Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Duurzaam zelf bouwen? Huis op wielen geeft je vijf tips

  • CamperHomie

Duurzaam zelf bouwen? Huis op wielen geeft je vijf tips

Duurzaam zelf bouw, kan dat? Met de camper op pad gaan is misschien wel een van de mooiste dingen dat er is. Hoe extra bijzonder is het als je deze camper dan ook nog eens zelf gebouwd hebt? Misschien staat het bouwen van een camper nog op jouw bucketlist, of sterker nog: ben je het al serieus aan het overwegen! Kijk dan eens op huisopwielen.com: een platform met allerlei informatie en camper producten, zodat jij goed kan starten met je camperbouw. 

 

Voor ons hebben ze 5 tips op een rijtje gezet die kunnen helpen bij een duurzame camperbouw. 

 

Tip 1: Het delen van gereedschap

 

Als je een camper gaat bouwen, kom je niet ver met alleen een hamer en een zaag. Een goede accuboor, een tafelzaag en een schuurmachine zijn bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Soms heb je voor een bepaalde klus ook specifiek gereedschap nodig. 

 

zelfbouw camper

 

Je zal niet de eerste zijn die voor een klus gereedschap koopt wat daarna voor eeuwig ligt te verstoffen in de garage. Vraag dus eens wat rond aan een familielid of je buurman of zij nog gereedschap te leen hebben, dan zou je zomaar binnen no-time een flinke set aan handige tools kunnen verzamelen. Als je klaar bent, kun je ze ze misschien als wederdienst een weekendje op pad laten gaan met je zelfgebouwde camper. 

 

Tip 2: Hergebruik van materiaal

 

Een zelfgebouwde camper is voordat ‘ie omgebouwd is natuurlijk nog geen camper. Vaak is het gebruikt als een werkbus van een timmerman, tuinman of misschien een postbezorger. Bij verkoop zit er regelmatig nog wat hout of aluminium in. Ook al is het beschadigd, breng dit niet gelijk naar de stort, misschien zit er nog wel iets tussen! 

 

lege camperbus

 

Dit ‘lelijke’ materiaal kan je vaak nog prima gebruiken op plekken waar je het niet meer gaat zien, bijvoorbeeld achter je keukenkast of onder je bed. Even opschuren en een goede laag verf kan een wereld van verschil zijn. Als het materiaal er echt te slecht aan toe is om permanent in de camper te gebruiken, dan kan het wellicht nog dienen als mal; een camper bouwen blijft tenslotte maatwerk! 

 

 

Tip 3: Zonnepanelen installeren op je camper

 

Deze tip is redelijk voor de hand liggend en inmiddels ook wel eerder regel dan uitzondering bij een camper. De laatste jaren zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden en wie wil er nou niet gratis duurzame energie! De zon is een schone energiebron en door de zonnepanelen kun je (via een laadregelaar) die energie opslaan in een accu om vervolgens zaken zoals je telefoon, laptop of camera te kunnen laden. 

 

zonnepanelen op camper

 

Tip 4: Bezoeken van een houtloods of outlet

 

Als je een camper gaat bouwen, heb je stiekem best veel hout nodig. Een tafelblad, je keukenkasten, je keukenblad, je bed: je zal vaak naar de bouwmarkt gaan en terugkomen met een lading hout. De afgelopen jaren zijn de houtprijzen ook flink gestegen, dus dat is niet altijd leuk voor je portemonnee. 

Echter zijn er ook best wat plekken waar je afgekeurde restpartijen kan vinden, die een kleine beschadiging of onderdeel van een productiefout waren. Hier kan je vaak nog veel mooie onderdelen van maken, dus dit materiaal verdient zeker een tweede kans in jouw camper! 

 

Tip 5: Gebruik van duurzame producten op reis met de camper.

 

Deze heeft wat minder met camperbouw zelf te maken, maar buiten dat je duurzame producten kan gebruiken tijdens de bouw is het als je op reis bent natuurlijk net zo belangrijk om daar bewust te zijn van de producten die je gebruikt.

Let er bijvoorbeeld op dat wanneer je zeep of tandpasta gebruikt, dat het niet schadelijk is voor de natuur (100% biologisch afbreekbaar). Als je namelijk niet altijd op een camping wilt staan en geen vuilwater tank hebt, dan wil je zo min mogelijk de natuur belasten en jouw plekje in de natuur even netjes achterlaten als het daarvoor was. Of misschien zelfs wel nog schoner, door even een vuilniszak te pakken en wat rondslingerend afval te verzamelen! 

 

sfeerfoto camperbus

 

Hopelijk heeft dit artikel je enthousiast gemaakt om een camper te gaan bouwen op een duurzame manier! Meer info over een camper bouwen? Kijk dan eens op huisopwielen.com

Wil je nog meer leuke verhalen lezen? Kijk dan hier eens of hier voor meer bewuste tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.