×

Gouden regels voor onderweg

  • CamperHomie

Gouden regels voor onderweg

De gouden regels voor onderweg, welke zijn dat eigenlijk?
Er is nog steeds een stijgende lijn te zien wat het recreëren met een camper of bus betreft. De vrijheid die deze manier van reizen met zich meebrengt, spreekt steeds meer mensen aan.

Dit brengt tevens met zich mee dat het drukker wordt met kampeerders op verschillende (camper) plaatsen. Waar mensen zijn is gezelligheid, deze gezelligheid laat helaas ook een afdruk achter.

Gelukkig ruimen de meeste onder ons de spullen netjes op, maar nog te veel mensen doen dit niet. Vandaar dat er steeds meer te doen is omtrent de uitdrukking ’tiny footprint’. Daarmee wil men aangeven; houd hetgeen wat je achterlaat zo beperkt mogelijk.

Zijn er eigenlijk gouden regels voor onderweg? Ja! wij zetten de vijf belangrijkste op een rij:

De gouden regels

1. Laat dus geen afval achter

Houd je plek (en je camper/bus) altijd schoon, laat geen afval achter. Je bent pas echt een held als je het afval, ook al is het niet van jou, in jouw omgeving opruimt. Als je met een hond reist, houd hem dan aan de lijn of laat mensen in ieder geval wennen aan zijn of haar aanwezigheid voordat je de hond de volledige vrijheid geeft. Mocht jouw trouwe viervoeter een grote boodschap achterlaten, vergeet deze dan niet op te ruimen.

2. Kampvuur

Er gaat niets boven een kampvuur onder een idyllische sterrenhemel. Dat prachtige kampvuur is ook een grote verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om te leren hoe je veilig een kampvuur kunt maken. Houd rekening met de elementen om je heen, zoals brandbaar materiaal en een verraderlijke windrichting. Dit voorkomt bosbranden.

Wist je dat je in bepaalde delen van Portugal niet meer mag wildkamperen omdat mede-vanlifers hier niet verantwoordelijk mee om zijn gegaan? Er wordt niet meer gewaarschuwd door de politie, kentekens worden gefotografeerd, en de boete van €250,- per nacht krijg je thuisgestuurd. Spanje is het volgende land dat dit onder de loep neemt.

3. Get your shit done

Ook door het ‘wild poepen’ ontstaan er gek genoeg bosbranden. Hoe kun je dan het beste je grote boodschap achterlaten? Graaf een kuiltje van 15-20 centimeter diep. Niet dieper, want juist aan de oppervlakte in de losse grond leven organismen die helpen bij het afbreken. Dit kuiltje kan je graven met je slipper, een tentharing, lepel of neem een lichtgewicht schepje mee. Gooi dan het kuiltje dicht en laat vooral je wc-papier niet in die bossen liggen. Tip er zijn 100% ecovriendelijke poepzakjes die je kunt gebruiken.

https://www.instagram.com/p/B4K1nf9HZk0/?utm_source=ig_web_copy_link

4. Verken de plaats waar je verblijft.

Ga tijdig naar je nieuwe plek, het liefst vóór zonsondergang. Zo kun je de omgeving vooraf zorgvuldig bestuderen. Plaatsen veranderen van dag tot nacht. Een plek waar het overdag bruist van de activiteiten kan ’s nachts omslaan tot een onveilige en verlaten camperplaats. Er zijn verschillende apps om je route van te voren uit te stippelen.

 

5. Respecteer de lokale bevolking.

Parkeer niet te dicht bij de huizen, mensen die daar wonen waarderen jouw aanwezigheid wellicht niet. Lees je vooraf goed in over de omgeving en cultuur van het land waar je heen gaat. Een ander land brengt andere omgangsvormen met zich mee. Als het mogelijk is, haal dan je boodschappen in het dorp of in de stad waar je staat, dan heeft de lokale economie er ook iets aan.

Photo header by Drew Bernard

Heb jij een aanvullende regel? Deze is uiteraard welkom onder dit artikel of op de site.

5 reacties op “Gouden regels voor onderweg

  • In bovenstaand artikel lees ik: -Ook door het “wild poepen” ontstaan er gek genoeg bosbranden.- Helaas kon ik er verder niet uit halen hoe dit dan werkt. Uitleg is welkom want de nieuwsgierigheid is gewekt…

    • Wanneer je het gebruikte papiertje wil verbranden en je houd de wind niet in de gaten dan kan het vuurtje ineens aanwakkeren en ontstaat er een bosbrand. Dit gebeurde op Gran Canaria in 2016 door een Duitse toerist die de wind onderschatte.

  • Veel campers zonder een toilet aan boord, gebruiken een emmer daar hangen ze een plastic zak in , doen hun behoefte en gooien het onderweg in een plaatselijk public toilet.

  • I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road.

    Cheers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.