Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Milieubewust rijden met een elektrische camper!

  • CamperHomie

Milieubewust rijden met een elektrische camper!

Muisstil reizen en dus nog meer genieten van de natuur om je heen… Milieubewust op avontuur met een elektrische camper. Op het lijstje van de meeste laadpalen van Europa, staat Nederland op de derde plek. Dat doen we goed. Als klein kikkerlandje weten we toch in de grote zaken uit te blinken. 

Elektrische auto’s zijn al enige tijd op de markt. Het aantal elektrische campers is nog maar op twee handen te tellen. Benieuwd welke campers op dit moment verkrijgbaar zijn? Wij hebben er een paar voor je op een rij gezet.

 

1.  XBUS

Wat een inventief nieuw ding is dit! Als we het over de toekomst hebben, gaat het wat betreft elektrische kampeervoertuigen hard kriebelen. De XBUS is van origine Duits. Het is een modulaire voertuig welke vele varianten kent. Je maakt van de XBUS je persoonlijke voertuig met de gebruiksmogelijkheden die je echt nodig hebt.
Met een slaapplaats voor twee personen, een ruimtebesparende keuken met spoelbak, koelkast en kookplaat ben je altijd klaar voor een avontuurlijke reis.

Wat XBUS camper feiten op een rij;

 

XBUS heeft dus een grote verscheidenheid aan modules welke je kunt kiezen, onafhankelijk van het chassis. Bovendien bieden ze je na de marktintroductie een breed scala aan opties om, afhankelijk van je behoeften, de modules met een van de partners te ruilen.

De basisuitrusting

De basisuitrusting bevat 8 batterijmodules van elk 1,25 kWh die een actieradius van ongeveer 200 kilometer in de stadsmodus en max. 140 kilometer in de gemengde modus hebben. Mocht je dit willen uitbreiden, dan kun je een pakket van 4 extra accumodules aanschaffen. De kosten van 4 extra modules zullen naar verwachting rond de 1.600 euro liggen. Er is ruimte voor maximaal 24 modules.

De XBUS kan worden opgeladen aan de snellader, via huishoudelijke elektriciteit, via een batterijwissel bij de batterij wisselstations en natuurlijk via zonne-energie! Legio aan mogelijkheden.

XBUS is al bezig met verdere productversies, dus een groter formaat. Deze informatie hierover volgt binnenkort.

Alles weten over deze leukerd? Lees hier meer over de XBUS.

2. Stelle Vita, de camper op zonne-energie van de studenten van TU Eindhoven.

Stella Vita, ’s werelds eerste volledig zelfvoorzienende ‘huis op wielen’, ontworpen en ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Gaaf dat de studenten deze prestatie hebben geleverd.

Hup, dachten ze. Instappen en we racen zo met dit ding naar het zuiden van Spanje. Het is ze nog gelukt ook! Ze zijn aangekomen in  Tarifa. Het studententeam organiseerde de reis op zonne-energie om de toekomst van duurzame mobiliteit te laten zien met hun zelfgebouwde groene camper.

17,5 vierkante meter

De studenten hebben er ongeveer 1,5 jaar overgedaan, inclusief het ontwerp. Het zonnevoertuig heeft een dak dat elektrisch omhoog schuift als het stilstaat, waardoor een stahoogte van 2,5 meter ontstaat. Dit maakt het gemakkelijk om binnen te staan om te koken, slapen of werken. Als het dak omhoog gaat klappen er extra zonnepanelen uit , waardoor het zonnepaneeloppervlak verdubbelt tot 17,5 vierkante meter. Dat is nog eens een laadvlak.

Wanneer de Stella Vita op de weg rijdt is het dak ingeklapt en heeft het een vorm van een druppel. Deze vorm geleidt makkelijk op de weg zonder heel veel weerstand. Op een zonnige dag kan de auto 730 kilometer afleggen zonder afhankelijk te zijn van oplaadstations.

Kjell Revenberg (teammanager van Solar Team Eindhoven) gelooft dat de overgang naar een duurzame toekomst sneller kan en moet.  Zij laten zo zeker zien wat er technologisch mogelijk is.

 

Stella Vita Solar Team Eindhoven
Bron: Solar Team Eindhoven

Technisch probleem

Bij de start van de tour kwam er een technisch probleem; de aandrijflijn functioneerde niet naar behoren. Stella Vita legde uiteindelijk bijna 2.000 kilometer af op de openbare weg.  Door het technisch probleem vervoerde het Solar Team Eindhoven het voertuig de eerste etappes in een trailer. Halverwege Frankrijk kon Stella Vita zonder problemen de weg op om zijn tour voort te zetten. Vals spelen? Nee wij noemen dit een dikke vette prestatie!

 

3. Nissan e-NV200 Camper

Nissan komt met een trendy retro kleur mintgroen – wit camper: de Nissan E-NV200 Camper. De camper is ontwikkelt in Spanje en is uitgerust met een groter accupakket van wel 40 kWh.

Nissan geeft aan dat je zeker zo’n 280 kilometer met de electrische camper kunt rijden. Er is een Chademo-snellaad aansluiting aanwezig en volledig volgens de NEDC-norm. Toppertje voor binnen de EU. Het dak van de camper kan openklappen en hij heeft een kleine keuken. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg campings of camperplaatsen met stroom. Dus opladen en rijden maar…!

 

Nissan e- NV200 Camper
bron Nissan e-NV200 Camper

 

4. I.D. Buzz Cargo camper, Volkswagen

Hoe krijgen ze het toch voor elkaar. Ook deze Volkswagen heeft weer een nostalgische vorm.

Volgens Volkswagen zal de Cargo worden uitgerust met een accusysteem dat het voertuig een bereik van bijna 550 kilometer moet geven met een volledige acculading.

De I.D Buzz Cargo camper gaat in 2022 in productie. Deze heeft tevens zonnepanelen op het dak om nog meer kilometers te kunnen toeren.

 

 

5. Dethleffs

De Duitse campergigant Dethleffs is ook begonnen met het produceren van een elektrische camper. Dit studiemodel van Detleffs is iets minder gracieus van uiterlijk omdat het helemaal bedekt is met zonnepanelen.

Het mag er niet uit zien maar het is natuurlijk wel reuze handig. Want met deze oppervlakte van 31 m2 zou stroom op moeten leveren voor een actieradius van ongeveer 280 kilometer.

 

Dethleffs
bron Dethleffs

 

6. Alibaba Electric Vehicle

Het is de klassieke Amerikaanse roadtrip: het gezin in een camper laden en de openbare weg opgaan. Rijdend van zonsopgang tot zonsondergang terwijl de kilometers en de bezienswaardigheden langs je raam passeren, je reispartner lachend op de passagiersstoel.

Het is geen droom, het kan!  Er is echter een addertje onder het gras: je zult waarschijnlijk extra reisgenoten thuis moeten laten om in deze tweezitter, driewielige elektrische camper te passen.

Ja, het ziet er grappig uit. Maar dat geeft nog steeds geen antwoord op de echte vraag: “Wat is het in vredesnaam ?!”

 

 

Elektrische mini camper
 bron Alibaba Electric Vehicle

 

Nou, het is natuurlijk een elektrische camper! Tenminste, een beetje. Niet in de zin van de paar ietwat grote elektrische campers die we in het verleden hebben gezien. Laten we dit een meer … efficiënter model noemen?

De camper is gebouwd op het frame van wat in feite een elektrische tuk-tuk is. De voorkant van de driewieler is gekoppeld aan de achterkant van een vrachtwagen. De cabine vooraan is niet ruim, maar klaart de klus.

Aan de achterkant is meer ruimte. Er is een efficiënte keukentafel die plaats biedt aan vier personen, maar deze kan worden omgebouwd tot een bed dat slechts twee personen past, dus je dinergasten moeten waarschijnlijk niet verwachten dat ze de nacht kunnen doorbrengen.

Er is ook opbergruimte onder de stoelen / het bed en boven de cabine. En sommige modellen hebben een uittrekbare keukens compleet met gasfornuis. Het is geen Riviaanse tandwieltunnel, maar het is een beetje dichtbij! Er is zelfs een houten vloer!

Je kunt het allemaal zien in de korte videotour hieronder.

Hoe snel zoiets gaat? Helaas niet erg snel. De snelheid is beperkt tot slechts 40 km / h.

Dat is echter logisch, je moet er toch niet aan denken om een bocht met hoge snelheid te willen nemen in een driewieler van deze omvang. In feite lijkt zelfs een draai van 25 mph in dit ding dood eng.

Zolang je het rustig aan doet, kan ik zien dat deze gruwel van een camper best leuk is.

De 60 V-aandrijflijn wordt aangedreven door een 120 Ah-accu. Met 7,2 kWh loodzuur aan boord heb je daar een behoorlijke batterij. Dat is dezelfde capaciteit als bijvoorbeeld de middenbatterij van Zero Motorcycles.

Maar met slechts een motor van 4000 W op onze driewielige camper, hoeft de batterij lang niet zoveel stroom te leveren als de Zero-batterij.

Het bedrijf biedt geen bereikclassificatie, maar van 115 tot 155 km moet deze wagen kunnen redden.

Kun je echt een van deze elektrische campers kopen?

Ja, dit model is te koop op Alibaba.  Maar of je nu geld moet spenderen aan een van deze elektrische campers?

In vergelijking met een echte elektrische camper kun je heel veel geld besparen. Een eenheid van de leverancier Shandong Everbright Foreign Trading Company heeft een prijs van $ 4.800. Dan komen er nog een twee duizend euro aan transportkosten bij.

Mocht je er één gekocht hebben, kom ons dan ophalen voor een testrit! We zijn reuzen benieuwd.

In Nederland kun je wel al elektrische campers huren. Kijk maar eens bij Evan of Let’s Leave  

Bewust van je CO2 uitstoot

Rij jij momenteel nog een oude diesel? Samen de wereld een beetje bij beetje groener krijgen is voor CamperHomie de missie. Als we gaan rijden met onze trots op wielen dan zijn we niet de schoonste wat duurzaam vervoer betreft. We stoten nogal wat CO2 uit met zijn allen.

Op onze website kun je berekenen wat je per trip uitstoot aan CO2.

Daarom is CamperHomie voor jullie op zoek gegaan om dit samen te kunnen compenseren. En nee, we gaan het probleem niet oplossen maar tóch kan je op jouw manier een bijdrage leveren. CamperHomie wil je hier heel graag bij helpen.

Dit kan heel simpel; met jouw bijdrage compenseren wij de CO2 voor jou! Wij steunen met jullie donatie een van de twee groene doelen namelijk. (volledige €10,-);

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.