te zien in de schets hieronder. Je kunt zien dat hij de besturing van de Plattewagen verplaatst naar de voorkant en zo creëert hij een gesloten laadruimte achterin. Pon maakte deze schets in zijn agenda op jawel 23 april 1947.

De schets behoort inmiddels tot de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

credits; Volkswagen Nederland.

De eerste productielijnen van de Volkswagen bus

De eerste productielijnen produceerde destijds tien busjes per dag. De vraag groeide enorm, doordat het busje niet meer dan 5.125 gulden (2.330 euro) kostte, én het een fijn en makkelijk busje was. Tevens kwamen de hippies in het leven en die vonden de Transporter de ultieme vrijheidsbeleving en hebben er een heuse hippie bus van gemaakt.

Een extra Volkswagen fabriek

Het eerste jaar werden er al 8.000 stuks gebouwd en in 1955 was er zelfs een extra fabriek voor nodig. Van de eerste Transporter-generatie (T1) werden tot 1967, 1,8 miljoen exemplaren gebouwd. Volkswagen heeft het destijds ook slim aangepakt door de vele verschillende uitvoeringen waarin hij verkrijgbaar was. Variërend van gesloten bestelwagen en acht persoons bus.

In de 72 jaar nadat Ben Pon de eerste Transporter op papier zette, zijn er ruim twaalf miljoen exemplaren van inmiddels zes generaties gebouwd.

Nu 75 jaar later komt Volkswagen met de eerste van een nieuwe generatie Volkswagen Bedrijfswagens, als eerbetoon aan het eerste ontwerp. Maak kennis met de volledig elektrische ID. Buzz. De bestelbus maar dan opnieuw uitgevonden. Dit keer met intelligente assistenten, digitale features, connectiviteit, het verrassend ruime interieur en natuurlijk z’n duurzame karakter.

 

Wat specs;

afbeelding CamperHomie   Volledig elektrisch
afbeelding CamperHomie  Accupakket met een capaciteit van 77 kWh
afbeelding CamperHomie  Accu in slechts 30 minuten van 5% naar 80% opgeladen
afbeelding CamperHomie  Plek voor 5 inzittenden én 1.121 liter bagage
afbeelding CamperHomie  10″ of 12″ multimediasysteem, tot 7 USB-poorten en een verplaatsbaar middenconsole

 

Er wordt zelfs gefluisterd dat er een elektrische Volkswagen Calafornia komt. Hulde! Daar kunnen we niet op wachten. Check het volgende filmpje om alvast in de stemming te komen;

Wat een rijkdom en zijn trots op meneer Pon!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.