Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Gewicht en keuring van je camper; Wybo geeft tips

  • CamperHomie

Gewicht en keuring van je camper; Wybo geeft tips

Wybo geeft praktische tips weg omtrent gewicht en keuring. Op het kentekenbewijs van je camper staan zichtbaar twee gewichten aangegeven, en niet zichtbaar, op de chip dus, een derde gewicht.

Het niet zichtbare gewicht

Eerst dat niet zichtbare gewicht, de massa ledig gewicht. Het is het gewicht van de auto zonder brandstof. Voor auto’s met een typegoedkeuring is het een gewicht dat bij de goedkeuring is vastgesteld. Het werkelijk gewicht van de auto kan dus hoger zijn. In Nederland wordt op basis van het massa ledig gewicht de MRB vastgesteld.

Nu zit er wel een addertje onder het gras. Een bus die aangeboden wordt voor keuring tot camper wordt individueel gewogen. In theorie is het mogelijk dat het ledig gewicht, dus na aftrek van alles wat er ingebouwd is, wel 100 kg hoger is dan van dezelfde bus (ook zonder inbouw dus) met een typegoedkeuring. Dat kan je een hele schijf MRB schelen.

Bij de keuring moet je dus alles uit de bus halen wat niet nodig is, inclusief het reservewiel, de krik, de gasfles en de complete losse inventaris. Als het lukt moet de tank zo leeg mogelijk zijn.

 

Het massa rijklaar gewicht

De massa rijklaar is het gewicht van de auto met de brandstoftank voor 90% gevuld plus een bestuurder van 75 kg. Ook dat gewicht is ooit bij de typegoedkeuring vastgesteld. In Nederland doen we er niets mee maar internationaal is het de norm voor het gewicht van het voertuig.

Bij een camperkeuring wordt dus bij het gewicht van de camper nog 90% brandstof + 75 kg opgeteld. In Nederland is dit niet zo belangrijk maar als je ooit in het buitenland op de weegbrug moet kan het je zo maar 100 kg schelen als de bus zo leeg mogelijk is.

https://www.instagram.com/p/BtRVSriHP_J/

 

De toegestane max massa

De toegestane max massa is het gewicht wat de camper mag wegen als je hem op de weegbrug hebt staan, dus inclusief alles erop, eraan en erin. Een wijdverbreid misverstand is dat je de camper 10% mag overbeladen. Dat zou betekenen dat een camper met een toegestane max massa van 3500 kg wel 3850 kg zou mogen wegen. Dat is niet waar!

Het probleem zit met name bij de grotere en zwaardere campers. Die hebben soms al een massa rijklaar van 3350 kg of zelfs meer. Dat betekent dat als je je partner, twee kinderen en de hond zijn ingestapt de 3500 kg bereikt is. Er is zelfs geen gewichtsruimte voor de leeftocht of beddengoed.

Eigenlijk is het vreemd dat zulke campers verkocht worden omdat in theorie de gebruiksmogelijkheden zeer beperkt zijn. De praktijk is dat een relatief geringe overbelading wordt geaccepteerd. Er is nog een praktisch probleem, namelijk het rijbewijs B. Dat geeft aan dat je een voertuig mag besturen met een max gewicht van 3500 kg.

Technische max massa

Dan staat er op het kenteken ook nog de Technische max massa. Die geeft aan dat het voertuig technisch gezien een hoger gewicht aan kan dan op de toegestane max massa. Het voertuig is terug gekeurd naar 3500 kg zodat het bestuurd mag worden door een bestuurder met rijbewijs B.

Bezitters van kleine campers zijn qua gewicht het beste uit. Mijn Volkswagen bus mag met meer dan 800 kg beladen worden maar als ik dat zou willen heb ik er de ruimte niet voor. De buurman verderop in de straat met een luxe camper op Ducato basis mag in zijn garage eigenlijk niets mee nemen. Dat is wel vreemd.

https://www.instagram.com/p/B0wg-QjBWJU/

Foto credits header: joopenadriewaarheen

Gastblog geschreven door Wybo Miedema

Wil je weten wat je mee moet nemen onderweg check dan de paklijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.