Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

×

Water, neem je dat mee voor onderweg?

  • CamperHomie

Water, neem je dat mee voor onderweg?

Ik ga op reis (met de camper) en neem mee…

Deel 1 – Water

Waar gebeurd… Wij stonden in Alexandropoulos in Griekenland naast een Duitse camper, maat joekel. Die camper stond niet recht, kan gebeuren, dus moesten er van die gele oprijblokken uit het laadruim worden gepakt. Helaas, daar stonden een paar trays water voor. Nou ja, een paar, zeg maar veel. Tray na tray met zes van die blauwe anderhalve liter flessen, u kent ze wel van de Duitse supermarkt, werden uitgeladen.

U weet, geen groter vermaak dan leedvermaak, maar na een half uur en zo’n 24 trays, waren dan toch de oprijblokken bereikt. Helaas, voordat de camper enigszins waterpas stond moest er wat heen en weer gereden worden en daarbij stonden trays in de weg. Nogal wat trays werden geraakt en geplet.

Tip: Direct naast de camping was een filiaal van diezelfde Duitse supermarkt waar de blauwe flessen volop voorradig waren, voor ongeveer de helft van de Duitse (en Nederlandse) prijs.

We slepen heel wat mee. Is dat altijd nodig?

Neen, eigenlijk niet, maar dat ligt aan onze eigen instelling. Om bij het water te blijven: Het camperen is voortgekomen uit kamperen. En bij kamperen hoorde eerste helemaal geen douche, later kwamen er douches op de camping. In menig camper is tegenwoordig ook een douchecabine, dikwijls niet in een heel praktisch formaat. Wie altijd op een camping staat heeft dat ding dus eigenlijk niet nodig tenzij men er voor kiest om altijd in de eigen camper te douchen. Consequentie: Douchecabine + heet water voorziening + tank + water = 150-200 kg. In een camper van 7000 kg maakt dat niet zoveel verschil maar als u onder de 3500 kg moet blijven is het een groot verschil.

Off the grid met kids.

Recent schreef iemand die zijn eerste redelijk bescheiden camper had gebouwd in een campergroep dat hij onder zijn bus een schoonwatertank had van 100 liter. Dat is dus 100 kg + 10 voor de tank. Hij rekende voor: man + vrouw + kind kunnen vier dagen vrij staan met een gebruik van 25 liter per dag. Want zo zei hij, “de kleine meid moet met water kunnen knoeien.” Denkfout één: De kleine meid wil helemaal geen vier dagen vrij staan.

Die wil spelen op een camping met andere kinderen. Denkfout twee: een camper kan nooit de hoeveelheid water bieden om de kleine meid met water te laten spelen. Denkfout drie: Een kleine(re) camper is niet geschikt voor vier dagen vrij staan als de gebruikers het watergebruik niet beperken. Voor het kopen of bouwen van een camper is het dus verstandig om vooraf realistische aannames en prognoses op papier te zetten.

Vraag: hoeveel water moet je meenemen?

Om te beginnen het minimale volume: Wij rijden met twee personen in een VW T5 met een schoonwatertank van 15 liter. Daar kunnen wij het drie dagen en nachten mee volhouden, uiteraard zonder douche maar wel inclusief wassen en opfrissen. Het water wordt ook gebruikt voor koken maar niet voor drinken. Daarvoor gebruiken we mineraalwater waarvan we één fles in gebruik en één fles op voorraad hebben.

Mineraalwater kan je altijd en overal in Europa kopen. In heel hete situaties (Griekenland en Turkije) werd die voorraad iets groter. Tenslotte zit er nog spoelwater in het chemisch toilet. Een volledige watervoorraad is dus 15 (tank) + 3 (mineraalwater) + 5 (toilet) = 23 liter, en daarmee redden we het gemakkelijk vier dagen. Nou is onze bus te klein voor een douche, dat lijkt dus geen punt, maar het is ook een keuze. Wij hebben ervoor gekozen om in onze bus geen douche te bouwen.

In theorie kan je ervoor kiezen om geen of heel weinig water mee te nemen. Tentkampeerders hebben immers maximaal een opvouwbare jerrycan. Maar dat mag niet met een camper. Volgens de inrichtingseisen van de RDW moet een camper voorzien zijn van een installatie met stromend water. Kraan en gootsteen, hoe simpel ook, zijn dus verplicht.

https://www.instagram.com/p/B4LTbHlBy–/?utm_source=ig_web_copy_link

Wat als er wel een douche in de camper aanwezig is?

Niemand verplicht u om die daadwerkelijk te gebruiken en er zijn veel redenen om dat inderdaad niet te doen. Maar wie vrij staat en toch wil douchen is aangewezen op de douche in de camper. Ook wie om welke reden dan ook niet op de camping wil douchen is op de camper aangewezen. Terzijde: uw camper is niet zo blij met al dat vocht.

Hoeveel water is ervoor nodig?

Een camperdouche verbruikt ongeveer 5 liter water per minuut. Een niet zo lange douchebeurt van drie minuten vraagt dus 15 liter, per persoon, dat wel. Wie met twee personen twee nachten vrij wil staan, met douchebeurt, moet dus een watervoorraad van minimaal 80 liter hebben. Dat betekent een gewicht van 100 kg. + het gewicht van de douche en de apparatuur. Dus inclusief de watertanks, er is immers ook een vuilwatertank, nou is het vervelende dat er nogal wat campers zijn die met een volle watertank en een volle brandstoftank al over hun maximum gewicht van 3500 kg heen zijn. En dan moet de bestuurder nog instappen. Snijden in het waterverbruik levert dus voordeel op.

Douchen.

Wie bijvoorbeeld op stap gaat met partner en twee puberende meiden doet er goed aan vooraf af te spreken dat er alleen buiten de camper gedoucht mag worden. De gewichtsruimte kan dan voor andere zaken gebruikt worden.

https://www.instagram.com/p/B0Y_JiLooEc/

Wie op weg naar zijn bestemming toch geen gebruik maakt van de douche doet er verstandig aan om niet met een volle watertank te rijden. Waarom zou je honderd of meer kilo’s water meeslepen terwijl je het ter plekke vers kan krijgen? Kijk op YouTube maar eens naar filmpjes van gewichtscontroles van campers op de Duitse Autobahn. Honderden liters water worden geloosd om op een acceptabel gewicht te komen.

Met de camper op vakantie in Europa kost het weinig moeite om aan water te komen behalve als het allemaal gratis moet. In een aantal gevallen is kraanwater minder geschikt voor consumptie maar overal is mineraalwater te koop, al dan niet met koolzuur. In veel landen zijn kannen met 5 liter water verkrijgbaar. Er zijn camperaars, vaak met een grote camper, die chemische middelen aan hun water toevoegen om het in goede conditie te houden. Waarom zou je dat doen als je voor de minder dan de prijs van die middelen vers water ter plaatse kan kopen?

We kunnen beter weinig water meenemen maar we moeten helemaal geen water bewaren. Als we thuiskomen moeten zowel de schoon- als de vuilwatertank leeg gemaakt worden. We hoeven dan niet bang te zijn dat water bederft of bevriest en het is beter voor tanks en leidingen. Wel even de kranen open zodat de leidingen leeglopen. Het leegmaken van de watertank van de Porta Potti is weinig extra werk.

Met het transport van water doen we onszelf, maar ook anderen tekort. We verbruiken extra brandstof voor een product dat we ter plaatse vers, dus beter, kunnen kopen. Daarmee steunen we ook de plaatselijke economie en daarmee zijn we niet alleen maar profiteurs.

https://www.instagram.com/p/B24ExztFjbJ/

In het dagelijks leven worden we opgeroepen om zuinig met water te zijn. In de camper geldt dat nog meer. Door ons eisenpakket qua water naar beneden bij te stellen besparen we elke kilometer op de brandstof. En bovendien, het is vakantie. Daarnaast zijn anno 2024 plastic flessen zijn uit den boze. Er zijn gelukkig genoeg leuke initiatieven die de plastic fles vervangt, denk bijvoorbeeld aan een drinkfles met een rietje of kijk in onze shop bij bekers en flessen to go. Want zeg nou eerlijk, samen impact maken is toch veel leuker?

 

Gastblog door Wybo Miedema

3 reacties op “Water, neem je dat mee voor onderweg?

  • Erika Claessens:
    Ik mis toch wel enkele redenen waarom ik een douche heb, die voor een man niet belangrijk zijn blijkbaar. Ik trek door landen als Albanië en Zuid-Italië. Daar kijken de mensen al raar op als je monokini gaat (ik niet). Het is als vrouw alleen onmogelijk om daar in de vrije natuur effe snel mezelf te wassen met een buitendouche. Dat wordt gezien als aanstootgevend en uitlokkend. Ik heb het letterlijk ervaren. Prostituees rijden er rond in campers (in fr trouwens ook) dus ze denken wel eens dat je daar staat voor een snelle wip. Een doucheruimte hebben en een tank betekent bovendien niet dat je niet zuinig bent. Ik doe 10 dagen met 1 tank. Elke dag even de kruispunten wassen met een doucheslang duurt 3 min en kan met minimaal verbruik. Afwassen gebeurt met bodempje water en daarna effe afspoelen. Drinkwater koop ik in flessen. Omdat ik soms een week op dezelfde vrije plek sta, koop ik een pak flessen in een keer want supermarkt ligt soms op 45 min rijden. In het zuiden vind je veel natuurlijke bronnen waar je gratis water kan halen maar campers zijn er niet graag gezien. Water is, in een huis of camper altijd een ding waarop je best bezuinigt om de planeet te sparen, en je portemonnee. Maar als vrouw vind ik de gescheiden doucheruimte echt wel noodzakelijk om af en toe met mezelf bezig te zijn. Ook als ik gasten in de camper te logeren heb. Het hangt er allemaal vanaf wat je wilt meesleuren. Maar ook op kleding en huisraad kan je flink bezuinigen. Maar ik zie vrouwen met 25 kilo aan kleding (2 keer meegemaakt) en een koffiezet, en een microwave en zus en zo. Daar bespaar ik dan weer op. 1 pan, 1 kleine en 1 grote pot. 2 glazen, 3 bekers, wat bestek. Waar ik niet op bespaar zijn dekens, zodat ik op gas bespaar. Ieder maakt dus zelf uit waar zijn voorkeur ligt. Dat is niet in standaardnormen uit te drukken. Maar dat water brandstof kost, dat is zeker. Het is comfortabel om het bij te hebben echter, want als je je weg moet voortzetten volgens het aantal winkels met water dat je tegenkomt, dan heb je in bepaalde delen van Europa ook al heel veel kms omgereden en brandstof verbruikt. En dan nog dit. Een doucheruimte kan ook gewoon een opblaasbaar badje zijn of een bak met een gordijn aan het plafond en een kommetje om water over je lijf te sprenkelen. In grote delen van de wereld doucht men nog steeds met een kommetje water. Alles is relatief en individueel, maar op water moeten we sowieso bezuinigen.

    • Zo Erika, wat super stoer dat je dit avontuur gewoon alleen als vrouw aanpakt! Zeker waardevolle tips welke je nu geeft. Iedere situatie is inderdaad anders. Veilige kilometers gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld je aan of log in om een reactie te plaatsen.